De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dubbelpolige spanning tester

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dubbelpolige spanning tester"— Transcript van de presentatie:

1

2 Dubbelpolige spanning tester
Gebruik en toepassing dubbelpolige spanning tester Intern gebruik Technische Expertise

3 Spanningtesters fabr. Fluke 1 AC-II (I), capacitief meetinstrument.
Wat betreft de spanningsaanwijzing met een 1AC-II (of gelijkwaardige spanningstester); deze meet volgens een capacitief circuit, en qua aanduiding valt of staat deze met het capacitieve pad dat de stroom kan nemen. . Alleen te gebruiken als indicatie niet om spanningloosheid aan te tonen. Binnen Enexis de afspraak boven genoemde spanningstester niet gebruiken.

4 Dubbelpolige spanningtester
Dubbelpolige spanningtesters fabr. Benning type Duspol Analog en Digital. Duspol Digital Duspol Analog

5 Dubbelpolige spanningtester
Aandachtspunt: Gebruik van de tweepolige spanningtester, deze is bedoeld voor kortdurende metingen “Opschrift DT 30s(on)/240s(off)” betekend 30 seconden in gebruik daarna 240 seconden niet te gebruiken”. Voor normaal gebruik geen probleem maar niet continu in stopcontact laten zitten, dus niet geschikt voor langdurige meting.

6 Dubbelpolige spanningtester
Duspol analoog inzetbaar als: - Spanningsmeting (aantonen spanningsloosheid) Duspol digitaal inzetbaar als: - Weerstandmeting - Circuitmeting Niet inzetbaar als: - Draaiveldmeter - Aantonen spanningsloosheid van het aardscherm onder spanning staande kabels.

7 Dubbelpolige spanningtester als draaiveldmeter
Spanningtester als draaiveldmeter (Fabrikant). Meting uitvoeren door L1duspol op fase L1 en L2duspol op fase L2 en daarna nog een keer omgekeerd dus L1duspol op L2 en L2duspol op L1. Hierdoor zou de duspol 1x linksdraaiend moeten aangeven en 1 keer rechtsdraaiend. Is dat het geval dan is de meting betrouwbaar ?. Is de aflezing 2x gelijk dan is de meting fout en kan men geen draairichting bepalen. Binnen Enexis de afspraak spanningstester voor gebruik als draaiveldmeter is niet toegestaan.

8 Draaiveldmeters GMC Fluke
Metraphase 1 600V CAT IV Fluke V CAT IV

9 Aantonen spanningsloosheid
Aantonen spanningsloosheid aardscherm onder spanning staande kabels.

10 Aantonen spanningsloosheid
Aantonen spanningsloosheid aardscherm onder spanning staande kabels. Wat betreft het aantonen van spanning heb je twee opties: - Hoogohmig (Universeelmeter), makkelijk om referentie te "maken" toont ook "zwerfspanning" of geïnduceerde spanning aan. - Laagohmig (Duspol of LoZ universeelmeter), heeft goede referentie nodig (moeilijk in het veld) geeft alleen "harde" spanning aan.

11 Gebruik Tweepolige spanningtester
Aantonen spanningsloosheid aardscherm onder spanning staande kabels. Tweepolige spanningtester is laagohmig voor een goed meting is een stevige aardpen noodzakelijk. - Een tweepolige spanningtester heeft een meetstroom van ca. 30mA (afhankelijk merk en type). Binnen Enexis de afspraak de dubbelpolige spanningtester mag hier niet voor worden gebruikt.

12 Gebruik Tweepolige spanningtester

13 Gebruik Universeelmeter
Aantonen spanningsloosheid aardscherm onder spanning staande kabels. Geen Nul of Aarde in de buurt dan referentiepunt te creëren door “aardpen in de grond” te steken. - Alleen toepasbaar bij hoogohmige meting, reden spanningsmeting gebeurd bijna stroomloos. - Universeelmeter ingang impedantie 10 Mohm (23 microamp.), aardpen 10 Kohm is geen probleem.

14 Gebruik Universeelmeter

15 Aantonen spanningsloosheid
Aantonen spanningsloosheid aardscherm onder spanning staande kabels. Voor aantonen spanningsloosheid op de kabel moet gebruik worden gemaakt van een hoogohmig meettoestel “Universeelmeter”. Een goede verbinding naar aarde maakt men door gebruik van een aardpen.

16 Materieelcommissie Elektra
Vragen


Download ppt "Dubbelpolige spanning tester"

Verwante presentaties


Ads door Google