De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gezondheidszorg in Nederland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gezondheidszorg in Nederland"— Transcript van de presentatie:

1 Gezondheidszorg in Nederland
Inleiding Welkom. Ik ben , dat is ... (tolk) en dat is.... (VW) Ik werk bij de GGD en ben gevraagd jullie vandaag iets te vertellen over het Gezondheidszorgsysteem in Nederland. Mogelijk is het een en ander al bekend, laat het dan weten, dan gaan we daar wat sneller doorheen. De informatie van deze voorlichting heeft een algemeen karakter. Als je tussendoor vragen hebt dan kunt je deze gewoon stellen. Vragen over persoonlijke situaties zullen we achteraf behandelen, zodat we eerst de voorlichting kunnen geven. Zouden jullie je ook voor willen stellen en daarbij aangeven hoe oud je bent en hoelang je nu in NL bent.

2 Wat kunt u verwachten? Zorgpiramide Zorgverzekering Praktische zaken
Wat kunt je verwachten tijdens deze voorlichting? Zo meteen probeer ik uit te leggen hoe de gezondheidszorg in NL georganiseerd is. Mogelijk dat de zorg op een heel andere manier georganiseerd is dan je gewend bent. Niet beter of slechter, maar anders. Ik probeer daarom ook uit te leggen wat de achterliggende gedachte van het NL systeem is. We beginnen vanuit de zorgpiramide die de verschillende lijnen van het Gezondheidszorgsysteem symboliseert. Van daaruit zullen we iedere lijn bespreken. Daarna zullen we de zorgverzekering in Nederland bespreken en evt. nog enkele praktische zaken aan bod komen.

3 Zorgpiramide Tweede lijn Eerste lijn Nulde lijn Verwijzing Ziekenhuis
Psycholoog of Psychiater Afspraak Huisarts GGZ consulent Tandarts Verloskundige Deze zorg wordt je aangeboden En/of regel je zelf GGD Zelfzorg Zorgpiramide

4 Nulde lijn Nulde lijn Deze zorg wordt je aangeboden
En/of regel je zelf Zelfzorg GGD Nulde lijn Ik wil beginnen met de nulde lijn. Zelfzorg: wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je ziek wordt, Om gezond te blijven is een gezonde levensstijl belangrijk Daarnaast wil ik wat vertellen over wat je kunt doen als je je niet zo lekker voelt (hier kom ik in de volgende dia nog op terug) GGD In de nulde lijn zit ook de GGD: de gemeentelijke instantie die zich inzet voor het behoud van gezondheid van de burgers (preventie) . Deze zorg wordt je aangeboden, een afspraak maken is hier dus niet nodig. Ook hier ga ik zometeen nog verder op door.

5 Zelfzorg - Zelfzorgmiddelen
Genezen zonder hulp van de dokter Goede zelfzorg  sterker lichaam, afweer verbetert Zelfzorgmiddelen: Apotheek Drogist Supermarkt Denk aan: paracetamol – hoestdrank – neusspray -maagzuurremmers Advies bij medewerkers Bij aanhoudende klachten  Afspraak huisarts (Eerste Lijn) Zelfzorg – Zelfzorgmiddelen - In Nederland zijn er andere virussen en bacteriën dan in uw thuisland. Mogelijk heeft u al gemerkt dat u zich daardoor vaker ‘ziekjes’ voelt. Met name verkoudheid, hoesten hoofdpijn en buikpijn zijn klachten waar u last van kunt hebben. In NL gaan we ervanuit dat in de meeste gevallen je lichaam prima in staat is om zonder hulp van een dokter of medicijnen te genezen. Nederlanders gaan er vanuit dat het je lichaam sterker maakt en je afweer verbetert. Als ik me bijvoorbeeld grieperig voel, zal ik eerst even afwachten, rust nemen, goed drinken (ivm koorts/vochtverlies) en goed voor mezelf zorgen. Vervolgens een paracetamol nemen tegen de koorts en pijn en pas als het niet beter wordt na enkele dagen een dokter bezoeken. Tegen een griep (veroorzaakt door een virus) kan de dokter toch niets voor me betekenen. Als de klachten langer dan drie dagen aan blijven houden en je je zorgen maakt dan is het belangrijk om een afspraak te maken bij de huisarts. Hij of zij kan je dan geruststellen of andere middelen voorstellen/voorschrijven. Bij je huisarts zijn ook folders beschikbaar over wat u kunt doen bij bepaalde klachten. Informeer hiernaar bij uw huisarts Daarnaast zijn bij de apotheek, drogist en supermarkt verschillende zelfzorgmiddelen te koop die kunnen helpen zodat je er uit jezelf, zonder hulp van een dokter, weer bovenop kunt komen. Deze middelen zijn vaak goedkoper bij drogist of supermarkt dan bij de apotheek, maar de kwaliteit is hetzelfde. U kunt in de winkel altijd aan de medewerkers vragen welke middelen zij verkopen voor bepaalde klachten. Het is ook belangrijk dat u goed vraagt hoe u het middel moet gebruiken en de bijsluiter goed leest.

