De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Misoprostol voorafgaand aan IUD-plaatsing bij nulligravidae?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Misoprostol voorafgaand aan IUD-plaatsing bij nulligravidae?"— Transcript van de presentatie:

1

2 Misoprostol voorafgaand aan IUD-plaatsing bij nulligravidae?
Farida Berkhof, AIO UMCG (dependance Zwolle) NHG-Wetenschapsdag 2016 Openingsvraag: ‘Heeft u wel eens Misoprostol gegeven voorafgaand aan het plaatsen van een spiraal?’ Ik zie enkele handen omhoog gaan. Tijdens een workshop spiralenplaatsen van het UMCG vertelden een aantal HAIO’s dat zij ook Misoprostol gaven voorafgaand aan de spiraalplaatsing en dat ze bij met name de nulligravidae bemerkten dat er sprake was van minder pijn tijdens de plaatsing. Spiraal plaatsen was een leerdoel in mijn 1e jaar van de huisartsopleiding en ik was erg blij om dit te horen. Het viel mij namelijk op dat met name de nulligravidae erg veel pijn ervaarden tijdens het plaatsen van een spiraal. Voordat ik dit aan mijn huisartsopleider wilde voorleggen leek het me verstandig om eerst een literatuurstudie te doen.

3 Misoprostol Misoprostol is een prostaglandine en leidt to verweking van de cervix en wordt ook gebruikt om hoogzwangere vrouwen in te leiden. Theoretisch zou je dus kunnen verwachten dat het tot pijnvermindering zou kunnen leiden. (pathofysiologische gedachte)

4 ? Inleiding + IUD-plaatsing Misoprostol nulligravidae Pijn
Ik kwam tot de volgende vraag: Leidt Misoprostol bij nulligravida waar een spiraal wordt geplaatst tot minder pijn? Misoprostol is een prostaglandine en leidt to verweking van de cervix en wordt ook gebruikt om hoogzwangere vrouwen in te leiden. Theoretisch zou je dus kunnen verwachten dat het tot pijnvermindering zou kunnen leiden. (pathofysiologische gedachte) Pijn ?

5 Methode literatuuronderzoek
Database Zoekterm Aantal PubMed ("Misoprostol"[Mesh]) AND ("Intrauterine Devices"[Mesh]) 23 Cochrane ‘Misoprostol AND IUD’ 1 Voordat ik ging zoeken heb ik eers in de NHG standaard gekeken, deze was echter uit Vervolgens heb ik gezocht in pubmed en cochrane met de zoektermen Misoprostol en IUD. Ik heb gezocht met en zonder mesh. Daarbij vond ik in Pubmed 23 artikelen en in cochrane 1

6 Resultaten literatuuronderzoek
23 Pubmed 1 Cochrane 3 RCT Fulltext Toepasbaarheid Taal Protocol 24 3 studies die relevant waren voor mijn vraagstelling, die ga ik nu kritisch beoordelen/ toelichten.

7 Toepasbaarheid Espey (2014) Scavuzzi (2013) Lathrop (2013) Patiënt
Nulligravidae Interventie Misoprostol 400mcg (wangzak) (vaginaal) Controle Placebo Uitkomst Pijn met VAS De 3 RCT’s leken allen goed aan te sluiten op de zoekvraag.In deze tabel staan de 3 RCT’s in de kolomen, op de rijen staan de patuenten, de interventie, de controle en de uitkomst. Patienten: nulligravidea, het waren ongecompliceerde nulligravidae met anticonceptie wens, zoals wij ze ook in de huisartspraktijk zien. Daarom vond ik dat de artikelen toepasbaar zijn in de 1e lijn. Wat opvalt is dat de misoprostol door scavuzzi vaginaal werd gegeven. In meerdere studies en farmacotherapeutischkompas blijkt de resorptie vergelijkbaar te zijn. Plaatsing IUD door gynaecologen. VAS scores: de VAS direct na plaatsing.

8 Kritische beoordeling
Espey (2014) Scavuzzi (2013) Lathrop Studydesign RCT Inclusie 82 190 73 Baseline + Blindering Follow-up tijd 2-4 wkn 4 wkn 1e en 4e wk Loss-to-follow-up 2,4% 5,8% 2,7% Intention-to-treat - Hoge loss to follow up scavuzzi door brand

9 Resultaten VAS scores Espey (2014) Scavuzzi (2013) Lathrop Gemiddelde
(SD) % Mediaan (spreiding) Misoprostol 5,8  2,0 ‘Geen/mild’ 62,8 46 (11-92) ‘Matig/ernstig’ 37,2 Placebo 5,9  2,0 33,3 34 (0-90) 66,7 P-waarde 0,94 0,00008 0,044

10 Discussie Toepasbaar in 1e lijn Espey 2014 Lathrop 2013 Scavuzzi 2013
Misoprostol=placebo Lathrop 2013 Placebo Scavuzzi 2013 Misoprostol continue  dichotoom geen validatie

11 Conclusie Misoprostol IUD-plaatsing nulligravidae + Pijn ?

12 ?


Download ppt "Misoprostol voorafgaand aan IUD-plaatsing bij nulligravidae?"

Verwante presentaties


Ads door Google