De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Quickscan Clubcircuit 5. Democrazy – Gent (zaal Minus One – Gent)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Quickscan Clubcircuit 5. Democrazy – Gent (zaal Minus One – Gent)"— Transcript van de presentatie:

1 Quickscan Clubcircuit 5. Democrazy – Gent (zaal Minus One – Gent)

2 Situering Clubcircuit, de koepel van de Vlaamse muziekclubs, wil in het kader van de Art for Earth-campagne jongeren aanzetten tot een meer ecologische levenstijl, ook op het vlak van mobiliteit. Een duurzamer vervoerswijzekeuze naar en van de muziekclubs kan een stimulans zijn voor jongeren om in het algemeen een duurzamer mobiliteitsgedrag te ontwikkelen. Clubcircuit heeft daarom aan de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een begeleiding aangevraagd bij de opmaak van een mobiliteitsplan voor de betrokken clubs.

3 Doel quickscan Via een quickscan wil de VSV de muziekclubs een eerste inzicht geven in de mobiliteits- en bereikbaarheidsgegevens en hen helpen bij de interpretatie ervan. Clubucircuit engageert zich om op basis van de quickscans overkoepelende mobiliteitsmaatregelen en maatregelen op maat van elke muziekclub uit te werken.

4 Werkwijze quickscan Bereikbaarheids- en mobiliteitsprofiel
Voorstel mogelijke actierichtingen Overleg betrokken club Implementatie maatregelen

5 Quickscan 5 algemeen profiel mobiliteitsprofiel bereikbaarheidsprofiel
mogelijke maatregelen

6 Algemeen profiel – Minus One
Concertzaal langs de N430 in Gent (Opgeëistenlaan), een drukke lokale verbindingsweg. 45 concerten per jaar Jaarlijks aantal bezoekers: (meerdere zalen) Maximumcapaciteit: 450 bezoekers (Minus One) Club die publiek uit heel België aantrekt

7 Bezoekersprofiel Algemeen profiel Leeftijdscategorie bezoekers
(op basis van publieksenquête uit persoonlijke schatting uitbater)

8 Piekmomenten Algemeen profiel
Er worden zowel concerten als party’s georganiseerd. Die kunnen op elke dag van de week plaatsvinden. Er is geen vast beginuur. Einduur concert: ± 2.00u. Einduur party: ± 6.00u.

9 Bereikbaarheidsprofiel : toelichting
Het bereikbaarheidsprofiel beschrijft het geheel van bestaande faciliteiten (interne + externe) om de locatie te bereiken en de kwaliteit van deze faciliteiten. belicht de aanbodszijde van de vervoersmarkt.

10 Ligging Democrazy (Minus One)
Bereikbaarheidsprofiel Ligging Democrazy (Minus One)

11 Ligging Democrazy (Minus One)
Bereikbaarheidsprofiel Ligging Democrazy (Minus One) Rabot Biervlietstraat Opgeëisten- laan

12 Ligging Democrazy (Minus One)

13 Ligging Democrazy (Minus One)
Bereikbaarheidsprofiel Ligging Democrazy (Minus One) Opgeëistenlaan 455, 9000 Gent Langs een drukke verbindingsweg tussen de Rooigemlaan en Dampoort. Naast het nieuwe gerechtsgebouw in een zone die nog volop in ontwikkeling is.

14 Bereikbaarheid openbaar vervoer
Bereikbaarheidsprofiel Bereikbaarheid openbaar vervoer Trein Het dichtstbijzijnde station is Gent Dampoort (2 km) IC-trein Antwerpen – Gent – Kortrijk – Rijsel (F) (1x/u) IC-trein Antwerpen – Gent – Brugge – Oostende: (1x/u) IC-trein Antwerpen – Gent Sint-Pieters (1x/u, enkel op weekdagen) L-trein Gent Sint-Pieters – Eeklo (1x/u, WE:1x/2u) Er is geen rechtstreekse OV-verbinding tussen dit station en de club. De kortste wandelweg loopt door het stadscentrum. Via de ring bedraagt de afstand 2,5 km. Gent Sint-Pieters ligt op 3,5 km van de club. Vanuit Gent Sint-Pieters zijn er treinverbindingen met zowat alle grote stations in Vlaanderen. Tram 4: Gent St-Pieters – Muide – Moscou verbindt het station met de club (reistijd: 17 minuten, halte op 50m.)

