De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kunnen beleggers aan de volgende berenmarkt ontsnappen ?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kunnen beleggers aan de volgende berenmarkt ontsnappen ?"— Transcript van de presentatie:

1 Kunnen beleggers aan de volgende berenmarkt ontsnappen ?
Geert van Herck VFB – ASSE – 14 NOVEMBER 2017

2 Overzicht Technische blik op de belangrijkste beursindices/rentevoeten/grondstoffen PMI-indicatoren/CAPE ratios Inspelen op de actualiteit via trendfollowingmodellen/relatieve sterkte Trendfollowingmodellen : methode Faber en methode Antonacci Besluit

3 Een terugblik op de afgelopen jaren
Amerikaanse beurs presteerde veel beter dan de Europese beurzen en de beurzen van de groeilanden. Kan de Amerikaanse beurs deze sterke prestatie in de komende jaren verderzetten ? Of komt er een inhaalbeweging van de niet- Amerikaanse beurzen : m.a.w. lost de Amerikaanse beurs zijn leidersrol ? Waarderingen wijzen in de richting van Europa en de groeilanden !

4 MSCI ALL COUNTRIES WORLD INDEX (USD, maandgrafiek)
Nog steeds een patroon van hogere bodems = stijgende trend. Index verkent nieuwe historische toppen. De index begint in de oververkochte zone te komen (zie RSI-indicator).

5

6 MSCI WORLD INDEX (USD, maandgrafiek)
MSCI World Index is de benchmark voor de Westerse beurzen. VSA domineren deze index : het gewicht van de Amerikaanse beurs bedraagt meer dan 50%. Japan en het VK zijn de tweede en derde belangrijkste beurs in deze index. Historische toppen. Oververkochte toestand (zie RSI-indicator) maar nog steeds een stijgende trend. Correctie van enkele weken is wel te verwachten.

7 MSCI EMERGING MARKETS (USD, maandgrafiek)
Opwaartste uitbraak uit het driehoekspatroon ! Mooi stijgende trend. Risico op een tussentijdse correctie : de RSI- indicator bereikt de overgekochte zone. De groeilanden blijven de meest attractieve regio dankzij aantrekkelijke waarderingsratios !

8 S&P 500 (USD, weekgrafiek) Index blijft nieuwe historische records neerzetten. Overgekochte RSI-indicator reden voor een adempauze na de rally van de afgelopen weken. Een correctie kan de index terugbrengen naar de steun van 2400 punten.

9 EURO STOXX 50 (EUR, weekgrafiek)
Herstel ingezet na de scherpe correctie van eiind 2015/begin 2016. Top van 2015 zeker haalbaar : potentieel van 4% - 5%. RSI-indicator nog niet overgekocht. Belangrijke steun op 3363 punten.

10 EURO STOXX 50 (EUR, maandgrafiek)
Euro Stoxx 50 op een belangrijk niveau aangekomen. Zeer belangrijke weerstand ! Weerstandslijn verbindt de toppen van 2000, en 2011. Opwaartse uitbraak kan voor een versnelling van de stijging zorgen. Op de maandgrafiek is de Euro Stoxx 50 zeker nog niet overgekocht (zie RSI-indicator).

11 STOXX EUROPE 600 (EUR, maandgrafiek)
Net zoals de Euro Stoxx 50 is ook de Stoxx Europe 600 op een belangrijk niveau aangekomen. Driedubble top van 2000, 2007 en 2011. Opwaartse uitbraak kan voor een versnelling van de stijging zorgen. Potentieel koersdoel : 500 punten. Voorwaarde is wel dat de Amerikaanse beurs geen uitschuiver kent.

12 NIKKEI 225 (JPY, maandgrafiek)
De Nikkei 225 lijkt de “bear market” van de afgelopen 20 jaar achter zich gelaten te hebben. Schoolvoorbeeld van een index die verschillende technische weerstanden breekt ! Volgende horizontale weerstand : punten (top van 1996).

13 US 10 Y (USD, weekgrafiek) De Amerikaanse 10-jaarsrente is een patroon van hogere bodems aan het vormen. Horizontale weerstand op 2,64% : opwaartse doorbraak opent de deur naar 3%. Het lijkt er sterk op dat de dalende trend van de afgelopen 30 jaar voorbij is.

14 CRB INDEX (USD, weekgrafiek)
Grondstoffen proberen uit te bodemen. De index lijkt eerder een zijwaarts patroon te vormen. De kans op nieuwe bodemkoersen blijft hierdoor bestaan. Op korte termijn is een koersdoel van 200 punten zeker haalbaar. Scherpe correcties blijven wel een koopopportuniteit : grondstoffenmarkt is nauw verweven met de groeimarkten. Indekking tegen inflatie blijft ook een opportuniteit.

15

16 GOUD (EUR, weekgrafiek)
Consolidatiepatroon. Vormt de goudprijs een driehoekspatroon ? Kopen op koerszwakte om een opwaartse uitbraak te benutten (richting 120 euro). Om het potentieel van het driehoekspatroon niet in gevaar te brengen, zakt de goudprijs best niet onder 90 euro.

17 EUR/USD (maandgrafiek)
De euro is sterk opgeveerd t.o.v. de dollar ! Een trendommekeer lijkt in de maak. Zeer positief dollarsentiment legde de kiemen voor deze trendommekeer. Op korte termijn kan de euro wat verzwakken maar dit lijkt meer een tijdelijke periode van zwakte te zijn.

18 DOLLARINDEX (DXY, maandgrafiek)
Sterke correlatie tussen de dollar en de Amerikaanse aandelenmarkt. Sterke/zwakke dollar betekent outperformance/underperformance van Amerikaanse aandelen t.o.v. de rest van de wereld.

