Doorsnede van een kubus met een vlak

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Presentatie Vlakke figuren Theorie Rekenvoorbeelden
Advertisements

Eigenschappen van vierhoeken
Z, F en X hoeken Kees Vleeming.
Samenvatting Hoofdstuk 3 (§2 Vlakken)
havo B Samenvatting Hoofdstuk 10
(11,25;10) (10,15) (10,16) Totaal 7 lijnen getekend.
Presentatie Vlakke figuren Theorie Rekenvoorbeelden
vwo D Samenvatting Hoofdstuk 9
Ruimtemeetkunde.
Hoogtelijn.
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Oefening 1.11a Vakgroep WISK-TW Evenwijdige rechten.
Wat verandert in perspectief ? Wat verandert NIET ?
Extra vragen voor Havo 3 WB
Omtrekshoeken Stelling van de constante hoek:
Herhaling gelijkvormigheid
Gelijkvormige driehoeken
∙ ∙ Lijn A B Een lijn heeft geen eindpunten.
AB snijdt vl(BCG) (in B)
POOLFIGUUR EN STANGENVEELHOEK
Projectie en stelling van thales
Hoofdstuk 11 Homothetie.
havo/vwo D Samenvatting Hoofdstuk 5
Ruimtefiguren Alle dingen die ruimte innemen noemen we in de wiskunde ruimtefiguren. kubus balk bol kegel prisma piramide balk prisma cilinder.
Voorbeeld Bereken de diepte van het water. Aanpak
∙ D C diameter 4 cm. middelpunt A 6 cm. B opgave 53 a teken b cirkel
Hoofdstuk 1 Roosterpapier, hoekpunten, zijden, diagonalen
Vervolg Kinematica in het platte vlak van een star lichaam
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Basisconstructie VIII Terugwentelen van een punt na neerslaan. Vakgroep WISK-TW.
Ruimtefiguren.
Presentatie Z en F Hoeken Theorie.
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Basisconstructie I Snijpunt van een rechte en een vlak Vakgroep WISK-TW.
Onderlinge ligging van rechten en vlakken
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 4
Snijpunt bepalen. Lijn p en lijn q snijden elkaar. Wat zijn de coördinaten van het snijpunt ?
‘Vormleer: punten, lijnen, vlakken, hoeken’
Meetkunde 5L week 4: Meetkundige relaties: evenwijdigheid en loodrechte stand herkennen en tekenen rechte a en rechte b snijden elkaar in punt F 5L week.
Projectie en stelling van thales
Ruimtelijke figuren.
Meetkunde 5de leerjaar.
Wiskunde G3 Samenvatting H2: Parabolen
PERSPECTIEF TEKENEN.
Hoofdstuk 3 Lineaire formules en vergelijkingen
Grafiek van lineaire formule
Practicum spiegeling. (speldenprik methode)
2 VMBO-T/HAVO deel Driehoeken tekenen Drie zijden gegeven VMBO-T
Samenvatting Hoofdstuk 3 (§2 Vlakken)
Driehoeken in de ruimte
Gelijke afstanden Gelijke afstanden Gelijke afstanden © André Snijers.
Vierhoeken in de ruimte
M A R T X I W K U N E D S 2 M18 Bewijs: de eigenschappen van hoeken gevormd door evenwijdige rechten en een snijlijn © André Snijers.
Basisbegrippen van de meetkunde
Bewijs: de eigenschap van de middelloodlijn van een lijnstuk
Eigenschap en constructie van de middelloodlijn van een lijnstuk
M7 2 Verschuivingen herkennen en tekenen M A R T X I © André Snijers W
Eigenschappen van vierhoeken
M A R T X I W K U N E D S 2 M38 Bewijs: de eigenschappen van de zijden, hoeken en diagonalen in een vierhoek © André Snijers.
Bewijs: de eigenschap van de som van de hoeken in een driehoek
Hoeken gevormd door evenwijdige rechten en een snijlijn
Eigenschappen van de verschuiving
Lengte en afstand Lengte en afstand Lengte en afstand © André Snijers.
Eigenschappen in verband met evenwijdigheid en loodrechte stand van rechten in het vlak © André Snijers.
Eigenschap en constructie van de bissectrice van een hoek
Transcript van de presentatie:

