Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Blok 2 Grieken en Romeinen
Advertisements

DE GROEI VAN HET ROMEINSE RIJK
Kenmerk 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 11: De Grote Volksverhuizingen.
Thema 3 Toerisme.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
De Romeinen Hoofdstuk 4.
Rome: van dorp tot imperium
31 Rome bouwde een imperium uit (500 v.C. – 50 v.C.)
Romeinen in Noord-West Europa
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Uit: Trouw 16 september 2009.
2.3 Hispania Romana Kenmerk:
Kenmerk 7: De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 18: De Germaanse cultuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 2: De Germaanse cultuur en opkomst der Franken.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 2: Het Ontstaan.
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 2: Van.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Les 1: Alexander de Grote Haironia.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk V: Rome Les 8: Opkomst van het Christendom
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
De Romeinse geschiedenis
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
Het Romeinse Rijk Hoofdstuk 2.3.
Oudheid ( ca. 800 v.C. tot ca. 500 n.C. )
De Romeinen.
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Hannibal ad portas Rome en Carthago, v.C.
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
De Romeinen, Van stad tot wereldrijk
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis
500 v. Chr. Rome komt in handen van de Senaat. Begin expansie: -264 v
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Hoofdstuk V: Rome Les 4: Veroveringen en Caesar
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Imperialisme en romaniseren
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
De Perzische oorlogen 500 v.C. tot 450 v.C.
Hoofdstuk V: Rome Les 1: Van dorp tot imperium
Mare nostrum ’onze zee’
Les 13 Wat gaan we doen? 1.S.O. 2.Terugkoppeling vormentaal. 3.Uitleg. 4.Opdrachten. 5.Afsluiting.
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
Romeinen, Germanen en Kelten. Wat gaan we doen? Aan de grens van het rijk Romeins-Nederland Romanisering Het einde van Rome De Bataafse opstand Volksverhuizingen.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Blok 2 Grieken en Romeinen
4.1 van stad tot wereldrijk
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
THEMA 3  Toerisme .
Blok 1 Landen rond de middellandse Zee
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
Imperium Romanum § 2.3: Kenmerkend aspect 3.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium

Het begin; het Koninkrijk H2:§ 7&9:p29 &31 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Het begin; het Koninkrijk Romules en Remus Stichting van het koninkrijk (753 VC) Verhaal van de stad: de 7 heuvels en de Tiber Hun legende

Romeinen vechten voor meer gebied in “Italië” 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Romeinen vechten voor meer gebied in “Italië” Verslaan de Etrusken (Midden) Ca. 500 VC Verslaan Griekse tegenstanders (Zuiden) Ca. 275 VC Oorlog met de Kelten (Noorden) Ca. 190 VC definitief onderworpen(Slag op de Po-vlakte) Leren vechten op land

Rome en de Kelten

De Stervende Galaat

De Zee, de handel en de macht 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 De Zee, de handel en de macht Uitbreiding van hun macht en handel overzee 2 tegenstanders de Grieken en de Carthagers Grieken zaten grotendeels aan de andere kant Carthago lag heel dichtbij felle strijd met verschillende oorlogen; hierbij leren de Romeinen heel goed vechten op zee en nog beter op het land Vernietiging Carthago

Rome en Carthago Eerste Punische oorlog: 264 - 241 v.Chr. Tweede Punische oorlog: 218 - 201 v.Chr. Derde Punische oorlog: 149 - 146 v.Chr.

Groei van het imperium Redenen en oorzaken vb. Reden vb. Oorzaak 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Groei van het imperium Redenen en oorzaken vb. Reden Machtsuitbreiding door de elite, of personen die daartoe behoren; vb. Generaals (Ceasar) vb. Oorzaak Noodzaak Rome te voeden/onderhouden Correlatie Hoe groter Rome, hoe groter het Rijk!

Het Imperium en haar grenzen Middellandse Zee wordt de Mare Nostra Land wordt veroverd tot de grote natuurlijke hindernissen