Het Boeddhisme Circa 450 v. C..

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Advertisements

Plaatje vrienden op een bank
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Wij gaan iets vertellen over het boeddhisme
die niet om jou zou huilen.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Het oude egypte (deel 2) Goden in Egypte.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Het ziekenhuisvenster.
De uil vloog in een struik en direct kwam er een kromme, oude vrouw uit tevoorschijn.
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Er was eens een kasteel en daar woonde een koning.
Wij doen onze presentatie over het boeddhisme.
Er was eens een oud kasteel midden in een diep en donker bos.
Eindelijk kwam de oude vrouw terug en zei met een doffe stem :
In het midden lag een grote dauwdruppel, zo groot als de mooiste parel.
Joringel ging weg en kwam uiteindelijk in een vreemd dorp.
Hij zocht tot aan de negende dag. Vaak liep hij rond het kasteel, maar hij kwam nooit te dichtbij.
Nu kon de heks niet meer toveren, en Jorinde stond weer voor hem.
De tortelduif zong klagelijk in de oude beuk.
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Er waren vele honderden nachtegalen, hoe moest hij nou Jorinde terugvinden?
De uil vloog in een struik en direct kwam er een kromme, oude vrouw uit tevoorschijn.
Jorinde zong : Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Jezus, Mohammed, Mozes en Boeddha
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Daar was de heks bezig de vogels in hun zevenduizend kooien te voeren.
" Pas op ", zei Joringel, " dat je niet te dicht bij het kasteel komt ".
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Ze kon dieren en vogels naar zich toe lokken. Wanneer het maantje in het kooitje schijnt, maak los Zachiël, op het juiste moment ".
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
Strijdmakkers « En Hij stelde er twaalf aan, opdat zij met Hem zouden zijn en opdat Hij hen zou uitzenden om te prediken. » (Marcus 3: 14)
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Corsodienst 21 augustus corso bouw je samen. Ds. : Mw Marijn Rohaan. Ouderling : Joke Nijhuis Organist : Johan Bredewout Schriftlezingen : Exodus 17: 9-13.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien.
Vluchtelingeneditie Bijeenkomst 3
20 februari 1965.
Vier prinsessen en een prins
Het verhaal van Pasen.
Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met.
1 Introductie levo.
Schattebout. Schattebout Er is meer tussen hemel en aarde! Ècht wel! Eindeloos bewustzijn bij God. Zo heet dit schilderij. Dat is net zoiets als eeuwig.
Les 4 Jezus kijkt anders Wat doe ik hier vandaag?
Marcus 2: 1-12 Jezus ging naar het dorp Kafarnaüm.
Izebel zei tegen Elia: ‘Ik zal ervoor zorgen dat je morgen dood bent!’
Romeinen 8:1,2 De mensen die bij Jezus horen, krijgen geen straf van God.
Blok III God de Zoon In de komende zes lessen leer je God de Zoon beter kennen door te kijken naar wat Hij gedaan heeft en nu nog doet.
Daniël 1:3-16 Koning Nebukadnezar zei tegen zijn knecht:
Lucas 15: Een vader had twee zonen..
Blok II Bidden In de lessen 7 t/m 13 ontdek je hoe jij verbinding kunt maken met God door te bidden.
Les 4 Twijfelen Wat doe ik hier vandaag?
Jezus liep met zijn leerlingen naar een tuin die Getsemane heette.
Jezus ging naar de woestijn. Hij was daar 40 dagen en 40 nachten,
15 – Waarom moet er zoveel in de kerk?
Handelingen 1: Toen Jezus naar de hemel ging, zei hij tegen zijn leerlingen: ‘Jullie moeten in Jeruzalem blijven. Blijf daar wachten. God zal jullie.
Welkom in deze kerkdienst
Lucas 19: Jezus kwam de stad Jericho binnen.
Het ziekenhuisvenster
Goede vrijdag Lucas 23:44-48 uit De Bijbel in Gewone Taal “Om ongeveer twaalf uur ’s middags werd het opeens donker in het hele land. Drie uur lang bleef.
Of hoe Stella Artois werd overgenomen door de Amerikanen
Het ziekenhuisvenster.
Jezus zit met zijn leerlingen te eten
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
Mogelijke Jezusbeelden
Of hoe Stella Artois werd overgenomen door de Amerikanen
Of hoe Stella Artois werd overgenomen door de Amerikanen
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
Of hoe Stella Artois werd overgenomen door de Amerikanen
Transcript van de presentatie:

Het Boeddhisme Circa 450 v. C.

De moeder van Siddharta was in verwachting, een nacht droomde ze over een olifant die haar een bloem gaf met zijn slurf. Dit was een voorteken.

De moeder van Siddharta wilde bevallen in het koninkrijk van haar vader, maar onderweg daar naartoe begonnen de weeen al. Een boom liet zijn takken zakken waaraan zij zich kon vasthouden en daar beviel ze van haar zoon, Siddharta Gauthama. Het kind kon direct praten en lopen, en overal waar hij liep verschenen er lotusbloemen.

