13.4. t/m 13.4.4 De ruimtelijke vorm van eiwitten Nadat een eiwit in de cel is aangemaakt, vouwt het zich spontaan in een kluwen, die kenmerkend is voor.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Waarom DNA alleen niet genoeg is…
Advertisements

Genregulatie en Epigenetica.
Koolhydraten BINAS 67A Algemene formule (CH2O)n
Biotechnologie, voor iedereen
DNA Korte herhaling.
Hoofdstuk 3: DNA Eiwitten zijn belangrijk als bouwstof en het regelen van processen. In DNA zit de informatie voor het maken van eiwitten. DNA kan gebruikt.
21.3 PCR-techniek Dubbelstrengs DNA verhitten, resultaat: enkelstrengs DNA Afkoelen Binding complementaire DNA-primers op specifieke plekken los DNA.
Eiwitsynthese Klik hierop Klik hierop 1 uur 2 uur Jaak Smeets.
1 van genotype tot fenotype
Eiwit als van een ei alleen dan anders….
DNA bouw en replicatie.
In deze presentatie ga je kijken hoe van aanwijzingen van het DNA
Eiwitten structuur en functie
DNA en chromosomen (4.6).
EIWITSYNTHESE.
Genetisch materiaal onder de loep
de erfelijke blauwdruk
Vertaalslagen in een cel
Transcriptie DNA overschrijven.
1 van genotype tot fenotype
Hoofdstuk 10 : Van DNA tot eiwit
Genetisch materiaal onder de loep
De belangrijke organische stoffen in de biologie
EIWITSYNTHESE.
Van genotype tot fenotype
DNA Replicatie 1. Origineel DNA molecuul: dubbele streng
Transcriptie en translatie van het DNA
Computer – DNA Een vergelijking. Computer DNA Hardware: elektronische verbindingen in chips Code binair(2-tallig): 0 en 1 Hardware: rug van suiker en.
De Cel, DNA.
Leer van de cellen.  Plantaardige cellen ◦ Zonnenergie (en water) omzetten in suikers ◦ Tijdens proces zuurstof afgeven  Dierlijke cellen ◦ Verbuiken.
DNA.
Centrale vraag Hoe kunnen inzichten in de moleculaire biologie helpen om ziektes te begrijpen, te voorkomen en te genezen?
DNA Erfelijke materiaal. Twee nucleotiden ketens
Keuze-opdracht 3-1.
Industrie op miniformaat Video: The inner life of a cell
DNA en eiwitten.
Paragraaf 3.3 DNA vertaald.
HIV replicatie.
DNA 5 havo 2014.
Quiz. Vraag 1 A: 321 B: 312 C: 231 D: 213 Antwoord vraag 1.
Thema 7 Genexpressie DEEL 3 Gentisch materiaal en celdelingen.
Hoofdstuk 14 Chemie van het leven.
Thema 8 Moleculaire genetica
Thema 8 Moleculaire genetica
Thema 8 Moleculaire genetica
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
BIO 42 Het centrale dogma.
of de synthese van eiwitten
Moleculaire mechanismen van genexpressie
9. DNA & CHROMOSOMEN Structuur en replicatie. Inleiding Chromosomen (fig A): Chromosomen (fig A): in de kern van elke lichaamscel (bij de mens 23 paar)
From Gene to Protein (CHMBCM21) College 2, CHMBCM21
Expressie van het DNA De translatie vindt plaats in het cytoplasma.
DNA, RNA en Eiwitsynthese
B5 translatie en eiwitsynthese
Genexpressie B6.
Uit reader microbiologie blz 21 tm 23
6A1-Stofwisseling. B4 Eiwitsynthese (les3). Hoe haal je de INFO van het DNA? Volgorde van de ‘letters’ A-T-G-C = info. Één gen bevat de info voor één.
Thema 4 DNA. Genotype - Fenotype genotype: de erfelijke eigenschappen die vastliggen in het DNA (in de genen). fenotype: alle uiterlijk waarneembare kenmerken.
2 DNA ©JasperOut.nl.
6A1-Stofwisseling. B4 Eiwitsynthese (les3).
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
6A1 Stofwisseling B5 Regulatie van de genexpressie. B6 Mutaties.
Genetisch materiaal onder de loep
Eiwit synthese.
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
DNA, RNA en Eiwitsynthese
DNA.
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Transcript van de presentatie:

