De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

504 Parachute Infantry Regiment

Verwante presentaties


Presentatie over: "504 Parachute Infantry Regiment"— Transcript van de presentatie:

1 504 Parachute Infantry Regiment
Waalcrossing US 82nd Airborne 504 Parachute Infantry Regiment De 504e RCT werd na de landing op Sicilië geformeerd uit de 504e Parachute Infantry Regiment, de 307e Airborne Engineer Battalion en de 376e Parachute Field Artillery Battalion) van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie.

2 20 september1944 Doel: bruggenhoofd creëren voor Waalbrug/spoorbrug. Onderdeel van operatie Market Garden. Om 15:00 in de middag van 20 september 1944 ondernamen para’s van het 3e bataljon, 504e RCT (Regimental Combat Team onder leiding van majoor Julian Aaron Cook de oversteek in 26 canvas bootjes. Van de 260 man in de eerste oversteek raakte ongeveer de helft gewond of werd gedood. Men voer vijf maal heen en weer, echter de eerste keer bleven er 16 bootjes achter aan de overkant. Later werd ook het eerste bataljon overgezet. Tijdens deze aanval verloren aan geallieerde zijde 48 man het leven, maar het doel werd wel bereikt. 's Avonds waren zowel de verkeers- als de spoorbrug in geallieerde handen en was de weg vrij voor het Britse 30e Legerkorps. Helaas kwam deze actie te laat om de Britse 1e Luchtlandingsdivisie in de Slag om Arnhem te ontzetten.

3 Dagelijks eerbetoon aan geallieerde militairen
Brug De Oversteek Nijmegen

4 Lichtmonument ingebouwd in de brug
Lights Crossing Lichtmonument ingebouwd in de brug 48 paren lichtmasten die paar voor paar worden ontstoken. Met het aangaan van de lampen loopt iedere dag een veteraan mee. . Monument “Lights Crossing” van Atelier Veldwerk. 48 paar voor de omgekomen veteranen. Als laatste (nr.49, voor de 49e naam die op het monument staat) gaan de lampen onder de brug aan. De 49e is Norris Case die echter vermoedelijk bij de strijd om de Maasbrug bij Grave is omgekomen.

5 Opzet van de sunsetmarch.
Eenvoud. Goed te bereiken Waardig en respectvol Harde kern van reservelopers. Doel is deze in de toekomst steeds minder te moeten “gebruiken” . Veteranen uit den lande , maar zeker uit de nabije regio worden van harte uitgenodigd. Herkenbaarheid als veteraan. Afsluiten met eregroet bij monument. Onlangs heeft het bestuur van Stichting Veteranen de Liemers gelopen; zij nemen in overweging dit jaarlijks te herhalen. Ik nodig hierbij ook besturen van andere veteranenorganisaties uit om deelname in overweging te nemen.

6 Startpunt onder de eerste omgekeerde V bij de bank
Startpunt onder de eerste omgekeerde V bij de bank. Auto parkeren onder de brug voor ingang DG. Lopen vanuit Nijmegen richting noorden.

7 Op 9 februari werd bekend dat de brug de Nationale Bouwprijs 2015 heeft gewonnen in de categorie Civiele Kunstwerken.  In oktober 2014 won De Oversteek ook al de Nationale Staalprijs 2014.

8 Er wordt gelopen in diverse samenstellingen: alleen, met z’n tweeën, of met een groep van belangstellenden, of b.v. bestuur van een (regionale) verteranenorganisatie.

9 Wij roepen veteranen op zich op te geven via de website.
Onze website. Wij roepen veteranen op zich op te geven via de website.


Download ppt "504 Parachute Infantry Regiment"

Verwante presentaties


Ads door Google