Recht op zelfbeheer iets voor ons? Trevor James 17 maart 2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
Advertisements

Het Groeiboek: Wat staat er in en wat kan je ermee?
De Buitenkans 15 juni De Buitenkans “ Van droom naar werkelijkheid”
Bouwen in eigen beheer Brug naar betaalbare woningen in leefbare wijken en dorpen.
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Ouders en Kinderen Centraal
Sarah De Baets Julie Cokelaere
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
Kostprijsdekkende huur presentatie sportoverleg Hoogvliet 27 maart 2013.
HoekscheWaardDuurzaam
College 5 Ethiek en business.
Vraagsturing en marktwerking
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Portaal, participatie en Bewonersgroepen Frauke van Iperen 23 februari 2012.
1 Combinatiefuncties in het onderwijs Presentatie door de landelijke projectgroep combinatiefuncties onderwijs Tbv de gemeenten die versneld toetreden.
Kansen Voor Jongeren Voorlichtingsbijeenkomst 26 maart 2012.
Nationale Kleine Scholen Conferentie Presentatie concept plannen Namens de initiatiefgroep Herman Ritter & Theo Bockting (Dorpsraad De Weebosch)
Gemeente en woningbouwcorporatie
The future of IR Pettinger (2000) Hoofdstuk 2 Oud en nieuw.
6 pijlers van de code in beeld
Participatie en een Klantenraad
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
‘Het talent bestaat niet. Het talent is de behoefte hebben iets te doen.’ ……. Wij als volwassenen willen graag dat kinderen zich goed ontwikkelen. Dan.
‘Het talent bestaat niet.
PARTNERORGANISATIES. VOORBEREIDING Via bestaande partnerorganisaties nieuwe zoeken Via bestaande partnerorganisaties nieuwe zoeken In gesprek gaan In.
De collecte is bestemd voor Red een Kind. Red een Kind Red een Kind helpt kwetsbare kinderen en gezinnen in Afrika en Azië. Dit is Njoroge. Hij is zes.
Een uitgestoken hand eerst ontvangen en dan geven de collecte is uiting van dankbaarheid; ‘offer der dankbaarheid’ tijd, geld en aandacht voor hen die.
 Ambassadeursnetwerk 2005/2006 Ambities verzilveren * 8 november 2006 Een format voor rapporteren over diversity Klaas van den Berg Mohammed Essafi.
BLIK OP DE SAMENLEVING.
Deel anders, mijn organisatie
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
Wmo-scan voor dorpshuizen!
Paragraaf 3: kerk en school
JAN DE WILD VRIJWILLIG OUDERENADVISEUR SBOG. TIEL,18 NOVEMBER 2014 Veranderingen in de langdurige zorg.
GROEP 7 Leon, Dayzer & Soraya. De opdrachtgever Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport Zij richten zich op: volksgezondheid, overgewicht,
Niet met goede bedoelingen alleen… 17 april 2008 Jolanda Luijten.
Projectplan <naam project>
BIZ: bedrijveninvesteringszone Wat en hoe? Wat: Een instrument voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving.
Meer zeggenschap bewoners Wat kan de corporatie doen? Samen op zoek naar de juiste voedingsbodem! Congres Corpovenista, 17 maart 2015, 1931 Congrescentrum.
SAMENWERKING CORPORATIE EN BEWONERS INVLOED EN ZEGGENSCHAP Resultaten van onderzoek onder 6 klantenpanels (3302 deelnemers)
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Digitale Agenda 2020 Den Haag 14 oktober 2015.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking
De Woningwet 2015 Themabijeenkomst DE NIEUWE WONINGWET Hans Savelkouls
Hoe gezond en goedkoop eten kopen voor je gezin niet evident is.
International Business College Iets voor jou! Ouderavond profielkeuze Januari 2015.
Sociaal Plan fase I voor bewoners Siriusstraat 278 t/m 456.
Algemene Ledenvergadering 17 maart 2016 Marianne Hilbolling Consulent Drenthe.
AH WOON WONINGWET WOONVISIE. Algemene Huurdersvereniging WOON Algemene Huurdersvereniging WOON sinds belangenbehartiging voor de huurders van.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Dit is Dorcas Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging.
Wat is een bestemmingsplan: Een voor de gemeente en burgers bindend plan waarin is vastgelegd welke functies waar zijn toegestaan. De bestemming verwijst.
Burgerplanvorming. Participatiesamenleving volgens de overheid 1. Terugtredende verzorgingsstaat (budgettair en stuurbaarheid)  nieuwe taakverdeling.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Stip op de horizon Mitros in 2020 Bespreking met HNM.
Van Woningwet naar Prestatie-afspraken WONEN IN HAREN.
REGELREKSESSIE SCHAKELDAG 21 juni 2016 Boukje Keijzer en Marte Kappert.
Right to challenge gemeente Utrecht Hier komt ook tekst
De nieuwe woningwet. Wat betekent dat voor u?
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Crowdfunding.
12.2 Totstandkoming van een wet
Groot worden met te weinig kansen.
Dr. Koen Salemink Onderzoeker en Docent Culturele Geografie
Woonstichting SSW Presentatie Jessie Bekkers-van Rooij
Kantonnale Bouwmaatschappij Beringen
Democratie en Dictatuur
Inzetten van ervaringsdeskundigheid in armoede
Transcript van de presentatie:

