De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stage op Praktijkschool Breda

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stage op Praktijkschool Breda"— Transcript van de presentatie:

1 Stage op Praktijkschool Breda

2 VOORBEREIDING OP DE ARBEIDSMARKT

3 Welkom in de “Grote mensenwereld”
Arbeidsmarkt Welkom in de “Grote mensenwereld”

4 Stagebekwaam eind leerjaar 4 ?
Ja  Externe stage Nee  Individueel handelingsplan, nog geen externe of aangepaste stage.

5 Leerjaar 4 Leerjaar 5 Leerjaar 6
Stagebekwaam - interne stage - leerwerkplaats - onderwijs binnen de sector Leerjaar 5 Externe stage dagen externe stage - onderwijs binnen de sector Leerjaar 6 Uitstroom dagen externe stage - onderwijs binnen de sector

6 Het zoeken van een stage stapsgewijs
Ervaringen uit het leerwerktraject delen. Stage informatieavond. Informatieles : hoe zoek je een stageplaats? (op het eind van het schooljaar) Is er na 4 weken in het nieuwe schooljaar nog geen passende stage gevonden dan zal met de mentor een (tijdelijk) alternatief worden bepaald. (leerwerkplaats of extra praktijklessen)

7 Oriënterende stage De stage is 2 dagen per week in het eerste stagejaar. Een stage begint met een korte proefstage. (2/4 weken) De lengte van een stage is per leerling afhankelijk. De keuze voor een stageplaats wordt zoveel mogelijk in overleg gekozen. Ons motto: liever wat langer gezocht en met plezier naar stage dan meteen aan de slag met tegenzin.

8 Verzekeringen De school heeft een verzekering voor stage.
Het stagebedrijf is verzekerd voor zijn personeel, zo ook voor stagiaires. Uw zoon/dochter moet WA-verzekerd zijn.

9 Waar is de stage? De stagelocatie is veilig (in alle opzichten) en voor de leerlingen zelfstandig en goed bereikbaar. Er wordt rekening gehouden met de individuele omstandigheden van de leerling.

10 Eerste stappen … Kennismaking
Persoonlijke kenmerken stagiair bespreken. Bespreken werktijden, werkkleding en bedrijfsregels. Een korte rondleiding door het bedrijf. Aanvang (proef)stage afspreken.

11 Trajecten Meer begeleid werken.
Bijvoorbeeld ATEA, WVS of regulier bedrijf met intensievere begeleidingsmogelijkheden Reguliere bedrijf

12 Sectorkeuze De leerling volgt een stage die aansluit bij de sectorkeuze maar het biedt ook de kans om eens buiten de gekozen sector te kijken.

13 Zorg & welzijn huishoudelijke dienst op bijv. scholen fastfood
verzorgingshuis hotel catering keuken schoonmaak enz.

14 Techniek seriematig productiewerk autocosmetica, banden verwisselen
bouwbedrijf metaalconstructie fietsenmaker technisch magazijn schilders- stucadoorsbedrijf enz.

15 Dienstverlening in supermarkt o.a. vakken vullen en licht schoonmaakwerk werken in midden- of kleinbedrijf magazijnmedewerker kledingwinkel orderpikker enz.

16 Groen hoveniersbedrijf kwekerij tuincentrum enz.

17 Stagemap Iedere leerling ontvangt een stagemap met daarin de volgende onderdelen: Stageovereenkomst Aanwezigheidsregistratie Competentielijst Stagereglement Overzicht van vakanties en vrije dagen

18 Stageovereenkomst De stage wordt vastgelegd middels een stage-overeenkomst waarin de volgende gegevens worden vermeld: contactgegevens begeleider van het stagebedrijf contactgegevens van de leerling en ouders stagedagen en werktijden contactgegevens stagebegeleider PSB maximale duur van de stage voor dit schooljaar

19 Zijn we er klaar voor? Alle partijen zijn volledig geïnformeerd:
De overeenkomsten zijn ondertekend. kopie voor thuis, kopie voor stageadres, kopie voor school, kopie voor de portfolio. Voor specifieke stageplaatsen kan een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) gevraagd worden. De kosten worden door de school betaald, mits de leerling de stage correct afrondt. De school / het stagebedrijf moet een kopie van een geldig ID-bewijs hebben.

20 Competenties waarop beoordeeld wordt
Omgaan met afspraken en regels Veiligheid Kwaliteit Samenwerken Communiceren Klantgerichtheid Omgaan met problemen

21 Stagebegeleiding De stagedocenten bezoeken de leerlingen met regelmaat op het stageadres. De frequentie wordt mede bepaald door de begeleidingsbehoefte van de leerling. Er is regelmatig overleg op school.

22 Af- en betermelden bij ziekte
Bij ziekte of ongepland verzuim op stagedagen moet het stagebedrijf en de stagebegeleider door de leerling zelf geïnformeerd worden. Als de leerling zijn stage na ziekte hervat moet de school worden geïnformeerd, dit om onterechte ziektedagen in het leerlingvolgsysteem te voorkomen.

23 Getuigschrift Hoewel er geen stagevergoeding gevraagd kan worden valt er toch veel te verdienen. Aan het einde van een succesvol verlopen stage vragen wij het stagebedrijf om een getuigschrift. Een getuigschrift van een goede stageperiode kan een toekomstige werkgever helpen bij het maken van zijn keuze. Dit getuigschrift komt in het portfolio!

24 Contacten Op het stagecontract staan de gegevens van de stagedocent met zijn/haar telefoonnummer. De snelste/gemakkelijkste manier is gebruik te maken van de WhatsApp (geen ziekmeldingen). Bij verhuizingen van adres of gsm-nummer meteen de wijzigingen doorgeven. Hetzelfde geldt voor het verplichte ID-bewijs.


Download ppt "Stage op Praktijkschool Breda"

Verwante presentaties


Ads door Google