De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Programma OvRAN Symposium

Verwante presentaties


Presentatie over: "Programma OvRAN Symposium"— Transcript van de presentatie:

1 Programma OvRAN Symposium 14-12-2016
WELKOM uur: buffet+ (Tuinzaal) uur: De beide juridische procedures, Mr. Bas Braeken en Mr. Louis Delahaije over de kansen voor OvRAN. uur: Het nieuwe bestuursmodel NBA, Paul Scholte en Ed Spiegel, beide bestuursleden NBA, kruisen de degens. uur: koffiepauze uur: Financieringsproblemen met Mark Laagewaard over crowdfunding, Georgie Friederichs over kredietunies en Guido Buurlage over garantie kapitaal, institutionele beleggers etc. uur: Vertrouwen in accountants(verklaringen) Christine Scheper, Dick Korf en Martine Frijlink geven hun mening hoe het terug te krijgen. 22... uur: borrel aangeboden door OvRAN bestuur(Rembrandtbar)

2 De beide juridische procedures, Mr. Bas Braeken en Mr
De beide juridische procedures, Mr. Bas Braeken en Mr. Louis Delahaije over de kansen voor OvRAN. STEMVRAAG 1 Vanuit concurrentieoogpunt maakt HvJ duidelijk dat een "ondernemingsvereniging" zoals de NBA "verdacht" is want de normale bewijslast voor concurrentievervalsing verschuift naar de "ondernemingsvereniging" in afwijking van de algemene bewijsregel. Vanuit het oogpunt van schending van mensenrechten zoals verenigingsdwang lijkt het er op dat EHRM de bewijslast dat een "ondernemingsvereniging" niet geïntegreerd is in de structuren van de Staat, legt bij de klager. Een dergelijke geïntegreerde "ondernemingsvereniging" zou dan wel mensenrechten mogen schenden want het is de Staat die het doet. Is dat verschil in behandeling tussen HvJ(concurrentie) en EHRM (mensenrechten) logisch? Ja(=groen)/Nee(=rood)/geen mening(=wit)

3 De beide juridische procedures, Mr. Bas Braeken en Mr
De beide juridische procedures, Mr. Bas Braeken en Mr. Louis Delahaije over de kansen voor OvRAN. STEMVRAAG 2 Op 20 december beslist de HR in cassatie over een OvRAN-lid die zich accountant bleef noemen zonder NBA lid te zijn. De AG stelt dat de NBA als publiekrechtelijke vereniging geïntegreerd is in de structuren van de Staat. OvRAN bestrijdt dat met de stelling dat de NBA regels alleen de leden binden net als bij iedere andere vereniging. Heeft OvRAN gelijk met haar stelling? Ja(=groen)/Nee(=rood)/geen mening(=wit)

4 De beide juridische procedures, Mr. Bas Braeken en Mr
De beide juridische procedures, Mr. Bas Braeken en Mr. Louis Delahaije over de kansen voor OvRAN. STEMVRAAG 3 Het is een dwingende verplichting van de HR om vragen te stellen bij het HvJ EU over onduidelijkheden in Europese regelgeving zoals hiervoor geschetst. Denkt u dat de HR dat gaat doen? Ja(=groen)/Nee(=rood)/geen mening(=wit)

5 Het nieuwe bestuursmodel NBA, Paul Scholte en Ed Spiegel, beide bestuursleden NBA, kruisen de degens
STEMVRAAG 1 Vorige week besloot het NBA-bestuur de bijzondere ledenvergadering af te gelasten wegens onvoldoende draagvlak. Een visieproces werd aangekondigd want "structure follows strategy". Vindt u dit een verstandig besluit? Ja(=groen)/Nee(=rood)/geen mening(=wit) STEMVRAAG 2 Tevens werd aangekondigd dat het governancevoorstel niet van tafel is maar bewaard tot na het visieproces. Vindt u dit een verstandig besluit?

6 Het nieuwe bestuursmodel NBA, Paul Scholte en Ed Spiegel, beide bestuursleden NBA, kruisen de degens
STEMVRAAG 3 Als "structure follows strategy" uitgangspunt is, voor welke structuur kiest u dan? Voor 1. een federatieve structuur met volstrekt zelfstandige ledengroepen of 2. een structuur met een klein maar machtig hoofdbestuur met enkele burgerleden terwijl de NBA-leden alleen adviserende bevoegdheden hebben? 1.(=groen)/2.(=rood)/geen mening(=wit)

7 Het nieuwe bestuursmodel NBA, Paul Scholte en Ed Spiegel, beide bestuursleden NBA, kruisen de degens
STEMVRAAG 4 Wat denkt u waar het visieproces in uitmondt? In 1. een federatieve structuur met volstrekt zelfstandige ledengroepen of 2. een structuur met een klein maar machtig hoofdbestuur met enkele burgerleden terwijl de NBA-leden alleen adviserende bevoegdheden hebben? 1.(=groen)/2.(=rood)/geen mening(=wit) STEMVRAAG 5 Als de lopende juridische procedures, structuur 1. hierboven beogen (NBA federatief) en de leden kiezen voor structuur 2. hierboven (klein hoofdbestuur met burgerleden), wie zal dan winnen?

