Context 3: Koude Oorlog 1945-1991 Les 6 – Afrika.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam
Advertisements

De dekolonisatie van Afrika
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
De tijd van de wereldoorlogen
Historisch overzicht paragraaf 6.1
Tijd van televisie en computer
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
6, Oorlog en Vrede , Binnenlandse Politiek Ho Diem.
De blokvorming in Oost en West
IJzeren gordijn gaat open
Hoofdstuk 5.
De Verenigde Staten en hun federale overheid Wereldmacht in opkomst § 2.4.
De Verenigde Staten en hun federale overheid
4. De Wereld na Oorlog na de oorlog.
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Confrontatie Paragraaf 5.2.
Opd 19 A: pasfoto’s, vakantiefoto’s etc.
Einde van de koude oorlog Paragraaf 4. Steeds betere relatie oost en west Dankzij concessies van de SU : Eind 1989: Gorbatsjov liet toe dat er in veel.
Oprichting en optreden van de VN
Hoofdstuk 3. Noord en Zuid-Vietnam na 1954
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Historische context Koude Oorlog 2
Noord-Zuid, West-Rest of Centrum-Periferie
Tijd van televisie en computer
HISTORISCHE CONTEXT KOUDE OORLOG
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Kolonisatie en Dekolonisatie
Tijd van televisie en computer
Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog
Les 4 - Par 2, Duitsland verdeeld in de Koude Oorlog
Par 3. De wereld verdeeld in twee ideologische blokken
Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in.
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 2-4.
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Context 2: Duitsland Les 1 –
Context 3: Koude Oorlog Les 2 – Spanningen in Europa –
45De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog 46De.
Griekse geschiedenis.
CSE 2016 Havo tijdvak I Vragen CE 2016 en KA Drs. Robert de Oude namens de havo/vwo commissie van de VGN.
De Koude Oorlog
De blokvorming in Oost en West Hoofdstuk 4 de Koude Oorlog.
Tijd van televisie en computer 1950 – nu
Paragraaf 13.5 De wereld na 1989.
Koloniale verleden.
H12.4 Verzet in de Koloniën De Wereld-oorlogen.
Paragraaf 13.6 Globalisering.
Paragraaf 13.2 Een welvarend westen.
Paragraaf 13.1 Oost en West.
Paragraaf 13.4 Noord en Zuid.
Dide Breuer.
Paragraaf 3 MODERN IMPERIALISME
Salt & Light Zout & Licht
Context 3: Koude Oorlog Les 7 – Rollback of vreedzame co-existentie.
Context 3: Koude Oorlog Les 9 – Einde Koude Oorlog.
Europa in 1914.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Ontmoetingen in verre streken
Einde van de wereldrijken
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Context 3: Koude Oorlog Les 8 – Streven naar Détente.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Het hoe en wat nu? Groot onderhoud historische contexten HAVO
§3.1 De Eerste Wereldoorlog
Het hoe en wat nu? Groot onderhoud historische contexten VWO
Transcript van de presentatie:

Context 3: Koude Oorlog 1945-1991 Les 6 – Afrika

Voorbeelden stofomschrijving Even in 1975, when the head of the CIA, William Colby, was asked by a congressional committee what the differences were between the three contesting factions [in Angola], he responded: They are all independents. They are all for black Africa. They are all for some fuzzy kind of social system, you know, without really much articulation, but some sort of let’s not be exploited by the capitalist nations. And when asked why the Chinese were backing the FNLA or UNITA, he stated: “Because the Soviets are backing the MPLA is the simplest answer.” “It sounds,” said Congressman Aspin, “like that is why we are doing it.” “It is,” replied Colby 45 De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog 46 De dekolonisatie die een einde de maakte aan de westerse hegemonie in de wereld 48 De toenemende westerse welvaart die vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw aanleiding gaf tot ingrijpende sociaal-culturele veranderingsprocessen Voorbeelden stofomschrijving Burgeroorlog in Angola tussen MPLA en FNLA (1975) (KA, 45 & 46)

Afrika en dekolonisatie - en het “spel” om de macht De emancipatie van de Afrikaanse landen bezuiden de Sahara leverde een aantal praktische problemen op wie krijgt de macht in het land? De landen waren constructies van de voormalige koloniale machten Meerdere stammen/stamverbanden woonden in één gebied Welk politiek systeem zou het best bij de jonge staat passen? Sluit je je als land aan bij één der beider machtsblokken? Leidt onafhankelijkheid ook tot zelfstandigheid?

Afrika en dekolonisatie - En Westerse invloed De emancipatie van de Afrikaanse landen bezuiden de Sahara leverde een soort ouder-kind complex op De meeste landen/staten kozen in beginsel voor het behouden van sterke banden met het Westen; veelal de voormalige kolonisator. Waarom? Economische banden De elite was westerse geschoold/geïndoctrineerd De westerse cultuur had van oudsher “grote” invloed op de samenleving Het Westen gaf financiële steun Het Westen wist in beginsel beter in te spelen om de noden en wensen van oud-kolonie(s), waardoor de band sterk bleef.

Afrika en dekolonisatie - En Sovjet invloed De emancipatie van de Afrikaanse landen bezuiden de Sahara leverde in een aantal landen besturen, die ideologisch binnen het communistische blok kwamen. Oorzaken Marxistische strijdgroepen vochten zich vrij van Westerse invloed (i.e. marionetten regeringen en/of de kolonisator). “Sympathieke” wapenleveranties van de SU of Cuba. Indoctrinatie of “scholing” gratis te verkrijgen in Moskou leverden natuurlijk sympathisanten/”volgelingen” op.

Afrika en dekolonisatie - Voorbeelden van Sovjet invloed Ethiopië In 1974 zetten marxistische gezinde militairen de westers georiënteerde keizer Haile Selassie af Mozambique Na de onafhankelijk oorlog tegen de Portugese kolonidator (1975) bevrijdde het marxistische FRELIMO met behulp van de Cubanen en SU zich. Namibië De Duitse ex-kolonie werd vanaf 1916 bestuurd door Zuid-Afrika. In 1966 begon de marxistische SWAPO met gewapend verzet. Zuid- Afrika liet te kolonie langzaam los toen duidelijk was dat Moskou’ s invloed sterk afnam

Afrika en dekolonisatie - Voorbeelden van Sovjet invloed {= voorbeeld stofomschrijving} Angola Portugese kolonie Late dekolonisatie Drie strijdgroepen trachtten na de revolutie van 1974 de macht te grijpen MPLA (1956), eerst gematigd; toen de weg van geleidelijke dekolonisatie niet werkte greep men naar de wapens. Zij was marxistisch en wist zich gesteund door Moskou. Cuba stuurde zo’n 50.000 soldaten (uit eigen beweging overigens). FNLA (1961) – Kreeg steun van de VS, met name via de CIA UNITA (1966) – scheidde zich af van het FNLA. Zij kreeg steun van de VS en Zuid-Afrika (hetgeen zeer pikant te noemen was). Het MPLA wist te winnen; met name door de Cubaanse steun

Huiswerk Lees: p. 118-119