15 Bereikbaarheid openbaar vervoer
Bereikbaarheidsprofiel Bereikbaarheid openbaar vervoer Tram Halte Biervlietstraat (50m) Tram 4: Gent Sint-Pieters – Muide – Korenmarkt - Moscou Laatste vertrek: 0u59 (Gent Sint Pieters), 0u56 (Moscou), 1u31 (Ledebergplein) Bus Halte Biervlietstraat Bus 5: Gent Van Beverenplein – Zwijnaarde Hekers Laatste vertrek: 0u59 (1u26 tot Gent Zuid) Bus 52: Baaigem – Merelbeke – Gent – Assenede – Boekhoute Laatste vertrek week: 21u33 (Baaigem), 19u55 (Boekhoute) Laatste vertrek za: 23u03 (Baaigem), 23u52 (Boekhoute) Laatste vertrek zo: 22u33 (Baaigem), 22u55 (Boekhoute) Bus 54: Melle – Merelbeke – Gent – Evergem Doornzele Laatste vertrek: 22u03 (Melle), 20u55 (Evergem Doornzele)

16 Bereikbaarheid openbaar vervoer
Bereikbaarheidsprofiel Bereikbaarheid openbaar vervoer Nachtbussen De bussen en trams in Gent rijden dagelijks tot 1u15. Op vrijdag- en zaterdagavond rijden er gratis nachtbussen vanaf 1u15. In het weekend rijden er de klok rond bussen en trams in Gent. Halte Rabot (600m) NB1: Korenmarkt – Rabot – Mariakerke – Drongen – Korenmarkt NB3: Korenmarkt – Wondelgem – Mariakerke – Rabot - Korenmarkt

17 Bereikbaarheid openbaar vervoer
Bereikbaarheidsprofiel Bereikbaarheid openbaar vervoer Halte Biervlietstraat

18 Bereikbaarheid fiets Bereikbaarheidsprofiel
De club ligt langs de Opgeëistenlaan aan de rand van het stadscentrum. Langs de Opgeëistenlaan ligt een verhoogd en vrijliggend fietspad ter hoogte van de club. Verderop is er een aanliggend fietspad. Op de site: Er is geen fietsenstalling op het terrein van Minus One. Het terrein wordt nog verder aangelegd en is in deze fase moeilijk berijdbaar voor fietsers.

19 Bereikbaarheid fiets Bereikbaarheidsprofiel
Fietspad ter hoogte van de club Staat van het terrein maakt fietsen moeilijk

20 Bereikbaarheid auto Bereikbaarheidsprofiel Ligging
De zaal ligt aan de rand van het stadscentrum van Gent en is goed bereikbaar met de auto. Gent is goed ontsloten op het hoofdwegennet: E17 Antwerpen – Gent – Kortrijk – Rijsel (F) Afrit 9 Gent Centrum, verder via B401 en R40 E40 Brussel – Gent – Brugge – Oostende/De Panne Afrit 15 Gent Centrum , verder via E17, B401 en R40 R4: Zelzate - Gent Via Muide

21 Bereikbaarheid auto Bereikbaarheidsprofiel Parkingaanbod
De club beschikt niet over een eigen parking. Parkings in de buurt: Parking “Aldi” (Blaisantvest, 100m) Parking van winkelcentrum, kan na sluitingstijd gratis gebruikt worden. Parking Gerechtsgebouw (Opgeëistenlaan, 100m) Ondergrondse parking van het nieuwe gerechtsgebouw Betalend parkeren, tarieven nog niet bekend Open van 7 tot 19u. Gasmeterlaan (300m) Gratis parkeren langs het water

22 Bereikbaarheid auto Bereikbaarheidsprofiel Parking “Aldi”
Parking gerechtsgebouw

23 Bestaande maatregelen
Bereikbaarheidsprofiel Bestaande maatregelen Inventaris van bestaande maatregelen inzake mobiliteit Bereikbaarheidsinformatie website: Multimodale informatie (in het Engels) Wegbeschrijvingen auto vanaf de E40 en E17 Wandelroute vanaf Gent Centrum O.V. vanaf Gent Sint-Pieters en Gent Dampoort Overzichtsplan beschikbaar, zonder aanduidingen OV, rijrichtingen enz. Geen informatie voor fietsers Er is geen bewegwijzering naar de Minus One.

24 Mobiliteitsprofiel : toelichting
Het mobiliteitsprofiel schetst een beeld van de omvang en de aard van het verkeer dat door de site wordt gegenereerd. situeert zich aan de vraagzijde van de vervoersmarkt.

25 Herkomst bezoekers Mobiliteitsprofiel Herkomst bezoekers
(op basis van publieksenquête 2004 en persoonlijke schatting uitbater)

26 Keuze van vervoer Mobiliteitsprofiel Keuze van vervoer bezoekers
(op basis van publieksenquête 2004 en persoonlijke schatting uitbater)

27 Conclusies Bestaande voorzieningen
Minus One ligt aan de rand van het Gentse Stadscentrum en is goed bereikbaar. Er is voldoende parkeerplaats op wandelafstand. Op de site zijn er geen voorzieningen voor fietsers. De bereikbaarheidsinformatie is vrij volledig, maar enkel in het Engels beschikbaar. Er is geen bereikbaarheidsinformatie voor fietsers.