6 GGD Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar (JGZ) Consultatiebureau Basisschool
Voortgezet onderwijs Rijksvaccinatie Tuberculose-screening Seksuele Gezondheid Bevolkingsonderzoeken Voorlichting GGD Zoals gezegd is de GGD een gemeentelijke instantie die zich inzet voor de gezondheid en zorg van alle Nederlanders. De GGD heeft hierin uiteenlopende taken. Mogelijk ben je al bekend met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), Tuberculose-screening en Seksuele Gezondheid. De Jeugdgezondheidszorg zet zich in voor een gezonde ontwikkeling van kinderen van 0 tot 19 jaar. Op het consultatiebureau wordt de gezondheid, groei en ontwikkeling van uw kind gevolgd, kunt je advies krijgen over verzorging, voeding, opvoeding en veiligheid van je kind en worden inentingen en vaccinaties verzorgd. Op de basisschool wordt je kind enkele malen gewogen en gemeten en worden de ogen en het gehoor getest. Op het voortgezet onderwijs wordt je kind nogmaals gewogen en gemeten en worden bovendien voorlichtingen georganiseerd. Als laatste is de JGZ ook verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma waarmee je je kind kosteloos kunt inenten tegen verschillende infecties. Met de Tuberculose-screening bent je mogelijk ook al in aanraking geweest. Als je uit een land komt waar veel Tuberculose voorkomt dan kun je tot twee jaar na aankomst in Nederland nog opgeroepen worden voor een screening. Houd er dus rekening mee dat je ook nu nogmaals opgeroepen kunt worden. De afdeling Seksuele Gezondheid van de GGD biedt informatie over anticonceptie, zwangerschap en SOA’s. Voor vragen over deze onderwerpen kunt je gratis bij hen terecht. De GGD organiseert ook bevolkingsonderzoeken. Bijvoorbeeld de landelijke screening naar borstkanker of darmkanker. Als laatste geeft de GGD ook voorlichting daar waar de vraag ernaar is. Wanneer bepaalde onderwerpen leven in bijvoorbeeld een wijk of op school, dan zet de GGD zich in om de bewoners of scholieren hierover voor te lichten. (deze voorlichting is hier een voorbeeld van)

7 Eerste lijn Eerste lijn Afspraak Huisarts Tandarts Verloskundige
Dan gaan we nu naar de Eerste Lijn van de zorgpiramide De eerste lijn is ook vrij toegankelijk voor iedereen en bestaat uit de huisarts (met GGZ-consulent voor psychische hulp), tandarts en verloskundige. Je moet wel een afspraak maken voordat je bij deze zorgverleners terecht kunt.

