De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Reducing Vitamin tEsting

Verwante presentaties


Presentatie over: "Reducing Vitamin tEsting"— Transcript van de presentatie:

1 Reducing Vitamin tEsting
in pRimary care pracTice ….maar hoe? Hetty Hofstede, master student geneeskunde Saskia van Vugt, huisarts, postdoc onderzoeker -Voorstellen -Beginnen met u deze grafiek te laten zien of dus de vraag.. -De laatste jaren zien we dat vitamine bepalingen toennemen wat enerzijds zorgt voor een toenname in de zorgkosten en anderzijds, misschien wel belangrijker bijdraagt aan het ontstaan van over-diagnosticeren en hiermee het medicaliseren van patienten.

2 Disclosure belangen (Potentiële) belangenverstrengeling geen
Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie, namelijk … Onderdeel “Doen of laten?” Project, gefinancierd door Citrienfonds van VWS

3 Hoe vaak heeft u vitamine D bepaald de afgelopen week?
-Voorstellen -Vraag stellen -Grafiek labbepalingen regio Utrecht, we doen het veel want vit D is 7-10 euro, staat boven de jaarcontrole DM -De laatste jaren zien we dat vitamine bepalingen toennemen wat enerzijds zorgt voor een toenname in de zorgkosten en anderzijds, misschien wel belangrijker bijdraagt aan het ontstaan van over-diagnosticeren en hiermee het medicaliseren van patienten.

4 Methode Populatie: 147 HA’en (195.000 pt) Interventie:
1) Scholing + spiegel cijfers 2) Scholing + spiegel cijfers + pt informatie Data: Interviews - 20 HA’en 19 pt’en Populatie is Rotterdam en Utrecht. Studie is opgezet om de vraag te beantwoorden hoe kunnen we op de langere termijn vitamine D en B12 bepalingen laag houden? Dit kwalitatieve onderzoek maakte deel uit van een groter onderzoek met… HA’en in de regio Utrecht en rotterdam. De huisartsen die meededen aan het onderzoek kregen scholing in de vorm van een e-module of een fysieke scholing over medisch zinvolle en medisch niet-zinvolle vitamine D en B12 bepalingen volgens de laatste inzichten. Daarnaast kregen ze met een met een interval van 3 maand. Feedback aanvraag gedrag. Uiteindelijk zijn er 20 HA’en van verschillende praktijken, man, vrouw, op basis van de tweede scholing, 20 praktijken gebeld. en 20 patienten geinterviewd die een vitamine D of B12 verzoek hadden om inzicht te krijgen in belemmerende en bevorderende factoren voor het reduceren van vitamine D en b12 bepalingen.

5 Klachten & associaties
Probleemanalyse Tijd (-) Communicatie (+) Educatie (+) Uitleg (+) Google (-) Up-to-date Klachten & associaties (-) Feedback (+) Educatie: De meeste HA’en geven aan dat ze door de kennis die ze hebben opgedaan beter uitleg kunnen geven aan patienten over de zinvolheid van vitamine bepalingen en dat dat hun het meeste heeft geholpen in het kunnen reduceren van medisch niet zinvolle bepalingen. Goede communicatieve vaardigheden en voldoende tijd werden genoemd als voorwaarden om deze uitleg te kunnen geven. Feedback: Verder gaven HA’en aan dat een van de belangrijkste factoren die hen motiveerde om bepalingen laag te houden het terugkrijgen van hun aanvraaggedrag was door middel van feedback. Naast scholing halen HA’en hun informatie uit standaarden die elkaar soms tegenspreken en geven HA’en aan dat in de literatuur HA’en ook bewijzen zijn voor associaties tussen vitamines en klachten die lijnrecht tegenover elkaar staan. Waarbij er behoefte is voor een overzichtelijk protocol met de laatste stand van zaken. Daarbij krijgt de HA ook informatie van de patient die aangeeft dat suppletie van vitamines zijn/haar klachten weghaalt. Literatuur: -verschillende referentie waarden -verschillen tussen richtlijnen van NHG en een gezondheidsraad -tegenovergestelde resultaten in literatuur Educatie, feedback en literatuur aan elkaar verbonden door een gezamenlijk doel/belang van de HA: up-to-date kennis omtrent vit D én eigen gedrag’.   Patient: -Patienten geven aan zich beter te voelen na suppletie van vitamines/klachten lijken weg te gaan. Zorgproffessionals: Er heersen verschillende meningen omtrent vitaminebepalingen, waarbij soms bijvoorbeeld internisten aan de HA vragen om jaarlijks vitamine D te prikken. Ook kan hier worden gedacht aan de invloed van waarnemers en assistenten in een praktijk. Het was helepend als assistentes reeds scholing hadden gehad. Patiënt: Patienten geven het meeste aan dat ze voor hun een verklaring van hun klachten zijn gaan googlen (verwijzing ook naar vakbladen en de hoogopgeleide patient  HA gevoel onvoldoende kennis te hebben en lastig weerstand te bieden) en dat ze daar eigenlijk precies het rijtje vinden met symptomen die zei ook hebben. Daarbij bevestigd de media hen in deze associaties. De HA hoort ook terug van de patienten dat de klachten weggaan na suppletie van vitamine, wat weer voor tegenstrijdige informatei. Samengevat de inhoud van de infromatiebronnnen van HA en patient verschillen, waarbij de HA ook nog te maken heeft met literatuur en richtlijnen die elkaar tegenspreken. En dat daarnaast de meningen tussen verschillende zorg-professionals verschillen. Deze grote verschillen zorgen ervoor dat er ruimte is voor zowel HA als patiënt om eigen hypotheses te vormen over de zinvolheid van vitaminebepalingen. Punten om hier op aan te grijpen zijn… Media (-) Zorg professionals (+/-) Literatuur (-)

6 Duurzame strategie Up-to-date kennis  richtlijn (NHG?)
Feedback aanvraag gedrag Betrouwbare informatie voor patiënt Take home message / Suggesties voor een duurzame strategie Wat kunnen we nou met deze kennis. der trekken naar labbepalingen algemeen, Up to date kennis bij alle zorgprofessionals door middel van herhaaldelijke scholing en een enduidige richtlijn ten aanzien van vitamine bepalingen Betrouwbare informatie voor de patiënt op thuisarts waar dan de assistent naar zou kunnen verwijzen al aan de telefoon als iemand bijv zegt dat die vitamine D wil laten bepalen Specifieke feedback op aanvraaggedrag zorgt voor bewustwording. Specifiek omvat dat het per HA wordt gegeven. Eventueel ook dat er bij wordt gezegd om welke redenen. Want we weten hoe specifieker de feedback hoe groter het leereffect… Thuisarts kijken, maar vooral gericht op wat het doet, maar informatie over de zinvolheid van bepalingen… Dank u wel voor de aandacht. Contact:


Download ppt "Reducing Vitamin tEsting"

Verwante presentaties


Ads door Google