19

20 DOLLARINDEX (DXY, maandgrafiek)
Sterke correlatie tussen de dollar en de Amerikaanse aandelenmarkt. Sterke/zwakke dollar betekent outperformance/underperformance van Amerikaanse aandelen t.o.v. de rest van de wereld.

21 PMI indicatoren PMI-indicatoren meten het producentenvertrouwen en zijn een goede voorspeller van de groei van het BBP. Boven (onder) 50 wijst op expansie (krimp) van de economische activiteit. PMI-indicatoren wijzen op een wereldwijde gesynchroniseerde economische groei. Inflatoire dreiging neemt toe !

22 CAPE RATIOS Cyclically Adjusted Price Earnings : P/gemiddelde winst per aandeel van de afgelopen 10 jaar. CAPE + Koers/Boekwaardewaardering bij aankoop zeer belangrijk voor de toekomstige return ! Koop goedkoop gewaardeerde beurzen, vermijd te dure beurzen ! Bron : starcapital.de

23 CAPE RATIOS

24 CAPE RATIOS Cyclically Adjusted Price Earnings : P/gemiddelde winst per aandeel van de afgelopen 10 jaar CAPE-waardering bij aankoop zeer belangrijk voor de toekomstige return ! Koop goedkoop gewaardeerde beurzen, vermijd te dure beurzen ! Grootste potentieel voor de komende 5 – 10 jaar ligt in Emerging Europe, BRIC en Emerging America

25 Waarom trendfollowingmodellen ?
Uitschakelen van emoties : vermijden van « kopen op de top » en « verkopen op de bodem » ! Individuele beleggers halen slechtere resultaten dan een « buy and hold » strategie. Paniek is een slechte raadgever !

26 Waarom trendfollowingmodellen ?

27 Waarom trendfollowingmodellen ?

28 Waarom emotieloos beleggen ?
Paniek is een slechte raadgever !

29 Waarom trendfollowingmodellen ?
Voorspellen is nutteloos !

30 Waarom trendfollowingmodellen ?
Ontkrachten van mythes !

31 Waarom trendfollowingmodellen ?
Ontkrachten van mythes !

32 Waarom trendfollowingmodellen ?
Ontkrachten van mythes !

33 Methode Faber Mebane Faber : The Ivy Portfolio : How to invest like the top endowments and avoid bear markets (2009). Voortbouwend op de invloedrijke studie die Mebane Faber in 2006 publiceerde : A quantitative approach to tactical asset allocation. Gebaseerd op de uitstekende returns van de succesvolle Yale en Harvard fondsen stelde Faber een beleggingsaanpak op basis van ETF’s voor. Deze ETF’s hebben betrekking op Amerikaanse/internationale aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Bronnen : mebfaber.com, theivyportfolio.com

34 Methode Faber

35 Methode Faber Door gebruik te maken van het 10-maandsgemiddelde worden sterke beursdalingen vermeden. Nadeel : underperformance tijdens sterke “bull markets”.

36

37 Methode Antonacci Gary Antonacci : Dual Momentum Investing.
Voortbouwend op de invloedrijke studie die Gary Antonacci in 2013 publiceerde : Risk premia harvesting through dual momentum. Uitdiepen van de momentumfactor. Bronnen : dualmomentum.net, optimalmomentum.com

38 Methode Antonacci Gary Antonacci : aandelen bieden de hoogste return op lange termijn. Diversificatie (60/40 portefeuille) leidt tot lagere returns. Kies voor aandelen, roteer naar obligaties wanneer ze sterker zijn dan aandelen.

39 Methode Antonacci

40 Methode Antonacci Door gebruik te maken van “dual momentum” worden sterke beursdalingen vermeden Nadeel : underperformance tijdens sterke “bull markets”

41 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM)

42 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM)

43 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM)

44 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : regionaal beleggen
Wereldwijd beleggen via regionale trackers. Ideale strategie voor defensieve beleggers.

45 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : regionaal beleggen
Wereldwijd beleggen via regionale trackers. Momentumfilter om de sterkste markten te selecteren. Manier om excess return te behalen t.o.v. de MSCI All Countries index.

46 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : MSCI Europe

47 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : MSCI Emerging Markets (EUR)

48 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : Duitse 10-jaarsrente

49 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : Short ETF Euro Stoxx 50

50 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : Short ETF S&P 500 (EUR)

51 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : sectorieel beleggen

52 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : sectorieel beleggen

53 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : sectorieel beleggen MSCI Europe Technology index

54 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : sectorieel beleggen MSCI Europe Materials index

55 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : sectorieel beleggen MSCI Europe Industrials index

56 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : sectorieel beleggen MSCI Europe Financials index

57 Integratie van de 2 methodes in het Downside Protection Model (DPM) : sectorieel beleggen Global X Lithium & Battery Tech ETF

58 BESLUIT De internationale beurzen blijven zeer sterk presteren.
Kans op nieuwe historische toppen is reëel. Topvorming loert om de hoek ! Methode Faber en methode Antonacci bieden oplossingen om aan “bear markets” te ontsnappen. Emerging markets bieden zeer interessante LT-returns. Keep it simple : simpele handelssystemen verslaan complexere systemen ! Modelmatige handelssystemen zijn op regels gebaseerd die met een stricte discipline uitgevoerd worden ! Die disciplinaire aanpak moet onze grootste vijand, onze hersenen, uitschakelen !


Download ppt "Kunnen beleggers aan de volgende berenmarkt ontsnappen ?"

Verwante presentaties


Ads door Google