8 Eerste lijn - Huisarts ZELF huisarts zoeken (hulp VWN)
Afspraak, inloopspreekuur, telefonisch spreekuur Meerdere praktijken Folders, informatie Medisch dossier Verpleegkundige/ Assistente Huisarts Eerste lijn – Huisarts Als eerste zullen we de huisarts bespreken. - Nu je in de gemeente woont kiest je zelf je huisarts binnen de gemeente. Je kunt zelf kiezen of je een man of een vrouwelijke huisarts wilt. VluchtelingenWerk Nederland kan hierbij helpen. De huisartspraktijk zal ongeveer op dezelfde manier werken als het GCA. Er werken een of meerdere huisartsen, assistentes, verpleegkundigen en GGZ-consulenten. De huisarts heeft een zesjarige medische opleiding gehad plus 3 jaar specialisatie huisarts. De assistentes en verpleegkundigen hebben een vierjarige medische opleiding gehad. Zij dragen allemaal geen witte jas, maar zijn wel allen bekwaam om uw klachten te beoordelen. Als je een afspraak wilt maken dan bel je naar de praktijk en krijg je de assistente of verpleegkundige aan de lijn. Zij zal een afspraak met de huisarts voor je inplannen en ook al vragen wat je klachten zijn zodat de huisarts zich kan voorbereiden op je bezoek. Niet alle praktijken hebben nog een inloop- en telefonisch spreekuur. Informeer hiernaar bij je huisartsenpraktijk. De huisarts is ook een soort familiedokter. Je kunt ernaartoe als je bepaalde klachten hebt, maar ook als je je zorgen maakt om je gezondheid of bijvoorbeeld je leefstijl zou willen verbeteren. Bij de huisarts kunt u ook informatie inwinnen over bepaalde onderwerpen. Er zijn folders over uiteenlopende onderwerpen - Je medisch dossier wordt (als je hiervoor toestemming hebt gegeven) overgedragen van het GCA naar je nieuwe huisarts. Dit kan echter wel enige tijd duren.

9 Eerste lijn - Tandarts ZELF praktijk zoeken (hulp VWN)
ZELF afspraak plannen Basisverzekering = minimaal  Mogelijkheid aanvullende verzekering Meerdere praktijken Eerste lijn – Tandarts De tandarts behoort ook tot de Eerste Lijn van de gezondheidszorgpiramide. Voorheen: - Aan iedere opvanglocatie in Nederland (noodopvang, asielzoekerscentra) was een tandartspraktijk verbonden. - Om een afspraak te maken met de tandarts belde je met de GCA praktijklijn. - De MCA basisverzekering vergoedde alleen noodzorg voor uw tanden. Nu: - Nu moet je ook zelf een tandartsenpraktijk binnen je gemeente zoeken. Afhankelijk van de grootte van de gemeente zijn er mogelijk meerdere praktijken. VluchtelingenWerk Nederland kan ook hulp bieden bij het kiezen van de juiste tandartsenpraktijk. - In Nederland wordt geadviseerd om 2x per jaar naar de tandarts te gaan voor controle. Het is de bedoeling dat je deze afspraken zelf plant, je wordt hier dus niet voor uitgenodigd. Je kunt een afspraak plannen bij de tandarts door te bellen met uw tandartsenpraktijk. - Tandverzorging zit niet in het basispakket van de zorgverzekering. Het is dus belangrijk dat je checkt wat vergoed wordt in je pakket. Met een verblijfsvergunning heb je wel de mogelijkheid om een aanvullende verzekering voor je tanden af te sluiten. Als je van jezelf weet dat je een slecht gebit hebt en meerdere tandartsafspraken met ingrepen nodig heeft per jaar, kan het verstandig zijn deze af te sluiten. - Ook voor je tandarts geldt dat als je ontevreden bent of je je niet prettig voelt bij hem of haar dat er de mogelijkheid is om je (in overleg) in te laten schrijven bij een andere tandarts waar je je wel prettig bij voelt.

