Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdKaren Vos Laatst gewijzigd meer dan 8 jaar geleden
1
datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch
2
datumcopyrightauteurversie + Relatie Voeding – Longziekten + Gezonde Voeding + Energie-behoefte + Ondergewicht en gevolgen hiervan + Overgewicht en de gevolgen hiervan + Energieverrijkte voeding + Energiebeperkte voeding + Dieetvoeding Onderwerpen
3
datumcopyrightauteurversie
4
datumcopyrightauteurversie + Eiwitten: melkproducten, kaas, vlees, vis,ei, vleesvervangers. Nodig voor spieropbouw en voorkomt afbraak spiereiwitten Samenstelling Voeding
5
datumcopyrightauteurversie Energie: halen we uit vet en koolhydraten koolhydraten: in groente, fruit, suiker, brood, pasta, aardappelen Geeft directe energie voor de spieren geeft geen extra kortademigheid Samenstelling Voeding
6
datumcopyrightauteurversie Veel koolhydraten geeft een snelle maagontlediging, minder kans op vol gevoel lichter verteerbaar dan vetrijke voedingsmiddelen Samenstelling Voeding
7
datumcopyrightauteurversie + Eet gevarieerd + Let op vet + Eet ruimschoots brood en aardappelen + Eet volop groente en fruit Gezonde Voeding
8
datumcopyrightauteurversie + Houd uw gewicht op peil + Wees zuinig met zout + Drink voldoende; 1½ - 2 L per dag + Eet niet de hele dag door Gezonde Voeding
9
datumcopyrightauteurversie Voedingsmiddelen Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voor gezonde volwassenen Voedingsmiddelen + Brood + Aardappelen en rijst + Groente + Fruit, vruchtensap Hoeveelheden: + 5-7 sneetjes + 3-5 stuks/lepels + 3 – 4 groentelepels + 2 stuks/glazen
10
datumcopyrightauteurversie Voedingsmiddelen + Melkproducten + Kaas + Vleeswaren + Vlees/vis/kip/ei, + Boter/margarine/ bak-en braad- producten + halvarine + vocht Hoeveelheden + 450-500 ml + 1 – 2 plakjes + 100 gram (rauw) + 15 gram voor de bereiding + 5 gram per snee + minimaal 1.5 ltr
11
datumcopyrightauteurversie + Leeftijd + Lengte + Gewicht + Geslacht + Arbeid + Ziekte Energie-behoefte
12
datumcopyrightauteurversie + Verhoogde energiebehoefte, + 600 kcal + 1½ gram eiwit per kg lichaamsgewicht + 50-55% koolhydraten van totale hoeveelheid kcal Bij COPD
13
datumcopyrightauteurversie + BMI = body mass index = gewicht gedeeld door lengte in het kwadraat + VVMI = vetvrije massa index = kg/m2 mannen 16 vrouwen 15 Lichaamssamenstelling
14
datumcopyrightauteurversie Lichaamssamenstelling bij COPD
15
datumcopyrightauteurversie + Lichaamssamenstelling te meten m.b.v bioimpedatiemeting Dit is een gevalideerde methode bij stabiele patienten (Gold 2-4) + Huidplooimeting eenvoudig maar een grote individuele spreiding + Dexa; kostbaar en stralingsbelasting + handknijpkracht meetmethoden
16
datumcopyrightauteurversie 1. Normaal gewicht (BMI 21-25) / depletie spiermassa (VVMI <15/<16) Energierijke voeding evt. aangevuld met dieetpreparaten trainen 2. Normaal gewicht/ normale spiermassa richtlijnen gezonde voeding Trainen Indeling van nieuwe COPD-patiënten
17
datumcopyrightauteurversie 3. Ondergewicht (BMI <21) /depletie spiermassa Energierijke voeding met evt. dieetpreparaten Pas trainen als gewichtverlies gestopt is 4. Ondergewicht (BMI <21) /normale spiermassa Energierijke voeding met evt. dieetpreparaten Trainen 5. Overgewicht BMI >30 Energiebeperking trainen Indeling van nieuwe COPD-patienten
