Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Visieontwikkeling
2
Inhoud Wie is Kris Verburgh Drie basisprincipes
Treden van de voedselzandloper
4
Wie is Kris Verburgh? Geneeskunde aan de universiteit van Antwerpen
Neurowetenschappen Metabolisme Biogerontologie
5
De voedselzandloper De voedselzandloper is gebaseerd op:
De wetenschap van het metabolisme (geheel van processen van omzettingen van je voedsel in de cellen van je lichaam) De wetenschap van veroudering De preventieve geneeskunde Evolutionaire voorgeschiedenis.
6
Drie basisprincipes Principe 1: suikers (koolhydraten) zijn niet ongezond: ze zijn zeer ongezond Principe 2: Kijk uit met proteïne (en proteïne rijke diëten) Principe 3: Vetten zijn gezonder dan gedacht
7
Principe 1 Versnelde veroudering Verhoogde kans op kanker
glucose maakt verbinding met eiwitten kleven en plakken -> stijve en rimpelige weefsels Glucose zorgt voor groei snelle groei -> sneller verouderd Verhoogde kans op kanker glucose laat cellen sneller groeien ook kankercellen!
8
Principe 2 Eiwitten zorgen voor meer groei
Eiwitten klonteren samen rond onze cellen Vlees bevat belangrijke stoffen, zoals zink en ijzer Een tekort aan eiwitten is ook slecht
9
Principe 3 Zeer ongezonde vetten: Transvetten
Ongezondere vetten: verzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren/omega-6 (zonnebloem olie) Gezonde vetten: enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten/omega-3 (vette vis) Vetvrij dieet is ongezond
11
Trede 1: Dranken Groene thee:
Risico op verschillende kankers verminderd Risico op beroerte verlaagd De huid gezond houdt Gewichtsverlies promoot door het metabolisme te versnellen Witte thee verminderd rimpelvorming Gemberthee onderdrukt ontstekingen in lichaam Rode wijn Plantaardige melk
12
Trede 1 dranken Koffie wel en niet gezond Vruchtensappen veel suiker
Voordelen: beschermend effect verouderingsziektes Bijdragen aan kanker (long, maag, prostaat) Nadelen hart en vaatziekten Vruchtensappen veel suiker Melk en yoghurt niet goed te verteren
13
Trede 2: groente, fruit, havermoutpap, peulvruchten en paddenstoelen
Producten met lage glycemische index Havermoutpap als ontbijt Groenten, peulvruchten en paddenstoelen ipv rijst, aardappelen en pasta 2 warme of koude maaltijden met gevogelte of vis Groenten vormen de basis (minimaal 300 gram per dag)
14
Trede 3:vis, gevogelte, eieren, kaas, tofoe en quorn
Plantaardige proteïne ivp dierlijke proteïne Dagelijks (vette) vis Wit vlees ipv rood vlees Eieren Kaas
15
Trede 4: zwarte chocolade, noten, sojapap, sojayoghurt
Stoppen met zoetigheden geeft ontwenningsverschijnselen Zwarte chocolade of noten Sojapap of sojayoghurt met toegevoegde vezels
16
Trede 5: suikervervangers, gezonde oliën en smaakversterkers
Gezonde oliën: olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie, koolzaad-canola-olie, perillaolie (goede verhouding omega-6/ omega-3) Ongezonde oliën: maïsolie en zonnebloemolie (veel omega-6) Ongezonde suikervervanger: aspartaam Gezonde suikervervanger: stevia, tagatose, agavennectar
17
Trede 6: medicijnen Slimme voedingssupplementen:
Spelen vooral in op het metabolisme Activeren het lichaamseigen antioxidantensysteem Vullen veel voorkomende suboptimale tekorten aan Veel geneesmiddelen genezen niet maar onderdrukken de symptomen Bijwerkingen worden onderschat
18
Sporten Sporten om af te vallen werkt niet als niet eerst de voeding wordt aangepakt
20
artikel Verschillende reacties op het boek in de Volkskrant
Maak een samenvatting van de drie artikelen en geef hierna je eigen mening over de voedselzandloper
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.