10 Eerste lijn - Verloskundige
Zelf een verloskundige zoeken of via de huisarts. Bevalling thuis of in ziekenhuis: eigen beslissing Eerste lijn – Verloskundige - Als je partner zwanger is, is het belangrijk dat ze zich meldt bij de huisarts of een verloskundige voor de eerste controle. (een test hiervoor kun je kopen bij de drogist of apotheek) De huisarts zal ze doorverwijzen naar een verloskundige die haar zal begeleiden tijdens uw zwangerschap. Zwangerschap wordt in NL niet gezien als ziekte dus er hoeft in principe geen dokter aan te pas te komen. Een verloskundige heeft in Nederland een vierjarige medische opleiding gehad op het gebied van zwangerschap en bevalling en kan u dus kundig adviseren en begeleiden tijdens de zwangerschap. Als er complicaties zijn dan word je doorverwezen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. - In Nederland heb je zelf de keuze om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. De verloskundige kan je adviseren en bijstaan in deze beslissing.

11 Tweede lijn Tweede lijn Verwijzing Ziekenhuis Tweede Lijn
Dan gaan we nu verder met het topje van de piramide: de Tweede Lijn. Hieronder valt de hoogspecialistische zorg, zoals de specialist in het ziekenhuis en de GGZ voor psychische hulp. Als de huisarts er niet uit komt dan verwijst hij je door naar het ziekenhuis.

12 Tweede lijn - Ziekenhuis
Verwijzing huisarts Polibezoek Opname Wachttijden Praktisch: Zorgpas Tweede Lijn – Ziekenhuis In Nederland kunt je alleen naar een specialist in het ziekenhuis als je een verwijzing hebt van je huisarts. De huisarts is namelijk opgeleid om te beoordelen bij welke specialist je het beste terecht kunt met bepaalde klachten. De huisarts weet van heel veel een klein beetje, en de specialist weet van een klein beetje heel veel Specialisten in het ziekenhuis dragen in Nederland, in tegenstelling tot de huisarts, wel altijd een witte jas. Als je een afspraak hebt met een specialist dan word dit een polibezoek genoemd. In het ziekenhuis kun je je melden bij de receptie en zij verwijzen je dan naar de juiste poli waar je de specialist treft. Bij de specialist is het belangrijk dat je nogmaals je klachten uitgebreid vertelt zodat hij of zij in overleg met jou een juiste behandeling kan voorstellen. Als je de behandeling thuis kunt ondergaan dan blijf je in contact met je specialist, totdat de behandeling afgerond is of kan worden overgedragen aan de huisarts. Het kan ook zijn dat je de behandeling niet thuis kunt ondergaan, de behandeling kan te zwaar zijn of er kan een chirugische ingreep noodzakelijk zijn. In dat geval kun je opgenomen worden in het ziekenhuis wat betekent dat je daar een tot meerdere nachten kunt verblijven. De specialist zal dit uitgebreid met je bespreken. Specialisten in Nederland hebben vaak een agenda die al maanden vooruit is gepland. Het kan zijn dat je dus een tot meerdere maanden moet wachten op je afspraak met de specialist. Dit geldt voor alle Nederlanders. De huisarts beoordeelt (samen met de specialist?) hoe urgent je klachten zijn. Als je onmiddellijk gezien moet worden door een specialist dan ga je voor en moeten anderen met minder urgente klachten langer wachten op hun afspraak. Als laatste is het belangrijk om te onthouden dat de kosten van een afspraak met een specialist in principe binnen je verzekering vallen, maar dat deze eerst uit uw Eigen Risico ( 385 euro p.j.)betaald worden. We zullen hier bij het bespreken van de zorgverzekering nog verder op ingaan. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd uw verzekeringspas (de vervanger van uw zorgpas) meeneemt.