Doorsnede van een kubus met een vlak Stappenplan VOORBEELD 1

Doorsnede van een kubus met een vlak Opgave Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Opgave Gegeven  kubus [(ABCD),(EFGH)]

Doorsnede van een kubus met een vlak Opgave Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Opgave Gegeven kubus [(ABCD),(EFGH)] P  [AE] Q  [GH] R  [CG] Gevraagd Construeer de doorsnede van de kubus met het vl (P,Q,R)

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 1 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 1 TIP 1 ??? Loop rond het lichaam. Je ontdekt twee punten van het snijvlak op een eenzelfde zijvlak. Construeer dan onmiddellijk die snijlijn.

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 1 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 1 TIP 1 Loop rond het lichaam. Je ontdekt twee punten van het snijvlak op een eenzelfde zijvlak. Construeer dan onmiddellijk die snijlijn.

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 1 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 1 TIP 1 In het vlak CDHG liggen twee punten van het snijvlak, nl. Q en R . Construeer het lijnstuk [QR] .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 TIP 2 ??? De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig.

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 TIP 2 De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig. De vlakken DCGH en ABFE zijn evenwijdig.

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 TIP 2 De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig. De vlakken DCGH en ABFE zijn evenwijdig. Het punt P ligt in het vlak ABFE. Trek door het punt P een evenwijdige aan QR .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 TIP 2 De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig. De vlakken DCGH en ABFE zijn evenwijdig. Het punt P ligt in het vlak ABFE. Trek door het punt P een evenwijdige aan QR . Bepaal het snijpunt X van de evenwijdige met de ribbe [AB] .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 2 TIP 2 De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig. De vlakken DCGH en ABFE zijn evenwijdig. Het punt P ligt in het vlak ABFE. Trek door het punt P een evenwijdige aan QR . Bepaal het snijpunt X van de evenwijdige met de ribbe [AB] . Construeer het lijnstuk [PX] .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 TIP 3 ??? In eenzelfde zijvlak bemerk je twee rechten die elkaar snijden. Bepaal dat snijpunt.

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 TIP 3 In eenzelfde zijvlak bemerk je twee rechten die elkaar snijden. Bepaal dat snijpunt. In het zijvlak ABFE bemerk je de snijdende rechten PX en BF .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 TIP 3 In eenzelfde zijvlak bemerk je twee rechten die elkaar snijden. Bepaal dat snijpunt. In het zijvlak ABFE bemerk je de snijdende rechten PX en BF . PX en BF snijden elkaar in S .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 TIP 3 In eenzelfde zijvlak bemerk je twee rechten die elkaar snijden. Bepaal dat snijpunt. In het zijvlak ABFE bemerk je de snijdende rechten PX en BF . PX en BF snijden elkaar in S . Het punt S ligt in het snijvlak (P,Q,R) en het vlak ABFE .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 TIP 3 In eenzelfde zijvlak bemerk je twee rechten die elkaar snijden. Bepaal dat snijpunt. In het zijvlak ABFE bemerk je de snijdende rechten PX en BF . PX en BF snijden elkaar in S . Het punt S ligt in het snijvlak (P,Q,R) en het vlak ABFE . Het punt S ligt tevens in het vlak BCGF.