De koning maakte zich zorgen en vroeg om advies bij de raadsheer van het koninkrijk. Hij zei: Uw zoon zal of een grote koning worden, of hij wordt een belangrijk spiritueel persoon die van grote invloed zal zijn op het leven van de mensen. De koning wilde graag dat zijn zoon ook koning zou worden…

Siddhartha Gautama Daarom zorgde de koning ervoor dat Siddharta Gautama opgroeide als een echte prins en alleen maar met rijke mensen sprak. Siddharta leerde paardrijden en handboogschieten, en andere belangrijke vaardigheden voor een koning.

Siddharta had nog nooit het lijden van de mensen gezien, want zijn vader hield hem weg van alles wat zijn zoon spiritueel zou kunnen maken.

Siddhartha Gautama trouwde op zijn 16e en kreeg 9 jaar later zelf een zoon.

Tijdens een parade voor de prins was het de bedoeling dat alle oude en zieke mensen weg zouden blijven. Maar Siddharta zag per ongeluk toch 3 oude mannen lopen die heel moeilijk liepen. Hij volgde ze en leerde wat lijden was. Hij ontmoette oude mensen, zieke mensen en zelfs een dode.

Verruilde zijn kasteel voor een zwerversleven Siddharta wist nu wat het lijden in de wereld was en kon niet meer gelukkig leven met zijn luxe bestaan. Hij besloot daarom weg te gaan om als zwerver te leven en een oplossing te zoeken voor het lijden van de mensen.

Samen met zijn staljongen vertrok hij, ver weg waar niemand hem zou storen. Hij sneed zijn haar kort en gaf al zijn dure kleding weg. Hij stuurde de staljongen met het paard terug naar het paleis.

Hij ontmoete een aantal monniken en daar ging hij in de leer Hij ontmoete een aantal monniken en daar ging hij in de leer. Deze monniken probeerden het lijden te ervaren door niet te eten en te drinken. Zo probeerde zij zich niet op het lichaam te concentreren maar juist op het spirituele.

Op een dag kwam er een boerendochter langs die Siddharta smeekte wat te eten en te drinken. Siddharta besefte dat niet eten en drinken niet de manier was om de oplossing van het menselijk lijden te vinden en nam het eten aan. Hij moest een tussenweg vinden tussen het lijden en de luxe.

Mediteren Siddharta ging alleen verder en heeft 6 jaar lang geoefend te mediteren. Hij ging weer bij een boom zitten en probeerde in het spirituele te raken. Een kwaadaardige God Mara wilde niet dat Siddharta zou slagen en probeerde hem af te leiden door demonen te sturen.

Toen de demonen niet werkte stuurde Mara drie mooie vrouwen naar de boom om hem af te leiden. Ook dit lukte niet. Siddharta mediteerde weer erg lang en liet zich niet meer afleiden in zijn gedachte. Dankzij deze meditatie openbaarde de waarheid zich tot hem. Hij zag al zijn vorige levens en hij zag alles dat speelde in het universum. Toen het volle maan was in Mei, begreep Siddhartha eindelijk het antwoord op de vraag van het lijden.Toen bereikte Siddharta de verlichting en werd hij Boedda. Dit betekent: Hij die wakker is.

Boeddha begreep van de koning van de Goden dat hij zijn openbaring moest doorgeven en hij werd leraar. Zo kreeg hij zijn eerste volgelingen. De boeddhisten.

Boedda leerde mensen dat oorlog verkeerd was, hij zei dat alle mensen hetzelfde zijn en dat ze in vrede met elkaar moesten leven.’ Zijn naaste leerlingen verzamelden zijn uitspraken. ‘

Op 80 jarige leeftijd stierf boeddha, bij een boom.

Boeddhisme Boeddhisten geloven niet in een God.. Ze zijn op zoek naar Verlichting.

Verlichting Wijsheid Mededogen Bevrijding van alle energie en daadkracht van lichaam en geest Wijsheid: weten waarom iets gebeurt Mededogen: anderen van dienst zijn, ze doen graag dingen voor anderen (ook voor dieren) Bevrijding van alle energie en daadkracht van lichaam en geest: Dit betekent dat boeddhisten altijd in het ‘hier en nu’ leven. Ze kijken niet op gebeurtenissen terug en kijken ook niet vooruit. Daardoor zijn ze minder bang voor de toekomst, maar hebben kijken ze ook niet te veel terug op leuke gebeurtenissen. Maar tijdens een leuke gebeurtenis kijken ze ook niet naar bijvoorbeeld het huiswerk dat nog gedaan moet worden.

Boeddha ‘Het vermijden van al het foute gedrag, Het ondernemen van het goede, En het ontwikkelen van je eigen geest; Dit is de leer van de Boeddha's’ Boeddhisten vinden de wereld een gevangenis vol lijden. Het doel van het leven is volgens hen dat je leert dat niets voor altijd is en alles een keer voorbij is. Mensen lijden doordat ze zich hechten aan dingen in hun dagelijks leven.

2.100.000.000 Christenen & 415.000.000 Boeddhisten

Boeddhisten Geloven niet in ‘IK’ Geloven in wat de eerste Boeddha zei. reïncarnatie. Bidden in tempels. Hebben thuis vaak een eigen altaartje.

Opdrachten maken N@tschool M&M Levensbeschouwing Geloven ‘Het Boeddhisme’ Maken opdracht 1 t/m 10