8 Financieringsproblemen met Mark Laagewaard over crowdfunding, Georgie Friederichs over kredietunies en Guido Buurlage over garantie kapitaal, institutionele beleggers etc. STEMVRAAG 1 Nog niet zo heel lang geleden waren banken praktisch het enige financieringsadres voor het MKB, samen met leasing, factoring en soms wat venture/garantie kapitaal. Na de kredietcrisis is dit snel veranderd en verkochten banken veelal nee aan het MKB. Herkent u zich in dat beeld? Ja(=groen)/Nee(=rood)/geen mening(=wit)

9 Financieringsproblemen met Mark Laagewaard over crowdfunding, Georgie Friederichs over kredietunies en Guido Buurlage over garantie kapitaal, institutionele beleggers etc. STEMVRAAG 2 Iedereen moet nog wennen aan de nieuwe alternatieven: crowdfunding, kredietunies en institutionele beleggers. Heeft een van U al ervaring opgedaan met deze alternatieve financieringsbronnen voor MKB? Ja(=groen)/Nee(=rood)/geen mening(=wit)

10 Financieringsproblemen met Mark Laagewaard over crowdfunding, Georgie Friederichs over kredietunies en Guido Buurlage over garantie kapitaal, institutionele beleggers etc. STEMVRAAG 3 Deskundigen hebben de pro's en contra's uitgelegd van deze nieuwe alternatieven. Als u een financieringsprobleem MKB tegenkomt, gaat u daar gebruik van maken? Ja(=groen)/Nee(=rood)/geen mening(=wit) STEMVRAAG 4 Willen de Ja-stemmers aangeven of ze gaan voor gebruik van: 1. crowdfunding, 2. kredietunies of 3. institutionele beleggers. 1.(=groen)/ 2.(=rood)/3.(=wit)

11 Vertrouwen in accountants(verklaringen) Christine Scheper, Dick Korf en Martine Frijlink geven hun mening hoe het terug te krijgen. STEMVRAAG 1 Er is heel wat aan de hand in accountancy land. Ledenvergadering afgelast, "juridische procedures", een "sector die niet wil veranderen," talrijke "verbetermaatregelen", "schijnzekerheid", "hete aardappelen" en "wicked problems". Dit lijkt op de voorbode van een revolutie of crisis. Vindt u een revolutie of crisis in accountancy land een goede zaak? Ja(=groen)/Nee(=rood)/geen mening(=wit)

12 Vertrouwen in accountants(verklaringen) Christine Scheper, Dick Korf en Martine Frijlink geven hun mening hoe het terug te krijgen. STEMVRAAG 2 Al tientallen jaren spreekt de sector over de "verwachtingskloof " die gedempt moet worden. Toch is die "verwachtingskloof " via de kredietcrisis nu groter dan ooit. Denkt u dat die "verwachtingskloof " ooit gedempt zal worden in het huidige bestel? Ja(=groen)/Nee(=rood)/ geen mening(=wit)

13 Vertrouwen in accountants(verklaringen) Christine Scheper, Dick Korf en Martine Frijlink geven hun mening hoe het terug te krijgen. STEMVRAAG 3 Martine Frijlink heeft enkele oplossingen uitgelegd. Denkt u dat die oplossingen voldoende zijn? Ja(=groen)/Nee(=rood)/geen mening(=wit) STEMVRAAG 4 Christine Scheper heeft uitgelegd wat de rol is van de AFM. Denkt u dat de AFM het vertrouwen in accountants(verklaringen) kan herstellen?

14 Vertrouwen in accountants(verklaringen) Christine Scheper, Dick Korf en Martine Frijlink geven hun mening hoe het terug te krijgen. STEMVRAAG 5 Dick Korf wijst accountants op " Schoenmaker, blijf bij je leest" en "Accountants kunnen niet publiekelijk op risico's van discontinuïteit wijzen". OvRAN stelt dat dit in het huidige zwart/wit verklaringenstelsel inderdaad niet kan. Dus moet het stelsel veranderen om de "verwachtingskloof" te dichten door te wijzen op de vele grijstinten van de realiteit. En als je in een ander verklaringenstelsel niet kunt/wilt/durft wijzen op risico's van discontinuïteit, zeg het dan ook . Schep niet zoals nu de verwachting dat alles zwart/wit en OK is. Welke oplossing is de beste, 1. het huidige zwart/wit verklaringenstelsel handhaven of 2. overgaan naar een ander verklaringenstelsel dat de vele grijstinten van de realiteit laat zien. 1. (=groen)/ 2. (=rood)/geen mening(=wit)

15 Afscheidsdrankje in de Rembrandtbar
Met dank voor jullie aanwezigheid biedt het OvRAN bestuur nu een afscheidsdrankje aan in de Rembrandtbar. Gelegenheid om nader kennis te maken met de daar aanwezige sprekers en leden van het OvRAN-bestuur.


Download ppt "Programma OvRAN Symposium"

Verwante presentaties


Ads door Google