De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Patiëntenuitleg orofaciale fysiotherapie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Patiëntenuitleg orofaciale fysiotherapie"— Transcript van de presentatie:

1 Patiëntenuitleg orofaciale fysiotherapie
De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij klachten aan hoofd, hals en kaak Patiëntenuitleg orofaciale fysiotherapie

2 DE OROFACIALE FYSIOTHERAPIE IN NEDERLAND:
Beroepsvereniging: Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie (onderdeel van KNGF) Ongeveer 175 geregistreerde orofaciaal fysiotherapeuten in Nederland Opleiding: Sinds jarige masteropleiding Msc. Opleiding tot specialist in het hoofd-, hals- en kaakgebied.

3 KAAKKLACHTEN KOMEN HET MEEST VOOR:
Wij horen de volgende klachten in de praktijk: “Ik kan mijn mond niet goed openen.” “Mijn kaak knapt erg bij het openen van mijn mond.” “Ik bijt mijn tanden en kiezen stuk.” “Mijn partner ligt wakker van mijn tandenknarsen.” “Ik heb al twee jaar pijn in mijn kaak.”

4 MOGELIJKE OORZAKEN VAN KAAKKLACHTEN:
Het klemmen van kaken op elkaar en tandenknarsen. Overmatig nagel- of lipbijten; te veel kauwgom kauwen Een ongeluk of een klap Een behandeling door de tandarts of kaakchirurg Te veel spanning in de kaakspieren veroorzaakt pijnklachten.

5 OOK HOOFD- EN, HALSKLACHTEN KOMEN VOOR:
Ook deze klachten horen we in de praktijk: “Ik heb zo’n hoofdpijn en de dokter denkt dat het door spanning in mijn kaak komt.” “Soms ben ik zomaar duizelig en verlies ik mijn evenwicht.” “Na de operatie waarbij in mijn hals klieren werden weggehaald, kan ik mijn nek niet meer goed bewegen.” “Mijn mond hangt scheef en hij lijkt wel deels verlamd.”

6 MOGELIJKE OORZAKEN VAN HOOFD- EN HALSKLACHTEN:
Spanning en stress Trauma (door bijv. een ongeluk) Infectie Gevolgen van kanker, bestraling en operatie. Aangezichtsverlamming Hierdoor kunnen allerlei hoofd-, hals- en kaakklachten ontstaan die de orofaciaal fysiotherapeut zal onderzoeken.

7 HOE ONDERZOEKT DE OROFACIAAL FYSIOTHERAPEUT?
Vraagt informatie over de klacht. Bestudeert het hoofd- en halsgebied en kijkt in de mond. Onderzoekt de mogelijkheid van beweging van de mond, nek en schouders. Onderzoekt de spierspanning van de kauwspieren, waarbij ook in de mond de kaakspieren worden bekeken. Stelt de diagnose, maakt een behandelplan en begint de behandeling.

8 HOE BEHANDELT DE OROFACIAAL FYSIOTHERAPEUT?
De behandeling kan bestaan uit: Informatie en advies geven Eventueel aanpakken mondgewoontes Massage Los maken van gewrichten (mobiliseren) (Huiswerk)oefeningen De effecten van de behandeling zijn vaak snel merkbaar.

9 DE OROFACIAAL FYSIOTHERAPEUT WERKT SAMEN MET:
Tandartsen (gespecialiseerd)/ assistentes/ mondhygiënisten/ orthodontisten Artsen (specialisten zoals; kaakchirurgie, KNO, oncologie etc.) Huisartsen Logopedisten Psychologen Algemene fysiotherapeuten

10 BLIJF NIET WACHTEN MET UW KLACHTEN
Bij klachten aan hoofd, hals of kaak: Neem contact op met de geregistreerde orofaciaalfysiotherapeut Kijk voor meer informatie op: of Bedankt voor uw aandacht.


Download ppt "Patiëntenuitleg orofaciale fysiotherapie"

Verwante presentaties


Ads door Google