De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Slechthorendheid Iemand die slechthorend is,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Slechthorendheid Iemand die slechthorend is,"— Transcript van de presentatie:

1 Slechthorendheid Iemand die slechthorend is,
Geluiden: zachter, vaak vervormd of dof. Harde geluiden ervaren ze meestal als onprettig, en bepalen waar een geluid vandaan komt is lastig. Ook selectief horen, dus in een rumoerige omgeving die ene spreker horen, is voor slechthorenden moeilijk of zelfs onmogelijk.

2 Slechthorendheid

3 Benoem de onderdelen van het oor
Medische kennis Bouke Cuperus

4 De onderdelen van het oor.
1. gehoorgang 2. trommelvlies 3. hamer 4. aambeeld 5. stijgbeugel 6. middenoor 7. evenwichtsorgaan 8. buis van Eustachius 9. slakkenhuis 10. gehoorzenuw Bron:

5 Werking Middenoor In het middenoor bevinden zich drie gehoorbeentjes, die (naar hun vorm) respectievelijk hamer, aambeeld en stijgbeugel worden genoemd. Deze beentjes zijn aanwezig in een met lucht gevulde ruimte die met de mond-neusholte verbonden is door de buis van Eustachius. Hamer, aambeeld en stijgbeugel vormen de verbinding tussen het trommelvlies en het ovale venster, dat de scheiding vormt tussen het middenoor en het binnenoor. Gehoor bestaat uit luchttrillingen. Deze trillingen komen via de gehoorgang op het trommelvlies. Het trommelvlies en de Werking van het oor: Gehoorbeentjes versterken en geleiden de trillingen naar het slakkenhuis. In het slakkenhuis bevinden zich de zintuig(zenuw)cellen, die de trillingen omzetten in zenuwprikkels. Deze zenuwprikkels worden via de gehoorzenuw naar de hersenen gevoerd, waar zij in "horen" vertaald worden. Het middenoor is onder normale omstandigheden gevuld met lucht, wat dezelfde druk en samenstelling heeft als buitenlucht. De buis van Eustachius en het slijmvlies maakt gasuitwisseling mogelijk, zodat de luchtdruk voor en achter het trommelvlies hetzelfde is.

6 Medisch kennis Bouke Cuperus
Werking Binnenoor Het binnenoor wordt gevormd door een spiraalsgewijze gevormd en met vloeistof gevuld kanaal (slakkenhuis), waarin zich een vlies met een groot aantal gevoelige haarcellen bevindt. Deze haarcellen kunnen via de gehoorzenuw signalen doorgeven aan de hersenen Medisch kennis Bouke Cuperus

7 Slechthorendheid Perceptieslechthorenheid (zintuigverlies)
presbyacusis Lawaaidoofheid

8 Slechthorendheid

9 Slechthorendheid; geleidingsverlies
Beschrijving afwijkingen uitwendige oor middenoor. geluid niet goed naar het slakkenhuis doorgegeven. Oorzaken •verstopping gehoorgang prop oorsmeer; •vocht achter het trommelvlies; •oorontsteking; •verkalking van de gehoorbeentje Slechthorendheid Slechthorendheid is er in twee vormen: geleidingsverlies en perceptieverlies. Geleidingsverlies Bij geleidingsverlies zijn er afwijkingen in het uitwendige oor of het middenoor. Daardoor wordt het geluid niet goed naar het slakkenhuis doorgegeven. Slechthorendheid die veroorzaakt wordt door geleidingsverlies is vaak te behandelen met medicijnen of door een operatie. Mogelijke oorzaken van een geleidingsverlies zijn: •verstopping van de gehoorgang door een prop oorsmeer; •vocht achter het trommelvlies; •oorontsteking; •verkalking van de gehoorbeentjes. Perceptieverlies Afwijkingen in het slakkenhuis of bij de gehoorzenuw heten perceptieverlies. Perceptieslechthorendheid is niet met medicijnen of een operatie te behandelen. In veel gevallen is een hoortoestel een goed hulpmiddel. Slechthorendheid door perceptieverlies kan verschillende oorzaken hebben, zoals: •rode hond tijdens de zwangerschap of zwangerschapsvergiftiging; •zuurstofgebrek of complicaties tijdens de geboorte; •hersenvliesontsteking; •ernstige oorontsteking; •een tumor; •gebruik van bepaalde medicijnen; •een ongeluk; •lawaaitrauma; •erfelijke aandoeningen; •ouderdom.

10 Geleidingsverlies Behandeling Medicijnen of operatie

11 Slechthorendheid (perceptieverlies)
Oorzaken rode hond tijdens de zwangerschap of zwangerschapsvergiftiging; zuurstofgebrek of complicaties tijdens de geboorte; hersenvliesontsteking; ernstige oorontsteking; een tumor; gebruik van bepaalde medicijnen; een ongeluk; lawaaitrauma; erfelijke aandoeningen; Ouderdom (presbyacusis ; vaak met tinnitus)

12 Twee soorten gehoorverlies
Gehoorverlies door Middenoorgehoorverlies (conductieverlies) Het geleidingsgehoorverlies (meestal verminderde middenoorfunctie) wordt veroorzaakt dooreen onvoldoende overdracht van het geluid vanaf de gehoorgang naar het slakkenhuis. De afwijkingen zijn dan in de gehoorgang, het trommelvlies en/of in het middenoor gelegen. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld: een gaatje (perforatie) in het trommelvlies, onderbreking of vastzitten van de gehoorbeenketen. Deze afwijkingen kunnen mogelijk wel worden hersteld. Gehoorbeentjes zie afbeelding

13 Gehoorverlies door binnenoorgehoorverlies (perceptiefverlies / zintuigverlies)
Er is schade opgetreden van het slakkenhuis. Een dergelijke beschadiging valt niet te herstellen. De bekendste vorm is ouderdom slechthorendheid. SLAKKENHUIS ZIE AFBEELDING

14 Presbyacusis Perceptieslechthorendheid : klachten beginnen na vijftigste levensjaar. Hoge tonen worden minder goed gehoord (telefoon en deurbel) Moeilijkheid gesprek te volgen bij veel mensen Presbyacusis vaak in combinatie van Tinnitus (oorsuizen)

15 Lawaaidoofheid Oorzaken: Verstopping oorsmeer (gehoorapparaat)
Ontsteking uitwendige gehoorgang Verkoudheid (verstopte buis van Eustachius ) Regelmatige blootstelling aan extreem lawaai (popconcert, discotheek). Hierdoor kan lawaaidoofheid ontstaan Erfelijkheid Ouderdom

16

17


Download ppt "Slechthorendheid Iemand die slechthorend is,"

Verwante presentaties


Ads door Google