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 TIP 3 In eenzelfde zijvlak bemerk je twee rechten die elkaar snijden. Bepaal dat snijpunt. In het zijvlak ABFE bemerk je de snijdende rechten PX en BF . PX en BF snijden elkaar in S . Het punt S ligt in het snijvlak (P,Q,R) en het vlak ABFE , tevens het vlak BCGF . De rechte RS ligt in het vlak BCGF .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 TIP 3 In eenzelfde zijvlak bemerk je twee rechten die elkaar snijden. Bepaal dat snijpunt. In het zijvlak ABFE bemerk je de snijdende rechten PX en BF . PX en BF snijden elkaar in S . Het punt S ligt in het snijvlak (P,Q,R) en het vlak ABFE , tevens het vlak BCGF . De rechte RS ligt in het vlak BCGF . Bepaal het snijpunt met de ribbe [BC] .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 3 TIP 3 In eenzelfde zijvlak bemerk je twee rechten die elkaar snijden. Bepaal dat snijpunt. In het zijvlak ABFE bemerk je de snijdende rechten PX en BF . PX en BF snijden elkaar in S . Het punt S ligt in het snijvlak (P,Q,R) en het vlak ABFE , tevens het vlak BCGF . De rechte RS ligt in het vlak BCGF . Bepaal het snijpunt met de ribbe [BC] . Construeer een nieuwe zijde van de doorsnede, nl. [RY] .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 4 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 4 TIP 1 ??? Loop rond het lichaam. Je ontdekt twee punten van het snijvlak op een eenzelfde zijvlak. Construeer dan onmiddellijk die snijlijn.

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 4 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 4 TIP 1 Loop rond het lichaam. Je ontdekt twee punten van het snijvlak op een eenzelfde zijvlak. Construeer dan onmiddellijk die snijlijn. In het vlak ABCD liggen de punten X en Y .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 4 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 4 TIP 1 Loop rond het lichaam. Je ontdekt twee punten van het snijvlak op een eenzelfde zijvlak. Construeer dan onmiddellijk die snijlijn. In het vlak ABCD liggen de punten X en Y . Construeer de zijde [XY] van de doorsnede

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 TIP 2 ??? De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig.

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 TIP 2 De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig. De vlakken ABCD en EFGH zijn evenwijdig .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 TIP 2 De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig. De vlakken ABCD en EFGH zijn evenwijdig . Het punt Q ligt in het vlak EFGH. Trek door het punt Q een evenwijdige aan XY .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 TIP 2 De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig. De vlakken ABCD en EFGH zijn evenwijdig . Het punt Q ligt in het vlak EFGH. Trek door het punt Q een evenwijdige aan XY . Bepaal het snijpunt Z van de evenwijdige met de ribbe [EH] .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 5 TIP 2 De snijlijnen in twee evenwijdige vlakken met eenzelfde derde vlak (het snijvlak) zijn evenwijdig. De vlakken ABCD en EFGH zijn evenwijdig . Het punt Q ligt in het vlak EFGH. Trek door het punt Q een evenwijdige aan XY . Bepaal het snijpunt Z van de evenwijdige met de ribbe [EH] . Construeer het lijnstuk [QZ] .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 6 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 6 TIP 1 ??? Loop rond het lichaam. Je ontdekt twee punten van het snijvlak op een eenzelfde zijvlak. Construeer dan onmiddellijk die snijlijn.

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 6 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 6 TIP 1 Loop rond het lichaam. Je ontdekt twee punten van het snijvlak op een eenzelfde zijvlak. Construeer dan onmiddellijk die snijlijn. In het vlak ADHE liggen de punten P en Z .

Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 6 Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Stap 6 TIP 1 Loop rond het lichaam. Je ontdekt twee punten van het snijvlak op een eenzelfde zijvlak. Construeer dan onmiddellijk die snijlijn. In het vlak ADHE liggen de punten P en Z . Construeer de zijde [PZ] van de doorsnede .

Doorsnede van een kubus met een vlak Slot Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Slot Dit is het antwoord ! Merk op : Alle constructielijnen zijn verborgen.

Doorsnede van een kubus met een vlak Extra Antoon Verleye Doorsnede van een kubus met een vlak Extra