Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdBernard Lemmens Laatst gewijzigd meer dan 8 jaar geleden
1
Goederen en voorraad Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer
2
Inhoud 1 De weg van goederen naar de consument 2 Goederenontvangst 3 Goederenopslag 4 Voorraadbeheer 5 Inventariseren en bestellen 6 (online) bestellingen 1
3
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer ► Volgens de wet moet je de voorraad minimaal 1 keer per jaar inventariseren. ► Inventariseren = tellen ► Inventarisatieplan: ► Een plan waarin staat hoe je de inventarisatie uitvoert. 2
4
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer ► Manieren van inventariseren: ► Integrale methode: alle artikelen in het magazijn en de winkel worden geteld. ► Steekproefsgewijs: je telt een deel van alle artikelen. ► Welke methode je kiest kan afhangen van bijvoorbeeld: ► Het aantal fouten dat wordt gemaakt. ► Veel onbekende derving. ► Tijd. 3
5
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer ► Bestelmoment: ► Tijdstip van bestellen ► Bestelfrequentie: ► Aantal keer van bestellen ► Besteleenheid: ► Grootte van bestelling 4
6
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer 5 ► Bestelmethoden
7
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer 6 ► Bestelpunt ► Het bestelpunt is het punt waarop je de minimumvoorraad hebt bereikt. Als je dat punt hebt bereikt, dan bestel je.
8
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer 7 ► Veiligheidsvoorraad ► De veiligheidsvoorraad is de voorraad die je aanhoudt om geen ‘nee’ te verkopen. Deze voorraad kan afwijkingen in de vraag opvangen.
9
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer 8 ► Servicegraad ► De servicegraad is de mate waarin je aan de vraag van een product kan voldoen.
10
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer 9 ► Bestelkosten Bestelkosten bestaan uit: ► Inkoopkosten: Kosten om de artikelen te kopen of te bestellen. ► Administratiekosten: Kosten die je maakt om je bestellingen te administreren. ► Ontvangstkosten: De kosten die je maakt om de goederen te ontvangen.
11
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer 10 ► Bestelsystemen ► Order entry-systeem ► Automatisch bestelsysteem ► Vendor Managed Inventory
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.