De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Baanbrekende e-Health: De Impact ontwikkelingen die bijdragen aan

Verwante presentaties


Presentatie over: "Baanbrekende e-Health: De Impact ontwikkelingen die bijdragen aan"— Transcript van de presentatie:

1 Baanbrekende e-Health: De Impact ontwikkelingen die bijdragen aan
kwaliteit van leven

2 Even voorstellen Teun Jonker

3 Wat komt er aan bod? Wie is ZCN Wat is E-Health? Waarom van steeds groter belang? Wat levert het op?

4 Zorgcentrale Noord - Diensten
Medido 250 aansluitingen PA aansluitingen Medicijn Controle controles per jaar Inbound calls per jaar

5 Wat is e-Health? E-Health is het gebruik van nieuwe communicatietechnologie, met name internet- technologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. E-Health biedt daarbij de patiënt (en mantelzorger) meer mogelijkheden om zicht en invloed te krijgen op het zorgtraject.

6 WAAROM WORDT e-Health van Steeds groter belang?
E-Health kan de verhoudingen en werkwijzen in de gezondheidszorg radicaal  veranderen Verbetering kwaliteit gezondheidszorg Verbetering gezondheid (preventie) Verlaging zorgkosten….. (!)

7 DOMOTICA De oudste vorm van E-Health, maar ook nog o zo jong…

8 WAAROM DOMOTICA Nederland vergrijst en krimpt, niet alleen de burgers, maar ook hun hulpverleners. De burger wil het, de burger is beter geschoold, assertiever, Intramurale voorzieningen krimpen, extramurale voorzieningen alleen als het echt niet anders kan. Burger is aangewezen op zichzelf en de directe woonomgeving. De burger blijft langer in de eigen woning en leefomgeving.

9 Toezichthoudende domotica
Vraag gestuurde (actieve) personenalarmering met spreek en luisterverbinding. Sensoren voor in/uit bed, beweging, lawaai, incontinentie, dwalen, rook, brand, temperatuur, akoestische bewaking, camerabewaking, infrarood bewaking. Detectoren op deuren, chips in kleding, GPS systemen. Intelligente systemen in de vorm van combinatie van sensoren die patronen kennen en herkennen. (grenzend aan diagnostiek en monitoring)

10 ONDERSTEUNENDE domotica
Automatische beïnvloeding: Nacht oriëntatie verlichting. TV aan/uit, gordijnen open/dicht. Maar ook detectoren op gas, CO, water, fornuis en - nutsvoorzieningen afsluiten. Ondersteunend bij een beperking: Aanpassingen bij openen en sluiten van deuren. Bedienen intercom enz. Veelal maatwerk aanpassingen ingezet door de ergotherapeut.

11 Toezichthoudende domotica
Pluskoffer

12 huidige ontwikkelingen
Zelfdiagnostiek Zelfmonitoring Zelfbehandeling Informatiesharing

13 De patiënt wordt het centrum
van de gezondheidszorg

14 WAT LEVERT HET OP? VOOR WIE?
Preventie / consument: zelfmonitoring, domotica Patiënt: zelfdiagnose, zelfmanagement, forums, PGD Professional: online consult, apps voorschrijven

15 WAT IS DE IMPACT? De behandelrelatie verandert Patiënten doen meer zelf Professionals een andere rol Processen veranderen radicaal

16 Impact E-Health gaat verder dan het inzetten van verschillende digitale instrumenten! E-Health is een concept van nieuwe gezondheidszorg dat betrekking heeft op de organisatie, communicatie, machtsverhoudingen en inhoud van de zorg.

17 Professionals Een andere rol: Routinezaken vervangen door E-Health Verantwoordelijkheid meer bij patiënt Professional: Uitwisseling van informatie Samenwerking Coachende rol

18 Het zorgvuldig toepassen van E - health domotica
100% cliëntgerichte visie op zorg, visie op zorg technologie, vertaald naar zorgvraag individuele client Vastgelegd in verpleeg/ zorgplan met periodieke evaluatie Met een opgestelde risicoanalyse Passend binnen de wetgeving

19 ZORGVULDIG IS OOK… Betrouwbare technologie. Denk daarbij aan netwerk, verbinding en service. Voorlichting en communicatie naar cliënt, mantelzorger en medewerker over ondersteuning door technologie. Training cliënt, mantelzorger en medewerker voor gebruik en veilige inzet.

20 ZORGVULDIG IS OOK… Borging dat het afgegeven alarm ook ontvangen wordt. Denk daarbij aan de inzet van een meldcentrale. Borging op inhoud Borging op de technische keten Triage Inzet van (mantel) zorg opvolging Verbonden met EPD/PGD Coördinatie in service opvolging Organisatie van back up/ calamiteiten schakelingen.

21 EN ZORGVULDIG IS OOK… Ethiek… Nee of Ja tenzij, als het gaat om het gebruik van beelden. Wat is er nodig om een alarm goed te interpreteren. Zorgdragen voor goede verbinding met EPD en PGD. Welke invloed heeft de inzet van technologie op de relatie tussen cliënt, mantelzorger en hulpverlener.

22 Is e-Health een belofte of bedreiging?
E-Health brengt zorg van de 2e naar de 1e lijn, van de 1e lijn naar de consument. Zorg wordt goedkoper! Machtsverhoudingen veranderen. Als de kosten omlaag gaan, kunnen ook de ziektekostenpremies omlaag

23 Is e-Health een belofte of bedreiging?
Dat hangt van jezelf af…. Het is onontkoombaar, verdiep je op tijd! Het heeft impact op patiënten, mantelzorgers, professionals, processen en aanbieders Het gaat sneller dan je denkt


Download ppt "Baanbrekende e-Health: De Impact ontwikkelingen die bijdragen aan"

Verwante presentaties


Ads door Google