13 Basis & Aanvullende verzekering
Zorgverzekering Basis & Aanvullende verzekering Voorheen: MCA: basisverzekering Zorgpas Nu : VERBLIJFSVERGUNNING Basisverzekering en aanvullende verzekering Eigen Risico & Eigen Bijdrage Anticonceptie Zorgverzekering – Basisverzekering- Aanvullende verzekering Iedereen die woont of werkt in Nederland is verplicht tot het afsluiten van een basiszorgverzekering. (100 euro p.mnd) Het basispakket dekt de standaardzorg bij de huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek en is door de overheid wettelijk vastgesteld. Er zijn verschillende maatschappijen in Nederland die verzekeringen aanbieden. Per maatschappij kunnen er kleine verschillen zijn in de inhoud van het basispakket. Voorheen: Als asielzoeker in Nederland was je verzekerd bij het MCA en werd je basisverzekering door de overheid betaald. Omdat je als asielzoeker nog geen aanvullende verzekering kunt afsluiten is het basispakket van het MCA uitgebreider. Het MCA basispakket bevatte bijvoorbeeld ook Huishoudelijke Hulp, Algemeen Maatschappelijk Werk en Jeugdhulp. Nu je een verblijfsvergunning heeft val je niet meer onder MCA. Nu is er een zorgverzekering via de gemeente geregeld voor bij het VGZ of bij CZ. Dit is een basisverzekering incl. een aanvullende verzekering. Iedere verzekering heeft een ‘Eigen Risico’ Dit is door de Nederlandse overheid ingevoerd zodat mensen goed nadenken of bepaalde zorg echt nodig is. Als je gebruik maakt van zorg dan zul je dat eerst zelf moeten betalen totdat het Eigen Risico ‘op’ is. Kosten boven het bedrag van het Eigen Risico worden dan vergoed. Het eigen risico is vastgesteld op €385,00. Kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen risico. Iedereen die 18 jaar of ouder is, dient zijn eigen zorgverzekering af te sluiten. De Eigen Bijdrage moet je betalen voor bepaalde zorgvormen uit het basispakket. Vaak komt het erop neer dat je een gedeelte van de rekening zelf moet betalen en dat de rest vergoed wordt. Ook belangrijk om te onthouden is dat anticonceptie, zoals de pil, slechts vergoed wordt tot 21 jaar in de basisverzekering. In Nederland is iedere man en vrouw vrij om te kiezen voor anticonceptie, zij moeten dit alleen wel zelf betalen. Mocht u het hierna vergoed willen hebben dan kan dit via een aanvullende verzekering De aanvullende zorgverzekering dekt zorg die niet in het basispakket zit. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar kan nuttig zijn wanneer u van uzelf weet dat u veel gebruik zult maken van bepaalde vormen van zorg die niet in het basispakket zitten. Iedere verzekeringsmaatschappij biedt verschillende aanvullende verzekeringen aan met verschillende dekking. Ook hierbij is het dus belangrijk om goed te kijken welk pakket het beste bij u past.

