De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vallen…… effectief voorkomen?!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vallen…… effectief voorkomen?!"— Transcript van de presentatie:

1 Vallen…… effectief voorkomen?!
Werkzame elementen van valpreventie Presentatie themabijeenkomst valpreventie 12 mei 2016 De koppeling met schothorst Merei: aftrap Bedankt Annemiek de Jong (Huisarts) en Josien Felix (GGD) voor de uitnodiging. Heel kort iets over vallen, en iets lager over het voorkomen van vallen en hoe dit op een effectieve manier kan.

2 18-3-2015 Ondersteunen van intermedair.
Effectieve interventies uit te ztten. Professionals te laten delen, wiel niet elke keer uitvinden. Cijfersletsel Onderzoek Merei: met handen opsteken een idee krijgen wie er in de zaal zitten. Praktijkondersteuners Fysiotherapeuten-ergotherapeuten Thuiszorg-wijkverpleegkundigen Huisartsen Sport GGD

3 Hoe vaak komt het voor? Hoeveel 65plussers moeten er in NL wekelijks opgenomen worden na een val? Per week zijn dat ongeveer 770 ouderen die behandeld worden na een val. Dit zijn er ouderen per jaar. Minder dan 1% is afkomstig van amersfoort. Dit betekent dat wekelijk 5 65-plussers vanuit Amersfoort dusdaglig tot een val komen dat opgenomen moeten worden.

4 18-3-2015 Cijfers van SEH afdeling.
Feitelijk als we kijken naar het totale valprobleem. Topje van de ijsberg er gebeurd natuurlijk veel meer. Mensen vallen waarvoor ze soms wel bij de dokter komen maar soms ook zonder dokterbezoek maar wel met grote gevolgen, bang om te vallen, vermijding inactiviteit enz. Het aantal dat 1 maal per jaar valt is rond de 30% Sluit aan bij jullie uitslagen van de gezondheidsmonotor Als we kijken naar de mensen die op de SEH worden behandeld: 1 maal per 7 minuten valt er een 65+ dus danig dat hij of zij naar de SEH moet. Tijdens deze bijeenkomst dus……… Er zijn totaal SEH bezoeken waarvan er leiden tot opname

5 Ziekenhuisopname Amersfoort– letsel
Ziekenhuisopname Amersfoort– letsel In de gemeente Amersfoort zijn relatief meer 65-plussers opgenomen met een heup- of bekkenfractuur (43%: Nederland 39%) en minder met een fractuur aan schouder, arm of hand (10%: Nederland 13%) dan in Nederland als geheel.

6 Valongevallen 65+ in cijfers
Bronnen: Doodsoorzakenstatistiek, CBS Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg, DHD Letsel Informatie Systeem, VeiligheidNL Letsellastmodel VeiligheidNL i.s.m. ErasmusMC

7 Maar gelukkig…. Er is een oplossing.
We weten gelukkig uit vele onderzoeken goed hoe valpreventie effectief aangepakt kan worden. Waarom is het dan nog zo´n groot probleem. Voornaamste is omdat: Soms wel energie gestoken wordt in het fit houden van mensen, het voorkomen van vallen maar er worden verkeerde keuzes gemaakt, geen effectieve aanpak. Probleem juiste mensen naar juiste aanbod. Onderzoek gedaan naar de werkzame elementen van valpreventie zowel in theorie maar ook getoest naar de praktijk wat is daarin nog belangrijk.

8 Effectieve Valpreventie
de juiste doelgroep bereikt wordt Senioren met verhoogde valkans effectieve interventies worden ingezet Aansluitend bij probleem en doelgroep de kwaliteit van de uitvoering goed is Interventies uitgevoerd zoals bedoeld Merei, Goede nieuws is met valpreventie is veel winst te behalen.

9 Bereik juiste doelgroep
Senioren met verhoogde valkans Casefinding & screening Identificeren verhoogd risico Verhoogd risico? traceren risicofactoren , doorverwijzen Gevalideerde methoden

10 Hoe denkt ‘de’ oudere er zelf over?
Valpreventie belangrijk voor oudere mensen Misschien iets voor mijn oude buurman op de hoek. Valpreventie vind ik een heel belangrijk Vraag hoeveel ouderen staat wel willend tegenover valpreventie (ook als je het zo noemt), uit onderzoek blijkt dit niet meer dan 25% 53 zijn. Ze vinden valpreventie erg belangrijk maar betrekken het niet opzichzelf.

11

12 Bereik juiste doelgroep
Senioren met verhoogde valkans Casefinding & screening

13 Effectieve interventies
Gefaseerde aanpak Fasen gedragsverandering: 1. Bewustwording & motivatie 2. Kennis 3. Toepassen

14 Effectieve interventies
spierkracht en balans en effectief in het terugdringen van valincidenten. Programma's die regelmatig en intensief worden aangeboden hebben een gunstig effect. Wandelen bijvoorbeeld is niet intensief genoeg. Blijven bewegen. Is de ouderen bekend met aanbod en wat zijn de andere belemmeringen. Gebruikt hij zij een rollator zijn er dan ook mogelijkheden? Vitamine D levert een bijdrage aan een betere botkwaliteit en kan door een gunstig effect op de spierkracht en balans, mogelijk een val voorkomen. Vitamine D wordt door het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. Ook zit vitamine D in voeding, vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Als je ouder wordt heb je meer vitamine D nodig dan je lichaam uit zonlicht en voeding kan halen. Daarom wordt aangeraden extra vitamine D te nemen via een supplement. Kijk hier voor meer informatie. Systematische reviews tonen aan dat het stoppen of reduceren van valrisico verhogende medicijnen een effectieve monofactoriële interventie is voor vallen (zonder negatieve effecten voor de kwaliteit van leven), zowel voor thuiswonende als voor bewoners van verpleegen verzorgingshuizen. Specifieke studies gericht op de reductie van psychotrope medicatie laten een reductie zien van 50% op het aantal valincidenten.13,14 Systematische inventarisatie van risico’s in huis en de omgeving en waar nodig aanpassen daarvan en het stimuleren van het gebruik van hulpmiddelen zoals trapleuningen, handgrepen in badkamer en toilet en voldoende verlichting zijn maatregelen die veel leed kunnen besparen.  Onderzoek wijst uit dat aanpassing van risicofactoren in huis, uitgevoerd door een ergotherapeut of veiligheidsadviseur  effectief het risico op vallen omlaag brengt Belangrijk wie zorgt dat adviezen ook opgevolgd kunnen worden, is er een klussendienst in de regio en wordt deze persoon er goed naar door verwezen.

15 Effectieve interventies
CGL loket gezond leven spierkracht en balans en effectief in het terugdringen van valincidenten. Programma's die regelmatig en intensief worden aangeboden hebben een gunstig effect. IB ook geschikt voor een groot deel van de mensen met een rollator. Wel nodig dat cognitief geen beperkingen.

16 l rapportages


Download ppt "Vallen…… effectief voorkomen?!"

Verwante presentaties


Ads door Google