18
datumcopyrightauteurversie VOEDINGSTHERAPIE EN BEWEGING
19
datumcopyrightauteurversie
20
datumcopyrightauteurversie + Verhoogde energiebehoefte; ca. 600 kcal extra bij COPD + Verminderde inname van voeding t.g.v. dyspnoe Gewichtsverlies of klinische depletie
21
datumcopyrightauteurversie GEVOLGEN: + Daling weerstand + Vertraagde wondgenezing + Verminderde spierkracht door spierafbraak; te lage spiermassa (VVM-index onder 16 en 15) Gewichtsverlies of klinische depletie
22
datumcopyrightauteurversie Langzamer herstel en meer kans op complicaties BMI lager dan 21 en VVM-index lager dan 16 en 15 Gewichtsverlies of klinische depletie
23
datumcopyrightauteurversie + 20% van stabiele patiënten met matige en ernstige COPD (Gold 2 en 3) + 35% van stabiele patiënten met matige en ernstig en zeer ernstige COPD (GOLD 2, 3 en 4) Hoe vaak komt klinische depletie voor?
24
datumcopyrightauteurversie + Kleine frequente maaltijden + Ruim gebruik van beleg op brood + Extra melkproducten bij broodmaaltijden + Vruchtenkwark, vlaflip, roomijsje, milkshake + Ruim smeren met dieetmargarine Energieverrijkte voeding
25
datumcopyrightauteurversie + Beschuit, cracker met royaal kaas. + Volle producten roomvla, chocolademelk + Lukt dit niet dan overweging dieetdrinkvoeding (bij BMI onder 21 en VVM=index onder 15 en 16 ) + Voedingspreparaat, bijv. Fantomalt Energieverrijkte voeding
26
datumcopyrightauteurversie o BMI hoger dan 25 (gewicht : lengte²) o Inname niet in overeenstemming met behoefte o Onder invloed van medicijnen o Verminderde en geringe lichaamsbeweging Gewichtstoename
27
datumcopyrightauteurversie
28
datumcopyrightauteurversie + Drie hoofdmaaltijden + Let op vet, vnl. magere producten + Gebruik halvarine i.p.v. margarine Energiebeperkte voeding
29
datumcopyrightauteurversie + Gebruik voeding met een hoge verzadigingswaarde zoals volkorenbrood, rauwkost + Beperk het gebruik van tussendoortjes + Beperk het gebruik van suiker, snoep en alcohol Energiebeperkte voeding
30
datumcopyrightauteurversie Bij lage BMI, onder 21 en VVM index + lager dan 15 bij vrouwen + lager dan 16 bij mannen Begeleiding door diëtist
31
datumcopyrightauteurversie + Klinisch begeleiding opgestart, + poliklinisch vervolg gedurende 3 maanden, + m.b.v. Bio Impedantie Meting VVM-index en gewicht evalueren + Eventueel ook poliklinisch opstarten op verwijzing longarts of longverpleegkundige Begeleiding door diëtist
32
datumcopyrightauteurversie + Bereiken en behouden van een beter voedingsgedrag + Patienten informeren omtrent voeding in relatie tot COPD + Patienten motiveren/stimuleren + Voedingsadvies op maat om kwaliteit van leven te bevorderen Rol van de dietist
33
datumcopyrightauteurversie Signalering van: Gewichtsverloop Slechte eetlust Spin in het web bij multidisciplinaire aanpak Rol van longverpleegkundige
34
datumcopyrightauteurversie Hoe komt U bij de diëtist? + Via huisarts of zelfverwijzing bij overgewicht of ongewenst gewichtstoename. Géén schriftelijke verwijzing nodig. 4 uur vergoeding uit aanvullingspakket bij de meeste zorgverzekeraars. + Via longarts / longverpleegkundige: diëtist in het ziekenhuis bij ongewenst gewichtsafname.
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.