14 Praktische zaken Noodsituaties Levensgevaar  Alarmnummer 112
- WAT is er aan de hand/gebeurd? - WAAR hulp nodig? - WELKE hulp (ambulance/politie/brandweer)? Geen spoed, wel hulp  Huisartsenpost in Nijmegen Huiselijk/Seksueel geweld  Meldpunt Veilig Thuis, GGD ( ) Regionaal Politie Meer hulp? Vluchtelingen Werk Nederland ( Regionale GGD ( Gemeente Praktische Zaken Noodsituaties Als het een levensbedreigende situatie betreft dan kun je het landelijke alarmnummer 112 bellen. De persoon die opneemt zal vragen WAT er aan de hand is of WAT er is gebeurd, WAAR de hulp nodig is, en WELKE hulp u nodig heeft (ambulance, politie of brandweer). Hij of zij zal je vervolgens doorverbinden met de juiste hulpdienst in uw regio. Vertel dan nogmaals WAT er aan de hand is en WAT er is gebeurd, zodat het juiste personeel ingezet kan worden. Vaak blijf je aan de lijn tot de hulpdienst gearriveerd is. In de tussentijd kunt je instructies krijgen wat je kunt doen om het slachtoffer te helpen. Wanneer het geen levensbedreigende situatie betreft, maar je wel hulp nodig hebt kun je met de huisartsenpost bellen. Deze is dag en nacht bereikbaar. Ook zij zullen vragen WAT er is gebeurd. Op basis van wat je vertelt kunnen zij je adviseren wat je het beste kunt doen en eventueel de dienstdoende huisarts naar je huis of locatie sturen. - Als je getuige of slachtoffer bent van huiselijk of seksueel geweld dan kunt je het meldpunt Veilig Thuis van de GGD bellen. Zij zullen samen met je onderzoeken wat er aan de hand is. Op basis van je verhaal kunnen zij je adviseren wat je zelf kunt doen en eventueel de juiste hulp inschakelen. Bij acute situaties, waarbij direct ingrijpen noodzakelijk is, kunt je uiteraard ook de regionale politie bellen. Meer hulp? - Als je toch nog vragen of problemen ondervindt bij de integratie kunt je terecht bij verschillende instanties. Vluchtelingen Werk Nederland zet zich in voor praktische hulp bij integratie van asielzoekers. je kunt bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij het zoeken van een apotheek, het vertalen van documenten of het regelen van een telefoonaansluiting. - Daarnaast kan de GGD in uw regio hulp en informatie bieden over al uw vragen omtrent zorg en gezondheid. Op de websites van beide instanties kunt je meer informatie vinden over waar zij bij kunnen helpen.

15 Gezondheidszorg in Nederland
AFSLUITING Hartelijk dank allemaal voor het luisteren. Ik hoop dat je nu wat meer bekend bent met het Gezondheidszorgsysteem in Nederland Zijn er nog vragen?

16

17 Zelfzorg - Gezond leven
Gezond eten: Voldoende fruit, groente, vezels NIET te vet Alcohol met mate In Nederland: De Schijf van Vijf (Voedingscentrum) Voldoende bewegen Niet roken Zelfzorg – Gezond Leven Algemeen bekend is dat een gezonde levensstijl belangrijk is om gezond te blijven en te voorkomen dat je ziek wordt. Je kunt hierbij denken aan: Gezond eten: Een gezond voedingspatroon is belangrijk om een gezond lichaam te kunnen onderhouden. Nederlanders geloven dat een gezond voedingspatroon bestaat uit: - dagelijks voldoende fruit, groente en vezels - vet eten als frituur en afhaal niet te veel en niet te vaak - max glazen alcohol per dag. Het voedingscentrum is een landelijke organisatie die informatie biedt over gezond, lekker en bewust eten. De Schijf van Vijf is door het voedingscentrum ontwikkeld als hulpmiddel om gezonde keuzes te maken met betrekking tot de in Nederland aangeboden voeding. Voldoende bewegen: Naast een gezond voedingspatroon is voldoende beweging ook belangrijk om het lichaam gezond te houden. U kunt dan denken aan sporten in de sportschool of bij een sportclub, maar ook wandelen, fietsen en recreatief buiten spelen zijn al goede vormen van beweging. Beweging stimuleert de bloedsomloop, en is daarmee goed voor hart en hersenen. Bovendien kan je stemming er ook door verbeteren. Niet roken: Als laatste is niet roken ook belangrijk voor een gezonde levensstijl. Roken is niet alleen slecht voor uw eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de mensen om u heen zoals uw kinderen, vrienden en familie. Als u rookt en u wilt hulp met stoppen met roken dan is er bij uw huisartspraktijk informatie beschikbaar over mogelijke programma’s ter ondersteuning. Informeer hiernaar. Omdat roken schadelijk kan zijn voor uw eigen gezondheid en voor die van de mensen om u heen die uw rook inademen, gelden er in Nederland een aantal regels. In Nederland is het bij wet verboden om in openbare ruimten te roken. Dit geldt voor sigaretten, maar ook voor sigaren, waterpijp en marihuana. Maar ook op veel openbare plaatsen buiten kan een rookverbod gelden. Roken op het terras kunnen sommige cafés verbieden en ook op het treinstation zijn er alleen speciale plaatsen, ‘Rookzones’ waar je mag roken.

