Vakantie met DM in de bagage Christianne Cardinaal, diabetes/vasculair verpleegkundige Clarinda Smit, diëtist
Programma Goed voorbereid op pad - wat kun je vooraf al regelen - bestemming en wat ga je doen? - is er sprake van tijdverschil? - wat voor soort vakantie? - hoe zijn de eetgewoonten? - wat als ik ziek word? Vooraf: verzekeren, vaccinaties,
Wat kun je vooraf regelen? Verzekering, vaccinatie Douaneverklaring Handbagage Voldoende medicatie / recept Noodtelefoonnummer / email Oriënteren op eetgewoontes ter plekke
Wat is je bestemming en wat ga je doen? Europa, buiten Europa? Hoe reis je? Binnen Europa geen tijdverschil, vaak goed te bereizen met de auto. In de auto kun je voldoende voorraad hebben van eten en drinken, koelbox kan mee. Je bepaalt zelf de vertrektijd, hoelang je doorrijdt en waar en wanneer je pauzeert. Buiten Europa zal er eerder met het vliegtuig gereisd worden. Dit betekent van te voren op de luchthaven zijn, eten in het vliegtuig, na de landing nog reizen om op de plek van de bestemming te komen. Je bent vaak lang onderweg om de bestemming te bereiken en bent afhankelijk van de situatie.
Tijdverschil Het tijdverschil moet opgevangen worden met de (langwerkende) insuline. Hier zijn regels voor. 5
Wordt het een actieve vakantie of … een luie vakantie Soort vakantie Wordt het een actieve vakantie of … een luie vakantie De activiteit zal van invloed zijn op de bloedsuikers en insulinebehoefte. Ook de temperatuur bepaalt mede de bloedsuiker en/of insulinebehoefte. 6
Soort vakantie Zelfcontrole Insulinebehoefte Temperatuur en effect op insuline Kwaliteitsafname insuline bij extreme temperaturen Bewaren van insuline Stress / ontspanning Actief of inactief
Eetgewoonten Wat en hoe eet je in Nederland; eet je 2x of 3x daags. Eet je aardappelen-vlees-groente of eet je gevarieerd? Hoe zijn de ervaringen met “ andere” maaltijden. Voorbereiden door je alvast te verdiepen in de eetgewoonten van het land waar je naar toe gaat. Welke gerechten worden er gegeten, kun je het vergelijken met gerechten die je hier in Nederland eet, hoeveel KH zitten er in? Wordt er suiker in de dranken gedaan? Eeet men 2x per dag warm? Fruit? Rijst-couscous-kikkererwten?
Hoe eet je in Nederland? Drie maaltijden per dag? Hollandse kost? Reken je met KH? Heb je ervaring met buitenlandse gerechten? Heb je inzicht in hoeveelheden / portiegroottes Hoe reageer je op afwijkende maaltijden?
Ziek, en dan De gebruikelijke adviezen om ziek zijn te voorkomen zoals water koken, geen ijsblokjes, pas op met vlees, etc. Diarree, braken, koorts,… Bij ziek zijn ORS en eventueel als je moet reizen diarreeremmer. Als je ziek bent frequent de bloedsuiker prikken en zorgen dat je niet uitdroogt; gekookt water of water uit een afgesloten fles drinken,
Wat als ik ziek word Zelfcontrole Insulinebehoefte Vocht / uitdroging ORS
Vragen?