Waarom enzymen? Hun werking http://www.bioplek.org/animaties/enzymen/enzym.swf Waarom enzymen? Hun werking enzymen
Temperatuur van belang botsingen Zonder enzymen vraagt het veel meer energie om vanAf de reagentia het product te maken
Het enzym bindt met het substraat substraatspecifiek E= Enzym S = substraat ES = enzymsubstraatcomplex P = product Enzym + Substraat ↔ Enzym-Substraat-Complex ↔ Enzym + Product E + S ES E+P
enzymsubstraatcomplex
substraatspecifiek Of zo Of nog
1. Aan de naam van het enzym kan je zien welk substraat er wordt omgezet -ase Zetmeel :Amylum amylase Eiwit : Proteïne proteïnase 2. Of de chemische reactie die plaatsheeft Hydrolase A–B + H2O → A–OH + B–H (bouwt water in) Polymerase (maakt polymeer) Vb DNA-polymerase Enzym naam Vb. Glucose oxidase
ruimtelijke structuur Triosefosfaatisomerase purinenucleosidefosforylase (PNP) Glucose oxidase
Splitsen of verbinden
Bij de reacties blijven de enzymmoleculen intact
een opbouwend enzym blijft ook intact na reactie
substraatspecifiek enzymen= eiwitten of proteïnen Worden gemaakt in de cellen van organismen Zeer selectief in het versnellen van 1 chemische reactie. = Alleen die ene reactie waarbij het enzym precies past wordt versneld 10 000en verschillende chemische reacties 10 000en enzymen die maar 1 reactie katalyseren = versnellen (als een sleutel op een slot) 10 000en substraten= chemische stof waarmee het enzym reageert
Optimumcurve van het enzym De enzymwerking is afhankelijk van de temperatuur Optimumcurve van het enzym
minimumtemperatuur Om enzymen te laten werken moeten de substraatmoleculen en de enzym-moleculen met elkaar in contact komen Hoe lager de temperatuur hoe minder enzymen met het substraat gaan botsen en een enzym-substraatcomplex gaan vormen
maximumtemperatuur enzymen zijn eiwitten Hoe hoger de temperatuur hoe meer moleculen er van ruimtelijke structuur veranderen ( kapot gaan) en inactief worden Hoe minder substraat wordt omgezet Bij de maximum temperatuur zijn alle enzymmoleculen van ruimtelijke structuur veranderd en inactief Dit proces is onomkeerbaar
De enzymwerking is afhankelijk van de PH Voor verschillende enzymen geldt een ander PH optimum
PH
Optimum-PH Bij een lagere PH (zuurder) zal het eiwit denatureren, de ruimtelijke structuur verandert en het wordt inactief Bij een hogere PH ( basischer) zal het eiwit denatureren en dus kapot gaan inactief
Overzicht invloed temperatuur en PH