Groei Micro organismen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Advertisements

Ordening en evolutie Thema 5.
B1 Stoffen worden omgezet
Examentraining Biologie
« Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)
MICROBIOLOGIE - DEEL I - Prof. Dr. ir. J. Swings LES 6 « Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)
Kringloop van koolstof en stikstof
Dissimilatie Levert energie.
Cellen en weefsels.
Thema 12.2 en 12.3 Concurrentie Biotisch Predator Voedsel Abiotisch.
De meeste bacteriën zijn zo'n 1–5 µm (0,001-0,005 mm) lang
Assimilatie / dissimilatie
De wondere wereld van de cel
Voorkennistoets.
Overzicht van de stofwisseling
Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden
Stofwisseling 15 maart 2011.
Industrie op miniformaat Video: The inner life of a cell
Spijsvertering door enzymen
Periode 1 Biologie Lesstof voortgangtoets 1.1
Boek: Biologie voor jou VWO b2 deel 1
Thema groeiomstandigheden
HAVO 5 Boek biologie voor jou Havo B deel 1
THEMA 2 CELLEN Basisstof 1: Weefselonderzoek
B. Stof 2 Zelf cellen bekijken B
Bacteriën Micro organismen.
Terugblik BS 1 en 2 Biologie is de studie van organismen (levende wezens)
Enzymen Hoofdstuk 6.
Voedings-typen Energiebron Koolstof (C) -bron Zuurstof HLO BML
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
STOFWISSELING Opbouw en afbraak.
Metabolisme Anabolisme Katabolisme Nutriënten C,N,O,P,S,etc
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
Voedings-typen Dieren en sommige schimmels
Hoofdstuk 4 Transport in cellen
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Thema 1 Stofwisseling Coopertest: Deze test is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Dr. Kenneth Cooper. Na een goede warming-up ga je op een atletiekbaan.
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag Bij een hogere temperatuur - bewegen de moleculen sneller - daardoor botsen ze harder op elkaar -
Stofwisseling Thema 1.
Thema 4 DNA. Genotype - Fenotype genotype: de erfelijke eigenschappen die vastliggen in het DNA (in de genen). fenotype: alle uiterlijk waarneembare kenmerken.
12.2 Stofwisselingsprocessen Autotroof: Organismen die uit anorganische moleculen hun benodigde organische moleculen kunnen maken Naam van dat proces:
H7 Celstofwisseling.
H15 BIOLOGIE VOOR HET MLO.
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
Bacteriën NW 2015 Hygiene en Gezondheid.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Semi-kwantitatief chemisch urineonderzoek
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Vloeibaar kunstmest.
4 De wetenschap & het vraagstuk van het ontstaan van leven
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Ecologie' 17 .
Groeifactoren.
Het maagdarmstelsel van de koe
Enzymen Hoofdstuk 6.
Voeding Kenmerken van voeding.
Groei Micro organismen.
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Voorbereiding op de biologie toets
12.2 Stofwisselingsprocessen
Eiwitten op je bordje Context 2.
Voedsel bereiden.
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
Organische stoffen Anorganische stoffen.
pH sturen is niet altijd makkelijk.
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

Groei Micro organismen

lesstof Voor de volgende toets 1.2 Hoofdstuk 13 van Biologie voor het MLO Ondersteunde practica. - Microscopie - Gramkleuring - Groeifactoren bacteriën

gramkleuring

Bacterie Indeling door Gramkleuring http://www.youtube.com/watch?v=a4LD8VznRbw

Gramkleuring Reactie van de celwand op kleurstoffen. 1. Kristalviolet Definitie: Reactie van de celwand op kleurstoffen. Kleuring: Positief/Paars Negatief/Rood,Roze Stappenplan: 1. Kristalviolet 1a Spoelen. (demi-water) 2. Lugol 3. Ethanol (ontkleuring) 3a Spoelen. (demi-water) 4. Waterige Fuchsine. 4a Spoelen. (demi-water) 4b Drogen

Gramkleuring Theorie: Gram positief; zeer dikke celwand met peptidoglycaan. Gram negatief; dunne celwand, makkelijke doordringing van ethanol die het kristalviolet uitspoelt.

Groei Vermeerdering bacteriën Generatie tijd (verdubbelingstijd) 20 minuten Binaire deling Animatie https://nl.wikipedia.org/wiki/Binaire_deling

Kweken van micro organismen VAST MEDIUM AGAR VLOEIBARE MEDIUM BOUILLON Opdracht 1 t/m 3

Culturen Kweken van een bacteriesoort – (bacterie)cultuur Vloeibaar medium - bouillon Vast medium –agar Geisoleerde groep micro organisme op een vaste bodem = kolonie Reinkweek (zuivere of reincultuur )- 1 populatie micro organisme/ 1 soort specifieke kenmerken zoals celvorm, gramkarakter, beweeglijkheid, stofwisselingseigenschappen.

Voeding Nutriënten uit de omgeving (voedingsstoffen) Gebruikt voor metabolisme van de cel (stofwisseling van de cel) Anabolisme Proces dat nutriënten worden opgenomen en als bouwstof gebruikt voor bv cel onderdelen - energie verbruikend proces Katabolisme Proces dat chemische verbindingen verbreekt en de vrijgekomen energie gebruikt als brandstof voor bv groei en beweging Hoofdstuk 7 celstofwisseling (komen we later op terug)

Voedingstoffen (nutriënten) Macro nutriënten Nutrienten die de cel in grote hoeveelheden nodig heeft. Koolstof, Stikstof,Fosfor, Zwavel etc Micronutriënten Nutrienten die cel in kleine hoeveelheden nodig heeft. Kobalt, Zink, Koper, Mangaan etc Alle elementen die de bacteriecel bevat moeten uiteraard ook in het medium worden aangeboden.