28 Conclusies Modal split :
De goede bereikbaarheid met OV en met de fiets weerspiegelt zich in de modal split. 30% van de bezoekers komt met de fiets, nog eens 30% komt met het OV. 60% van de bezoekers komt reeds op een duurzame manier naar Democrazy. Ondanks het grote aandeel fietsers zijn er geen voorzieningen voor fietsers.

29 Indicatie potentieel modal shift
OV: 30% van de bezoekers komt met het OV. Stijging mogelijk? Dit is reeds een zeer hoge score. Communicatie over de uitbreiding van het aanbod in Gent en de nachtbussen kan misschien nog voor een lichte stijging zorgen. Fiets: 30% van de bezoekers komt met de fiets. Op dit moment zijn er op de site geen voorzieningen voor fietsers Er is geen bereikbaarheidsinformatie voor fietsers beschikbaar

30 Mogelijke acties - algemeen
Bereikbaarheidsinformatie bereikbaarheidsfiche (bv. meesturen met tickets,uitnodiging, opnemen in programma-brochure,...), vermelden op website,.... pro-actief gepersonaliseerd reisadvies (bij versturen tickets of bij programma)

31 Mogelijke acties - algemeen
Infopunt bereikbaarheid/contactpersoon bereikbaarheid Bezoekers kunnen aanvullend bereikbaarheidsinformatie op maat opvragen afhankelijk van hun herkomstgemeente “hoe kom je er?”  mail

32 Mogelijke acties - algemeen
Regelmatige contacten met de stad Gent De politieke keuzes op gemeentelijk vlak hebben een impact op de bereikbaarheid van de site: voorzieningen voor voetgangers vanaf de haltes van OV, fietsroutes, parking op de openbare weg…

33 Mogelijke actie - auto Verkeersgeleiding
Wegbeschrijvingen naar de dichtstbijzijnde parkings i.p.v. naar de ingang van de zaal. Bewegwijzering naar de dichtstbijzijnde parkings (P Democrazy) en niet naar de ingang van de zaal. Parkeerroute uitstippelen, afhankelijk van de herkomstrichting.

34 Mogelijke acties - auto
Afzetzone (Kiss & Ride) Taxi’s kunnen klanten afzetten en ophalen zo dicht mogelijk bij de club. Bezoekers kunnen zo dicht mogelijk bij de deur afgezet en opgehaald worden.

35 Mogelijke acties - auto
Carpooling Concertgangers kunnen op voorhand met elkaar afspreken om samen naar het concert te rijden. Via van Taxistop (vb. AB Brussel, Dranouter) In eigen beheer (vb. 4AD Diksmuide) Op de website een rubriek “carpool” voorzien Bezoekers kunnen hun aanbod/vraag invoeren op de site van de zaal, dit wordt meteen gelinkt aan de juiste activiteit/het juiste concert

36 Mogelijke acties - taxi
Afzet- en ophaalzone in de buurt van de ingang Zie Kiss & Ride Zone waar klanten veilig kunnen afgezet en opgehaald worden zonder dat het verkeer gehinderd wordt. Taxiparkeerplaatsen voorzien in de buurt van de ingang In overleg met het de stad Indien de taximaatschappijen op de hoogte zijn van de activiteiten (data + einduur), kunnen ze taxi’s voorzien die bij het einde van het concert staan te wachten. Afhankelijk van het publieksprofiel

37 Mogelijke acties - fiets
Fietsenstalling voorzien Installatie van fietsenstalling met fietsenrekken waaraan de fietsen met het kader vastgezet kunnen worden verhoogt de veiligheid. Overdekken van de fietsenstalling verhoogt het comfort voor de gebruikers

38 Mogelijke acties - fiets
Fietsroutes vanuit de omliggende gemeenten en kaartje met fietsroutes. Bewegwijzering functionele fietsroutes naar Democrazy Ter beschikking stellen van fietsherstelmateriaal Fietspomp, reparatiekit e.d. ter beschikking van bezoekers die met de fiets komen. Korting/spaaractie voor fietsers Fietsers krijgen reductie op de toegangsprijs (of gratis drankbon,...) Gratis vestiaire voor fietsers (fietshelm, regenkledij,...)

39 Mogelijke acties – openbaar vervoer
Combiticket Prijs OV inbegrepen in ticket of tegen kleine meerprijs (facultatief) Korting op toegangsprijs met OV-ticket (gratis drankbon,...) OV informatie opnemen in bereikbaarheidsinformatie (dichtstbijzijnde haltes, laatste vertrekken,...) Pro-actief informatie ivm bereikbaarheid OV meesturen met tickets, eventueel info op maat (volgens postcode). Informatie over laatste vertrekken afficheren. Mobiliteitsloterij: wie met fiets/ov komt maakt kans op een prijs.


Download ppt "Quickscan Clubcircuit 5. Democrazy – Gent (zaal Minus One – Gent)"

Verwante presentaties


Ads door Google