Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
De infectieketen
2
De infectieketen Bron van infectie
Een persoon of voorwerp waar schadelijke microben opzitten zijn mogelijk een bron van infectie. Er zijn heel wat bronnen, zoals: Reeds geïnfecteerde personen. Huisdieren of andere dieren. Onzuivere oppervlakken (bv. deurkruk, toetsenbord, toilet).
3
De infectieketen Uitweg voor microben
Schadelijke microben moeten een uitweg uit de geïnfecteerde persoon of bron hebben voordat ze anderen kunnen besmetten. Enkele routes: Hoesten en niezen. Lichaamssappen.
4
De infectieketen Verspreiding van infectie
Schadelijke microben moeten van de ene naar de andere persoon kunnen gaan. Dit kan via: aanraking seksueel contact.
5
De infectieketen Ingang voor microben
Schadelijke microben hebben een ingang in het lichaam nodig voor ze een infectie kunnen veroorzaken. Dit kan via: voedsel inademing van aerosols open sneden of wonden dingen die we in de mond steken
6
De infectieketen Mensen die vatbaar zijn voor infectie
We zijn allemaal vatbaar voor infecties. De volgende men-sen lopen meer risico: Zij die geneesmiddelen nemen Allerjongsten Ouderen
7
De infectieketen doorbreken
8
De infectieketen doorbreken
Bron van infectie Geïnfecteerde personen isoleren. Opletten voor rauw voedsel. Huisdieren geregeld wassen. Luiers en vuile kleding op passende wijze als afval verwijderen.
9
De infectieketen doorbreken
Uitweg voor microben Contact vermijden met: Hoesten en niezen Uitwerpselen Braaksel Lichaamssappen Oppervlakken of handen
10
De infectieketen doorbreken
Verspreiding van infectie Handen regelmatig en grondig wassen. Open wonden afdekken. Veilig vrijen.
11
De infectieketen doorbreken
Ingang voor microben Open wonden afdekken met een waterdichte pleister. Voedsel voldoende koken. Alleen zuiver water drinken.
12
De infectieketen doorbreken
Mensen die vatbaar zijn voor infectie Iedereen Aangepaste vaccinatie. Risicovolle personen Uit de buurt van geïnfec-teerde personen blijven. Extra aandacht voor hygiëne. Extra aandacht voor hygiëne bij koken en voedselbereiding.
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.