De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

“There is as much living in a moment of pain as in a moment of joy”

Verwante presentaties


Presentatie over: "“There is as much living in a moment of pain as in a moment of joy”"— Transcript van de presentatie:

1 “There is as much living in a moment of pain as in a moment of joy”
Huidig moment “There is as much living in a moment of pain as in a moment of joy” (Strosahl, 1994)

2 Huidig moment “ Help clienten zich los te maken van het geconceptualiseerde verleden en toekomst” = loskomen van wat je verstand zegt Help clienten contact te maken met wat er nu ervaren wordt, ongeacht of het naar of prettig is.

3 Doel = flexibiliteit In het heden kunnen zijn als dat het beste werkt, in de toekomst zijn als ‘plannen’ nodig is, in het verleden zijn als herinneren behulpzaam is. Het gaat er dus niet om dat denken aan verleden en toekomst perse uitgebannen moet worden. Maar wel : dat fusie (excessief en rigide vastzitten in conceptualisaties van verleden en toekomst) doorbroken wordt.

4

5 Wat is het eigenlijk ? Aandacht brengen naar de interne en externe gewaarwordingen van dat moment Opmerken zoals het zich voordoet Makkelijk en moeilijk tegelijk

6 Waarom ‘huidig moment’ ?
Ondermijnt fusie (vastzitten in negatieve evaluaties) en vermijding Stelt in staat om contact te hebben met de omgeving en te kunnen doen wat werkt = belonend en bekrachtigend Helpt tot een besef te komen dat leven alleen hier en nu is. Versus: “mijn leven begint pas weer als ik me beter voel”.

7 “If time is spent in the now trying not to feel or think something
then that is what we will have: time spent trying to be something other than we are” Luoma et al, 2007

8 Wanneer interventie ‘huidig moment’
Als de client niet in contact is met gevoelens of gedachten Niet kan omschrijven wat er gaande is (indicatie voor fusie en vermijding) Zich te rationeel gedraagt Te sterk vastzit aan het reeds bekende (overmatig getrainde) niet effectieve gedragsrepertoire (geconceptualiseerde zelf), geen keuzemogelijkheden ziet (en : als je als therapeut vastloopt……)


Download ppt "“There is as much living in a moment of pain as in a moment of joy”"

Verwante presentaties


Ads door Google