Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdFrancisca Timmermans Laatst gewijzigd meer dan 6 jaar geleden
1
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch
2
Onderwerpen Overgewicht en de gevolgen hiervan
Relatie Voeding – Longziekten Gezonde Voeding Energie-behoefte Ondergewicht en gevolgen hiervan Overgewicht en de gevolgen hiervan Energieverrijkte voeding Energiebeperkte voeding Dieetvoeding
4
Samenstelling Voeding
Eiwitten: melkproducten, kaas, vlees, vis,ei, vleesvervangers. Nodig voor spieropbouw en voorkomt afbraak spiereiwitten
5
Samenstelling Voeding
Energie: halen we uit vet en koolhydraten koolhydraten: in groente, fruit, suiker, brood, pasta, aardappelen Geeft directe energie voor de spieren geeft geen extra kortademigheid
6
Samenstelling Voeding
Veel koolhydraten geeft een snelle maagontlediging, minder kans op vol gevoel lichter verteerbaar dan vetrijke voedingsmiddelen
7
Gezonde Voeding Eet gevarieerd Let op vet
Eet ruimschoots brood en aardappelen Eet volop groente en fruit
8
Gezonde Voeding Houd uw gewicht op peil Wees zuinig met zout
Drink voldoende; 1½ - 2 L per dag Eet niet de hele dag door
9
Voedingsmiddelen Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voor gezonde volwassenen
Brood Aardappelen en rijst Groente Fruit, vruchtensap Hoeveelheden: 5-7 sneetjes 3-5 stuks/lepels 3 – 4 groentelepels 2 stuks/glazen
10
Voedingsmiddelen Hoeveelheden 450-500 ml 1 – 2 plakjes 100 gram (rauw)
Melkproducten Kaas Vleeswaren Vlees/vis/kip/ei, Boter/margarine/ bak-en braad-producten halvarine vocht Hoeveelheden ml 1 – 2 plakjes 100 gram (rauw) 15 gram voor de bereiding 5 gram per snee minimaal 1.5 ltr
11
Energie-behoefte Leeftijd Lengte Gewicht Geslacht Arbeid Ziekte
12
Verhoogde energiebehoefte, + 600 kcal
Bij COPD Verhoogde energiebehoefte, kcal 1½ gram eiwit per kg lichaamsgewicht 50-55% koolhydraten van totale hoeveelheid kcal
13
Lichaamssamenstelling
BMI = body mass index = gewicht gedeeld door lengte in het kwadraat VVMI = vetvrije massa index = kg/m2 mannen 16 vrouwen 15
14
Lichaamssamenstelling bij COPD
15
meetmethoden Lichaamssamenstelling te meten m.b.v bioimpedatiemeting
Dit is een gevalideerde methode bij stabiele patienten (Gold 2-4) Huidplooimeting eenvoudig maar een grote individuele spreiding Dexa; kostbaar en stralingsbelasting handknijpkracht
16
Indeling van nieuwe COPD-patiënten
Normaal gewicht (BMI 21-25) / depletie spiermassa (VVMI <15/<16) Energierijke voeding evt. aangevuld met dieetpreparaten trainen 2. Normaal gewicht/ normale spiermassa richtlijnen gezonde voeding Trainen
17
Indeling van nieuwe COPD-patienten
3. Ondergewicht (BMI <21) /depletie spiermassa Energierijke voeding met evt. dieetpreparaten Pas trainen als gewichtverlies gestopt is 4. Ondergewicht (BMI <21) /normale spiermassa Trainen 5. Overgewicht BMI >30 Energiebeperking trainen
18
VOEDINGSTHERAPIE EN BEWEGING
20
Gewichtsverlies of klinische depletie
Verhoogde energiebehoefte; ca. 600 kcal extra bij COPD Verminderde inname van voeding t.g.v. dyspnoe
21
Gewichtsverlies of klinische depletie
GEVOLGEN: Daling weerstand Vertraagde wondgenezing Verminderde spierkracht door spierafbraak; te lage spiermassa (VVM-index onder 16 en 15)
22
Gewichtsverlies of klinische depletie
Langzamer herstel en meer kans op complicaties BMI lager dan 21 en VVM-index lager dan 16 en 15
23
Hoe vaak komt klinische depletie voor?
20% van stabiele patiënten met matige en ernstige COPD (Gold 2 en 3) 35% van stabiele patiënten met matige en ernstig en zeer ernstige COPD (GOLD 2, 3 en 4)
24
Energieverrijkte voeding
Kleine frequente maaltijden Ruim gebruik van beleg op brood Extra melkproducten bij broodmaaltijden Vruchtenkwark, vlaflip, roomijsje, milkshake Ruim smeren met dieetmargarine
25
Energieverrijkte voeding
Beschuit, cracker met royaal kaas. Volle producten roomvla, chocolademelk Lukt dit niet dan overweging dieetdrinkvoeding (bij BMI onder 21 en VVM=index onder 15 en 16) Voedingspreparaat, bijv. Fantomalt
26
Gewichtstoename BMI hoger dan 25 (gewicht : lengte²)
Inname niet in overeenstemming met behoefte Onder invloed van medicijnen Verminderde en geringe lichaamsbeweging
28
Energiebeperkte voeding
Drie hoofdmaaltijden Let op vet, vnl. magere producten Gebruik halvarine i.p.v. margarine
29
Energiebeperkte voeding
Gebruik voeding met een hoge verzadigingswaarde zoals volkorenbrood, rauwkost Beperk het gebruik van tussendoortjes Beperk het gebruik van suiker, snoep en alcohol
30
Begeleiding door diëtist
Bij lage BMI, onder 21 en VVM index lager dan 15 bij vrouwen lager dan 16 bij mannen
31
Begeleiding door diëtist
+ Klinisch begeleiding opgestart, + poliklinisch vervolg gedurende 3 maanden, + m.b.v. Bio Impedantie Meting VVM-index en gewicht evalueren + Eventueel ook poliklinisch opstarten op verwijzing longarts of longverpleegkundige
32
Rol van de dietist Bereiken en behouden van een beter voedingsgedrag
Patienten informeren omtrent voeding in relatie tot COPD Patienten motiveren/stimuleren Voedingsadvies op maat om kwaliteit van leven te bevorderen
33
Rol van longverpleegkundige
Signalering van: Gewichtsverloop Slechte eetlust Spin in het web bij multidisciplinaire aanpak
34
Hoe komt U bij de diëtist?
Via huisarts of zelfverwijzing bij overgewicht of ongewenst gewichtstoename. Géén schriftelijke verwijzing nodig. 4 uur vergoeding uit aanvullingspakket bij de meeste zorgverzekeraars. Via longarts / longverpleegkundige: diëtist in het ziekenhuis bij ongewenst gewichtsafname.
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.