Enzymen Hoofdstuk 6
Deze periode…….. Leerstof Voortgangstoets 2.2 Hoofdstuk 6 enzymen (geheel) Praktijk: Aantonen voedingsstoffen Kennismaken enzymen Afbraak biomoleculen
H6 enzymen Opbouw en werking mechanisme. Inhoud: Opbouw en werking mechanisme. Invloeden op de enzymactiviteit. Temperatuur. pH. Enzym-substraatconcentratie. Remstoffen. Toepassing mogelijkheden van enzymen. Spijsverteringsenzymen.
Video enzymen http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20100721_enzymen01
Activerings energie Meeste chemische reacties verlopen langzaam of vinden niet plaats onder standaard condities. Activeringsenergie = energie die nodig is om een reactie te activeren.
Werking van een katalysator Katalysator = stof die de activeringsenergie verlaagt.
Werking van Enzymen Meeste chemische reacties in de cel verlopen niet vanzelf. Enzymen zijn de katalysatoren (biokatalysatoren) Reactiesnelheden verhoogt met factor 106 tot 107°
Werking van Enzymen
Werking van Enzymen Co-enzym
Sleutel - slot model Splitsing: Enzym – substraat complex is een specifieke binding Splitsing: http://www.bioplek.org/animaties/moleculaire_genetica/sheet_maltase.html Synthese http://www.bioplek.org/animaties/enzymen/enzym.swf
Splitsing maltose door enzym maltase Opdracht 1 t/m 7 blz. 113
Opdracht, indien tijd over. 4 Groepjes. Invloed temperatuur Invloed pH Invloed van de substraat-enzymconcentratie remstoffen 10 min. Verdieping individueel, doorlezen. 10 min. Bespreking met groep en de placemat invullen. 10 min. Presentatie placemats.
enzymactiviteit Invloed van zuurgraad (pH). Invloed van Temperatuur. Invloed van Enzymsubstraat concentratie. Invloed van remstoffen.
Invloed van temperatuur Optimum curve
Invloed van temperatuur KOORTS: Door verhoogde lichaams- temperatuur, -> in actief enzym.
Invloed zuurgraad op enzym Als de zuurgraad verandert, heeft dit invloed op de ruimtelijke structuur en dus ook op de enzymactiviteit.
Invloed zuurgraad op enzym Optimum is verschillend voor verschillende enzymen.
Invloed substraat- en enzymconcentratie X X : Er treedt verzadiging op, de enzymactiviteit blijft hetzelfde.
Invloed van remstoffen op enzymen Competitieve remming (reversibel/omkeerbare remming). Enzym kan geen onderscheid maken tussen substraat en remstof (inhibitor).
Invloed van remstoffen op enzymen NON- Competitieve remming (irreversibel/ onomkeerbare remming). Opdracht 8 t/m 19 blz. 116 VERGIF Een remstof (inhibitor) kan het enzym definitief beschadigen.
Enzymen in de industrie Medicijnen Levensmiddelen Wasmiddelen “Kweken” van enzymen. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20060411_appelsap01 Opdracht 20 t/m 25 blz. 118