18 Antibiotica Antibioticabeleid in Nederland
Alléén bij bacteriële infecties Antibioticaresistentie Apotheek Antibiotica Zelfzorgmiddelen Advies Vergoeding Apotheek kiezen  hulp VWN Antibiotica Mogelijk heeft u al gemerkt dat het antibioticabeleid hier in Nederland verschillend is met uw thuisland. In Nederland zijn we zuinig met antibiotica om twee redenen: Antibiotica zijn medicijnen die werken tegen bacteriële infecties. Bijvoorbeeld neusverkoudheid en griep worden veroorzaakt door een virus, antibiotica helpt hier dus niet tegen. Bovendien kan wanneer u veel en vaak antibiotica gebruikt resistentie ontstaan. Dit betekent dat een bacterie niet meer reageert op een antibioticum: het middel werkt niet meer. Een arts zal dus goed onderzoeken of er sprake is van een bacteriële of virale infectie om overbodig antibioticagebruik te voorkomen. Antibiotica kunt u in Nederland alleen halen bij een apotheek en alleen als u een recept heeft gekregen van de (huis)arts. Zonder recept zult u dus geen antibiotica kunnen kopen. Bij de apotheek zijn, zoals gezegd, ook zelfzorgmiddelen verkrijgbaar. Deze kunt u wel zonder recept kopen. Ook kunt u bij de apotheek altijd terecht voor vragen naar zelfzorgmedicatie bij bepaalde klachten, zij kunnen u goed adviseren. Niet alle medicijnen worden in Nederland vergoed door de verzekering. Vraag hiernaar bij uw huisarts. In principe kunt u bij iedere apotheek terecht met uw recept. Vaak is echter een bepaalde apotheek aan een huisartsenpraktijk verbonden. De huisarts kan u dan aanraden om u bij die apotheek in te schrijven, zodat hij eenvoudig recepten door kan sturen naar de apotheek. VWN kan ook hulp bieden bij het vinden van een apotheek.

19 Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ)
Nulde lijn Eerste lijn Tweede lijn GGZ Psycholoog of psychiater Verwijzing huisarts Niet altijd vergoed Huisarts GGZ-consulent Praktijkondersteuner Zelfzorg Praten Sport, beweging en muziek Activiteiten in groepsverband Tweede lijn – Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ) Voor psychische klachten is het Gezondheidszorgsysteem in Nederland net zo als voor lichamelijke klachten. In de Nulde Lijn zit de zelfzorg. Probeer te praten met mensen uit uw omgeving, misschien delen zij bepaalde gevoelens of ervaringen wel met u. Ook sport, beweging en muziek kan helpen om uw stemming te verbeteren. Het leidt af van mogelijke negatieve gedachten en bovendien kan het uw eigenwaarde verbeteren. Misschien zijn er ook wel activiteiten in groepsverband in uw omgeving waaraan u kunt deelnemen. Breng eens een bezoekje aan cafés, sportclubs of de bibliotheek en geniet van wat de omgeving u te bieden heeft. In de Eerste Lijn zit de huisarts. Binnen een huisartspraktijk zit vaak een Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg (POH), en/of GGZ-consulent. Zij zijn een aanspreekpunt voor psychische hulp en u kunt hier op eigen initiatief gebruik van maken. Informeer hiernaar bij uw huisartsenpraktijk. In de Tweede Lijn zit de psycholoog of psychiater. Bij zeer ernstige psychische klachten kunt u hiernaar doorverwezen worden door de huisarts. Dit is hoogspecialistische hulp die vaak niet vergoed wordt door uw zorgverzekering.


Download ppt "Gezondheidszorg in Nederland"

Verwante presentaties


Ads door Google