Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdAnita Brabander Laatst gewijzigd meer dan 8 jaar geleden
1
Optimalisatie van een in vitro model binnen het onderzoek naar de toxiciteit van voedingsstoffen op darmepitheel Student: Lieselotte Maes Stageplaats: Howest Brugge Stagementor: Anneleen Cottyn
2
Inhoudstafel Inleiding Ontstaan van kanker Ontstaan en voorkomen colorectale kanker Risicostoffen Beschermende stoffen Probleemstelling Methoden Maagdarmsimulatie Cytotoxiciteitstesten Resultaten MTS en NR Resultaten immunofluorescentie Resultaten FACS Besluit Toekomst
3
Ontstaan van kanker DNA-schade Inleiding
4
Ontstaan en voorkomen colorectale kanker Colon en rectum 3 e meest voorkomend Geen duidelijke oorzaken Erfelijk Risicofactoren Obesitas + te weinig beweging Chronische inflammatie Te lange gastro- intestinale transsittijd Risicostoffen in voeding Risicofactoren Inleiding
5
Risicostoffen Zout Nitraat/nitriet Lichaam: nitriet nitraat ureum Indien niet nitriet bindt aan hemoglobine zuurstoftekort Ontstaan carcinogene nitrosoverbindingen Heemijzer Bevordert vorming carcinogene nitrosoverbindingen Teveel aan ijzer vrije radicalen + ontstekingsfactoren activeren in darm Vet, suiker,… Inleiding
6
Beschermende stoffen Groenten en fruit Indirect effect: vitamines, mineralen, antioxidanten & voedingsvezels verkleinen kans op overgewicht Voedingsvezels o niet verteerbaar; gefermenteerd door bacteriën Calcium o Verminderde proliferatie o Normale differentiatie o Bindt aan galzuren- en vrije vetzuren Antioxidanten Neutraliseren vrije radicalen Vitamines, … Inleiding
7
Probleemstelling Rapport WCRF uit 2007: consumeren van rood en verwerkt vlees verhoogt risico op ontstaan colorectale kanker. nog geen wetenschappelijke bewijzen oorzaken?
8
Maagdarmsimulatie Methoden
9
Cytotoxiciteitstesten o CaCO 2 : 96-well plaat Methoden cytotoxiciteitMTS Tetrazolium (geel) formazan (bruin) NR Opname door levende cellen Necrose/ apoptose IF Apoptose (groen) & necrose (rood ) FACS Lichtverstrooiing & emissielicht
10
MTS en NR Vlees Overleving vlees > overleving controlesap Resultaten
11
MTS en NR Additieven: Overleving vlees > overleving zout Methoden
12
MTS en NR Overleving vlees > overleving zout + nitriet Resultaten
13
Immunofluorescentie Staal colon 3 uur; verdunning 1/8; 2% zout Resultaten
14
FACS Enkel kleuring met Annexine-V-FLUOS = enkel aanduiding apoptose Veel negatief Resultaten
15
Besluit Vivaspin beste voorbehandelingsmethode MTS beter dan NR Overleving vlees > overleving controlesap sap nog te toxisch? Zout en zout + nitriet minder goede overleving dan vlees FACS en IF: preliminaire experimenten
16
Toekomst MTS beter dan NR enkel met MTS werken Andere voedingsmiddelen onderzoeken Invloed darmbacteriën? Resultaten representatief in vivo ?
17
Optimalisatie van een in vitro model binnen het onderzoek naar de toxiciteit van voedingsstoffen op darmepitheel Student: Lieselotte Maes Stageplaats: Howest Brugge Stagementor: Anneleen Cottyn
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.