1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen BIER BEREIDING 1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen
MOUTEN Weken Kiemen Eesten
Weken Klaarmaken om te kiemen 2-3 dagen Watergehalte van 9 naar 45%
Kiemen
Eesten Stoppen kiemproces dmv warme lucht op vloeren of in trommels. Vochtgehalte terug naar 4% Licht bier 80-85 Celsius Donker bier 100-120 Celsius Poetsen van de kiem
brouwen Schroten Beslag maken Maischen Klaren Koken Koelen
Maischen Mout oplossen in het water Verhitten en op temperatuur houden Activeren van de enzymen
Koken Koken 1- 2 uur Voegen Hop toe Bacteriën gedood Inkoken Stamwortgehalte
Kelder processen Hoofdgisting Nagisting en lagering Filteren Afvullen
Hoofdgisting Gist/ zuurstof toegevoegd Suiker—Alcohol en CO2 Jong bier
Nagisting/ Lageren Koelen naar 0 graden Afgesloten tanks Laatste suikers vergisten 4-12weken
BIER!!!!
Stamwort gehalte Categorie Stamwortgehalte Alc% III 1-7 - 2,3% II 1-7 - 2,3% II 7-11 2,3%-3,7% I 11-15.5 3,5%-5% S 15.5 en hoger 5%
Laaggegiste Bieren Pilsener Lager Bok Bier
Hooggegiste Bieren
Trappisten In het Klooster gebrouwen Enkel/ dubbel/ Tripel Westmalle, Chimay, Orval Abdij of kloosterbier
Belgisch Speciaal Moeilijk te plaatsen Afleiding dubbel/ trippel Herkenbaar glaswerk
Tarwe Bier Witbier NL/ Belgie/ Duitsland Gerstemout/ Tarwemout Citroen??
Spontaan Gistende bieren Zennevallei Lambiek Geuze Fruitbieren