De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Netten & Stations 2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s Expertgroep Gas

Verwante presentaties


Presentatie over: "Netten & Stations 2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s Expertgroep Gas"— Transcript van de presentatie:

1 Netten & Stations 2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s Expertgroep Gas
Datum voorjaar 2015

2 wijzigingen VWI’s 2015 Aanleiding Niet in deze presentatie meegenomen
Jaarlijkse update VIAG en VWI’s Niet in deze presentatie meegenomen Tekstuele wijzingen in de G-20, G-22, G-41. Volgens de expertgroep hebben deze geen invloed op de werkwijzen en/of veiligheidsmaatregelen. Nieuw/toegevoegd/aangepast = Blauw. Vervallen = doorgehaald G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen Tekstuele aanpassing. Ga je een leidingsysteem in bedrijf nemen dat bestaat uit 3 of meer uiteinden en/of een ring of kunstwerken bevat. G-22 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op sterkte Tabel: Specificaties meetapparatuur Bedrijfsdruk 30 en 100 bar mbar G-41 Gasmonsters nemen in HD- en LD-netten Tekst stap 3 Neem de gasmonsters af.

3 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen en G-21 HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen LD- en HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen. Toegevoegd: Doorslijpen leidingen. “houd rekening met materiaalspanningen.” Enexis Flyer e onderbreking in metalen leidingen per ontgraving is niet toegestaan met een haakse slijper ! Gewijzigd : 3 of meer uiteinden? Controleer of er een ontluchtingsplan is. G Inhoud aanpassing Ga je een leiding doorzagen of doorslijpen? Houd er dan rekening mee dat er nog materiaalspanningen in de leiding zitten. Houd er rekening mee met welk gereedschap je veilig de leiding kunt doorzagen of doorslijpen ENEXIS Flyer 81 1e onderbreking in metalen leidingen niet toestaan met haakse slijper G21 Inhoud. Ga je een leidingsysteem in bedrijf nemen dat bestaat uit 3 of meer uiteinden en/of een ring of kunstwerken? Controleer dan of er in het werkplan een ontluchtingsplan zit Hyperlinks Flyer 81

4 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-23 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op dichtheid Leidingen 100% afdekken met grond. (niet mogelijk dan niet afgedekte delen afschermen) Stabilisatie kan wel 24 uur duren. Als de druk van het beproevingsmedium gedurende 30 minuten niet meer dan 3 mbar verandert, kun je de dichtheidsbeproeving uitvoeren. Inhoud leiding <0,15m3 zie tabel in VWI. Berekenen beproevingstijd via site van KIWA Verbindingen gedurende 5 minuten na het aanbrengen van het lekzoekmiddel visueel controleren. Drukverhoging tot 3mBar is toegestaan. (geen afkeur) Zijn er meer inhoudelijke vragen over G-23, Zorg dan voor her-implementatie van vorig jaar.

5 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-24 Gasblazen in LD-leidingen plaatsen en verwijderen. LET OP Blazen in gietijzeren leidingen ver genoeg (bij voorkeur in de volgende buislengte) van de te knippen leiding plaatsen. Blazen alleen plaatsen buiten de gevarenzone, dus ≤ 10% LEL, en buiten de zone warmtebelasting tabel. Impact warmtebelasting zeer groot! Hoe te bepalen. Wim de Rooij is hier mee bezig. Oplossing zoeken in een extra pbm en werkinstructie

6 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-25 HD-leidingen stoppelen en G-29 Aftakhulpstukken lassen op staal in bestaande HD- en LD-netten Risico: Aanwezigheid van aardgascondensaat. Maatregel: Gebruik de extra PBM's die in VWI G-47 staan. G-28 Aftakhulpstukken lassen op PE in bestaande HD- en LD-netten Schema was slecht leesbaar. Schema vernieuw (geen inhoudelijke aanpassing)

7 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-36 De omgeving veiligstellen en lokaliseren van gaslekken Gebruik van explosieveilig gereedschap, niet meer voorgeschreven Is er geen gaslekkage te vinden, hef dan de veiligheidsmaatregelen op. Is er een gaslekkage vastgesteld, dan de veiligheidsmaatregelen in stand houden Onderzoek gaslekkage in een gebouw, kijk dan naar: de aansluitleiding binnen--de meteropstelling--de binnenleiding--de gastoestellen– binnen riolering- Onderzoek gaslekkage buiten bij een gebouw: Onderzoek hele aansluitleiding…Niets gevonden: Onderzoek ook: Hoofdleiding aan beide kanten van de aansluiting, de aanwezige rioleringen, de nabij gelegen kruipruimten van woningen, bedrijven enz.

8 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-37 Lekken repareren in HD- en LD-leidingen Dichtheidscontrole volgens G-12 (aansluitleiding). Tijdelijke reparatie: Regelmatig controle op afdichten dichtheid. (afspraak tussen WV en OIV). G-42 Grondafsluiters bedienen in HD- en LD-netten en aansluitleidingen Je moet een AVP G-netten of AVP G-distributie zijn om deze grondafsluiters in HD-netten te openen. Je moet een AVP G-netten of AVP G-stations of AVP G-distributie zijn om grondafsluiters in HD-aansluitleidingen te openen.

9 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-46 Meetdraden aanbrengen voor kathodische bescherming op gas voerende leidingen Toegevoegd: Pictogram voor werken langs de weg.

10 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-47 Werken met aardgascondensaat Onder pictogram (vlam vertragende wegwerpoverall) opgenomen: en geschikt voor werken met aardgascondensaat. Pictogram met tekst "Neopreen handschoenen" toegevoegd. Met condensaat verontreinigde leidingdelen met kleine diameters in een regel- en meetstation verwijderen? Uiteinden goed afdoppen. Moet je met condensaat verontreinigde hoofd- en/of aansluitleidingen verwijderen? Vang het condensaat af door het in afsluitbare vaten te pompen. Voorkom dat er condensaat gemorst wordt, bijv. door het aanbrengen van een afsluitende folie in de werkput. Kleding Er zijn twee types vlam vertragende wegwerp overals soort folie moet nog als vraag bij de materieelbeheer worden neergelegd.

11 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-50 Niet-gastechnische werkzaamheden uitvoeren in gastechnische bedrijfsruimten Voor het aflezen van meters heb je geen opdracht nodig. G-51 Functionele inspecties uitvoeren aan gastechnische installaties en meteropstellingen > G25. Inspecteer je een één- of twee straats station district- of overslagstation? Geen bedieningsplan nodig. Vraag wel toestemming bij het meldpunt. G-50 bedoeld wordt geen opdracht in het kader van de VIAG. Je moet wel een werkopdracht hebben en de juiste aanwijzing THP G

12 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-52 Gastechnische werkzaamheden uitvoeren in gastechnische bedrijfsruimten. Splitsing in opdracht tussen OS/DS en HD-AS/HAS Overslag- en districtstations met bedieningshandelingen Opdracht van een WV G-distributie, via een werkplan WV bepaalt de mate van toezicht. Je moet een AVP G-stations of AVP G-distributie zijn Indien nodig is, word door minimaal een VOP geholpen. Hogedruk afleverstations en hogedruk huisaansluitsets met bedieningshandelingen en alle stations zonder bedieningshandelingen Je krijgt de opdracht van een WV G-distributie, via een werkplan of raamopdracht. G-54 Gasdrukregel- en meetstations in en uit bedrijf nemen Toegevoegd pictogram

13


Download ppt "Netten & Stations 2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s Expertgroep Gas"

Verwante presentaties


Ads door Google