Macro nutriënten (C)Koolstof: (H)Waterstof en (O) Zuurstof: Cel is opgebouwd uit koolstof verbindingen (organische) Organische verbindingen (koolhydraten, eiwitten ,Lipiden) Gebruikt als brandstof (autotrofe organismen) maar ook als bouwstof (heterotrofe organismen) (H)Waterstof en (O) Zuurstof: Komen net al koolstof voor organische verbindingen Worden tevens gebruikt als brandstof of bouwstof (N)Stikstof: Bouw van macromoleculen zoals eiwitten, DNA, RNA, ATP, fosfolipen Nodig voor bouw van petidoglycaan wand Afbraak/bouw van het erfelijk materiaal (S)Zwavel: Voornamelijk in bepaalde eiwitten (aminozuren, vitaminen) Zorgt ervoor eiwitten steviger zijn en meer bestand zijn tegen verhitting (P) Fosfor: Afbraak /bouw van macromoleculen zoals eiwitten, DNA, RNA, ATP, fosfolipen

Micro nutriënten (Fe) ijzer, (Cu) koper, (Ca) calcium, (Mn) mangaan. Veelvuldig gebruik in enzymen. Opdracht 4 t/m 7

Groei factoren Invloeden op de groei van micro organisme (Milieufactoren) 1. Temperatuur Temp-bereik: Minimum temperatuur, maximum temperatuur en een optimum temperatuur. 3 groepen met een verschillend optimum. 0-15◦C Psychrofielen 20-37◦C Mesofielen 55-65◦C Thermofielen

Extreem thermofielen

Groei factoren 2. Zuurgraad pH-bereik met een minimum, maximum en een optimum. De meeste groeien optimaal bij pH 7. Bacteriën vaak beter aangepast aan zure milieus. Lage pH (0,8) Acidofielen.

Groei factoren 3. Zuurstofspanning Micro organismen houden van een zuurstof arme en/of zuurstofrijke omgeving. Verdeling in 4 groepen: Obligaat aerobe micro organismen. Obligaat anaerobe micro organismen. Facultatief anaerobe micro organismen. Micro aerofiele micro organismen.

Groei factoren 4. Osmotische waarde 3 soorten milieus: Micro organismen hebben water nodig voor hun groei. Groei en overleving kan drastisch beïnvloed worden door de hoeveelheid water wat de cel kan opnemen of verlaten. Via de celwand. 3 soorten milieus: Hypertonisch milieu, bacterie zal water verliezen. Hypotonisch milieu, bacterie neemt water op. Isotonische milieu, milieu binnen en buiten de cel gelijk. Ei osmose https://youtu.be/SrON0nEEWmo Filmpje: osmose uitleg Opdracht 8 t/m 11

Zoek de definities/beschrijvingen van de volgende begrippen Cel ademhaling Aerobe Anaeroob Fermentatie Zuurstofspanning Psychrofielen Mesofielen Thermofielen Acidofielen Buffer Isotoon milieu Osmotische waarde Osmose Halofielen

Kiemgetal bepaling Opdracht 12 t/m 15 TELLEN van micro organismen Directe telling mbv microscoop en telkamer. Indirecte kolonietelling (kiemgetalbepaling) Het kiemgetal is het aantal kolonies maal de verdunningsfactor. Kiemgetal bepaling Opdracht 12 t/m 15

opdracht 16 en 17 op blz 284. (17b niet) GROEI CURVE in vloeibare media De vier groei fasen in vloeibare media: 1. Lagfase, weinig of geen toename. 2. Logfase, verdubbeling per tijdseenheid. https://www.youtube.com/watch?v=pVMpIxH8WAc&authuser=0 3. Stationaire fase, constante fase. 4. Afstervingsfase. opdracht 16 en 17 op blz 284. (17b niet)

Groei Binaire deling Prokaryoten Eukaryoten verdubbeling cel inhoud Verlenging van de cel splitsing in twee gedeeltes Prokaryoten O.a. Bacteriën Eukaryoten Mitose Meiose

Identificatie schema Aan of afwezigheid van: Aan- of afwezigheid van: Enzym Katalase = Waterstofperoxide ontstaat tijdens de aërobe ademhaling, het is giftig. Katalase voorkomt dus afsterving van de bacteriecel door het peroxide af te breken Alle melkzuurbacteriën zijn katalasenegatief en zo te onderscheiden van andere grampositieve coccen en staven Aan of afwezigheid van: Enzym Oxidase = Met deze test wordt een ademhalingsenzym aangetoond dat in strikt aërobe micro-organismen in zo'n hoge concentratie aanwezig is dat het zeer snel aantoonbaar is. Toont dus Anaerobe of Aerobe stofwisseling aan

ExponentiËle aantallen Logaritmische schaalverdeling. Ieder soort micro organisme heeft zijn eigen delingstijd en groeisnelheid. Delingstijd= de tijd die nodig is voor de verdubbeling. Groeisnelheid= aantal delingen per uur. 10 8 7 6 5 4 3 2 1