De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fysica experimenten met de phone Ivo Janssens.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fysica experimenten met de phone Ivo Janssens."— Transcript van de presentatie:

1 Fysica experimenten met de phone Ivo Janssens

2

3

4 Proeven van Phyphox … proeven met Phyphox
PHYPHOX = PHYsics with PHOne eXperiments

5 Phone = smartphone (android) of iPhone (iOS).
De gratis app Phyphox is te viden op GooglePlay en Apple Store. Dus beschikbaar voor Android en iOS, voor phone en tablet.

6 Je phone als me(e)tgezel
Het zelfstandig uitvoeren van proeven met eigen smartphone in de klas of thuis. Je smartphone is een meetinstrument, een derde oog en oor ... plus een extra rekenkwab aan je hersenen. Elke smartphone en tablet hebben een microfoon en camera, maar ook, afhankelijk van merk en type, andere sensoren. Ze worden gebruikt voor het automatisch dimmen van het scherm, het uit(schakelen van het aanraakscherm als je telefoneert, het tijd verliezen met games, ….. Maar de sensoren kunnen – uiteraard - ook gebruikt worden voor fysica experimenten.

7 Je phone als me(e)tgezel
Elke smartphone en tablet hebben een microfoon en camera, maar ook, afhankelijk van merk en type, andere sensoren. Ze worden gebruikt voor het automatisch dimmen van het scherm, het uit(schakelen van het aanraakscherm als je telefoneert, het tijd verliezen met games, ….. Maar de sensoren kunnen – uiteraard - ook gebruikt worden voor fysica experimenten.

8 Sensoren Accelerometer Magnetometer Gyroscoop Helderheidssensor
Druksensor Nabijheidsensor Microfoon Arduino (met temperatuur sensor) Naast deze input devices eeft een phone ook output devices, zoals de luidpreker. Wat niet? Sensoren om elektrische spanning en stroom te meten. Hierdoor is Phyphox mindr gescukt om naast experimneten uit de Elektriciteit metingen te opden in chemie (pH, concentraties, …) en biologie. Er wordt wel gewerkt aan mogelijkheden voor koppeling via Bluetooth De camera wordt niet als sensor gebruikt[C1] . Metingen aan een gps chip zijn ok niet mogelijk[C2] . Vanzelfsprekend heeft niet iedere smartphone dezelfde verzameling sensoren en er kunnen ook nog steeds nieuwe sensoren toegevoegd worden (bijvoorbeeld de camera). De uitdaging is de meetgegevens van deze sensoren in te zetten bij het verwerken van experimenten. De Technische Universiteit van Aken (Duitsland) biedt met Phyphox toegang tot die sensoren en laat je er experimenten mee doen.  [C1]Juist, Sebastiaan?  [C2]Nakijken

9 Sensoren Naast deze input devices eeft een phone ook output devices, zoals de luidpreker. Wat niet? Sensoren om elektrische spanning en stroom te meten. Hierdoor is Phyphox minder geschikt voor experimenten in de Elektriciteit metingen doen in chemie (pH, concentraties, …) en biologie. Er wordt wel gewerkt aan mogelijkheden voor koppeling via Bluetooth De camera wordt niet als sensor gebruikt. Metingen aan een gps chip zijn ook niet mogelijk.

10 Sensoren Vanzelfsprekend heeft niet iedere smartphone dezelfde verzameling sensoren en er kunnen ook nog steeds nieuwe sensoren toegevoegd worden (bijvoorbeeld de camera). De uitdaging is de meetgegevens van deze sensoren in te zetten bij het verwerken van experimenten. De Technische Universiteit van Aken (Duitsland) biedt met Phyphox toegang tot die sensoren en laat je er experimenten mee doen.

11

12 Experimenten Met de akoestische chronometer.

13

14

15

16


Download ppt "Fysica experimenten met de phone Ivo Janssens."

Verwante presentaties


Ads door Google