Recht op zelfbeheer iets voor ons? Trevor James 17 maart 2015

Engelse Right to manage Traditie promoten van het nemen van verantwoordelijkheid voor het beheer door huurders, wettelijk kader: – 1975 – mogelijk om bevoegdheden over te dragen aan TMO – 1985 – mogelijk voor gemeente om beheer over te dragen aan huurderscoöperatieven – 1987 – Estate Management Boards – 1988 – Tenants’ charter –andere verhuurder kiezen – 1993 – Right to manage – 2012 – nieuwe wetgeving voor ‘Right to manage’

Right to Manage Geeft huurders recht collectief (een deel van) het beheer over te nemen van de verhuurder Verschillende vormen van Tenant Management Organisation (TMO): – Uitsluitend huurders – meestal een coöperatie – Estate management Board – huurders in meerderheid maar met derden – Community housing association – overdracht bezit

Meerderheid van de huurders TMO moet aantonen dat meerderheid van de huurders achter initiatief staan Verhuurder moet dan TMO erkennen TMO krijgt geld voor business plan en training Een onafhankelijke deskundige beoordeeld TMO Meerderheid van huurders moet instemmen met overdracht Elk 5 jaar toetsing dat meerderheid van huurders TMO ondersteunt

Niet voor iedereen Circa 5% van gemeentelijke sociale huurwoningen (80,000 woningen in ± 190 TMO’s Wel opvallend dat meerderheid in gebieden met ergste achterstand:

Resultaten Beter prijskwaliteitsverhouding dienstverlening Reparatieverzoeken sneller en goedkoper afgehandeld Minder huurschulden Minder frictieleegstand Huurders tevredenheid beter Samenwerking met andere organisaties zoals scholen, kerken en de politie – leefbaarheid, veiligheid, kansen voor kinderen, gezondheid

NL Recht op Beheer Initiatief wordt gesteund door Woonbond, LSA, 4 hoog leraren en aantal corporatiedirecteuren Brede steun politieke partijen en de minister Waarom een recht? Maar is er een vraag naar meer verantwoordelijkheid in het beheer? Kunnen en willen huurders het beheer (gedeeltelijk) overnemen?

Waarom een recht? Niet alle initiatiefnemers vinden een recht nodig, wel het scheppen van mogelijkheden voor huurders In Engeland blijkt dat het recht huurders meer kansen biedt omdat zij gelijkwaardig zijn, niet afhankelijk van een ‘gunst’ Een recht past in de participatiesamenleving Rechten brengen plichten met zich mee In de discussie wil ik uw mening graag horen

Maar is er een vraag? Deels kip en ei – huurders weten niet dat het kan Vraag lijkt toe te nemen Past in de beweging van ‘bottom-up’ (Jan Rotmans) Belangrijke beweegredenen zijn betaalbaarheid, behoefte aan meer zeggenschap over eigen leefomgeving Soms in samenhang met andere lokale initiatieven

Kunnen en willen huurders het beheer overnemen? In de afgelopen 30 jaar heb ik meerdere zelfbeheerinitiatieven ondersteund De overgrote meerderheid doet het langdurig en uitstekend Bijzondere projecten met ideële doelstellingen maar ook projecten waar huurders zelf het beheer of het bezit hebben overgenomen van een verhuurder

Waarom zou je als corporatie het moeten willen? Initiatieven van onderop kunnen leerzaam zijn voor de organisatie Bieden voorbeelden van verschillende verhoudingen tussen huurder en verhuurder Stellen andere eisen aan de cultuur van de organisatie en dat kan bijdragen aan een houding die meer eigen verantwoordelijkheid bij de huurder stimuleert Betaalbaarheid – beheer goedkoper Maar let wel “You can’t grow grass roots, top down”