13.4. t/m De ruimtelijke vorm van eiwitten Nadat een eiwit in de cel is aangemaakt, vouwt het zich spontaan in een kluwen, die kenmerkend is voor zijn functie. De structuur wordt verstevigd door onderlinge chemische bindingen tussen bepaalde delen van de polymere keten. Wanneer je een eiwit probeert te ontrafelen, kom je vier niveaus tegen die aangeduid worden met primaire, secundaire, tertiaire en quaternaire structuur. ng/eiwit.html ng/eiwit.html NEEM DEZE INFORMATIE GOED DOOR Bekijk ook de volgende animatie:

Insuline Het eerste eiwit (eigenlijk een peptide) waarvan de volgorde van de aminozuren werd ontdekt, is het hormoon insuline. Het kostte Frederick Sanger en zijn collega's van de Universiteit van Cambridge in Engeland tien jaar ( ) om de juiste volgorde van de aminozuren en de plaatsen van de kruisverbanden (de S-bruggen tussen de cysteïnen) te bepalen. Het eiwit is opgebouwd uitFrederick Sanger twee polypeptideketens die bij elkaar gehouden worden door twee zwavelbruggen. Het molecuul bevat in totaal 51 aminozuren.

13.5. Eiwitsynthese: transcriptie en translatie 1 Bekijk de volgende animatie: 1. DNA bevat de erfelijke code in de vorm van drietallen nucleotiden, de tripletten. Een triplet vormt de code (codon) voor één aminozuur. Enkele tripletten hebben een andere betekenis. Er is een startcodon dat het begin van een gen aangeeft en een stopcodon dat het einde aangeeft. 2. Een gen voor een eiwit bestaat dus uit een reeks tripletten met aan het begin een startcodon en aan het eind een stopcodon. 3. Wanneer een eiwit moet worden gevormd, wordt het gen, een stukje DNA, gekopieerd in de vorm van mRNA. Dit kopiëren heet transcriptie (letterlijk 'overschrijven'). mRNA betekent 'messenger-RNA = boodschapper RNA. 4. mRNA wordt in de kern gevormd en brengt de informatie buiten de kern. Vervolg op volgende dia !!

13.5. Eiwitsynthese: transcriptie en translatie 2 5. Op een of meer ribosomen in het cytoplasma wordt de code vervolgens afgelezen en wordt het eiwit gevormd; dit heet translatie (letterlijk 'vertalen'). 6. Het ribosoom 'krijgt' de losse aminozuren vanuit het cytoplasma aangevoerd door tRNA, (=transfer-RNA of transport-RNA) een opgevouwen RNA dat aan de ene kant de juiste code draagt (het spiegelbeeld van dat in het mRNA) en aan de andere kant het bijbehorende aminozuur kan binden. De aminozuren moeten natuurlijk wel 'op voorraad' in het cytoplasma aanwezig zijn. Bekijk de volgende animatieS een aantal malen: html TRANSLATIE html l TRANSCRIPTIE EN TRANSLATIE l MESSENGER-RNA (mRNA)

13.5. Eiwitsynthese: transcriptie en translatie 3 TRANSLATIE TRANSCRIPTIE EN TRANSLATIE MESSENGER-RNA (mRNA) RIBOSOMEN t-RNA (transfer-RNA) INTRONS EN EXONS GENETISCHE CODE ALLES KOMT UIT BIOPLEK.ORG BEKIJK DE ANIMATIES ZEER GOED. DOE DIT EEN AANTAL TOT JE HET VERHAAL VOLLEDIG BEGRIJPT !!