De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De economie in de gouden eeuw
Advertisements

Scheepsbouw profiteert van opbloei
De Republiek in een tijd van vorsten
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Hoofdstuk 2: 1555 – 1588 De Nederlandse Opstand
De economie in de gouden eeuw
Handel in de zilveren eeuw: verval/stagnatie/groei?
over antwerpen & holland
De Republiek in een tijd van vorsten
De Opstand Les 1: Karel V en de Gewesten én het begin van de Opstand
Paragraaf 6.2 Vorige les: Nederlanders en de wereldeconomie
3. Periode De vestiging van de Republiek
2.4 Het begin van de Gouden Eeuw
3.4 De Gouden Eeuw.
1.4 Economie en maatschappij in de Nederlanden
Regenten en Vorsten( ) Wat gebeurt er in dit tijdvak
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
Nederland Les 9: De Gouden Eeuw
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
De Republiek in Europa Les 24: Een land apart
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 44 Ontstaan der Gewesten.
De Republiek in Europa.
Lodewijks oorlogen.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Hoe heette Nederland? Republiek der Verenigde Provinciën
Dynamiek en stagnatie in de Republiek
H2 De economie van de Gouden Eeuw
De economie in de Zilveren Eeuw
De tijd van regenten en vorsten
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
6 De Republiek in Europa.
Paragraaf 3.2 Nederland en Europa.
Schoolexamen dinsdag 13 januari
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
De economie in de gouden eeuw
Wat de Nederlandse Opstand is
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
De opkomst van Holland.
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
De Nederlanden waren rijk aan het einde van Middeleeuwen
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
de tijd van burgers en stoommachines
De Opstand Les 2: De Opstand
De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek
Hoe werd de republiek bestuurd?
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Regenten en vorsten H6.3 DE INTERNATIONALE HANDEL.
1.2 Van de Oost naar de West Wereldeconomie.
1 1588: de Staten-Generaal besluiten om zonder vorst verder te gaan, daardoor ontstaat republiek 1648: Bij de Vrede van Münster wordt de Republiek door.
K.A. 3. het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
Regenten en vorsten 3.2 Nederland en Europa
Wereldeconomie KA 25.
VROEG MODERNE TIJD Wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van de wereldeconomie.
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
De Geschiedenis van de Nederlanden Les 1: Ontstaan der Gewesten
§6.3 Nederland en de wereld
Transcript van de presentatie:

De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee Van Hunebed tot heden De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee

Economie in de Nederlanden H6:§ 1:p138-9 Economie in de Nederlanden Holland en vrijheid van handelen Boeren in Holland, Friesland en Zeeland konden zelf goed initiatieven nemen doordat juist in dit drassige gebied de macht van de adel beperkt was. Deze autonomie werd onder Karel V nog verder versterkt doordat de koning de steden in ruil voor hoge belastingen een grote mate regionale autonomie gaf. Hierdoor konden commerciële initiatieven volop bloeien

Opkomst van Holland & Amsterdam Graan is de basis van al het voedsel, maar dit groeide niet al te goed in het Noorden en Westen van de Nederlanden Waar halen we graan vandaan? Eerste bij de directe buren Daarna uit het Oostzeegebied Omstreeks 1560 werd al genoeg graan aangevoerd om 650.000 mensen te voeden (1580 kende onze regio 400.000 inwoners) Graan werd de basis voor de internationale handel In 1530 was de Hollandse handelsvloot al groter dan die van Engeland en Frankrijk tezamen

Oostzeegebied en handelsbestemmingen der Hollanders

Groeiende kracht Door de Vrede van Munster (1648) werden de Noordelijke Nederlanden erkend als Republiek Een nieuw staatshoofd werd niet gevonden Haar Gewesten waren grotendeels zelfstandig En de Calvinisten waren de baas geworden Al ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog ontwikkelde de Republiek zich als economische grootmacht Hoe kwam dit? Wat waren de oorzaken?

Economische Kracht van de Republiek De ligging Zee, rivieren, natuurlijke havenplaatsen, achterland Baas over de Oostzeehandel Afsluiting van de Schelde Uitschakelen Zuidelijke concurrentie Ontwikkeling van de Wereldhandel VOC (1602) en WIC (1621) Ontwikkeling van de nijverheid Bouw schepen, pakhuizen, handelshuizen, molens, verwerking van grondstoffen, specerijen en halffabricaten, enz Komst geschoolde en welvarende immigranten

Ligging en handelsstromen stukje molenpark

VOC en WIC VOC WIC Naar de Oost Specerijen Stichten factorijen Jacht op Spaanse en Portugese schepen/bezittingen WIC Op de West Stichten koloniën Jacht op Spaanse en Portugese schepen Bont, cacao, suiker, tabak, koffie, slavenhandel!

Groeiende Economische kracht én vernieuwing! Stapelmarkt Aandelen in VOC/WIC Waarom uitgifte van aandelen? Waarom kopen van aandelen Het ontstaan van de beurs Eerste in de wereld! Ontstaan van het Kapitalisme Vrije markt en winst staan centraal ◄WIC ▼VOC

Huiswerk Lezen Maken/meenemen blz. 134-141 Maakwerk in de klas Van vorige les: Deze les: Lezen oriëntatiekennis Opdracht 3 (p. 137) & Opdracht 5, 6 & 7 p. 140-141 (waar: toetsvraag zonder bron bij Tijdvak 6) Huiswerk Lezen blz. 134-141 Maken/meenemen een goede kaart van Europa omstreeks 1700 meenemen als voorblad voor Tijdvak 6!