Bedrijfsvoeren gewasbescherming

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Thema HACCP
Advertisements

Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
HACCP.
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
percentage promillage ppm
Producenten doen aan fotosynthese
Collectieve aanpak en individuele verantwoordelijkheid Paul Jansen Director Agribusiness Sovion.
2.2: Meer kennis, meer voedsel
Chineese restaurants onhygiënisch
Mens en milieu 5H. Landbouw Bemesten  kan leiden tot uitspoeling – Kunstmest (nitraat/NO3 - en fosfaat/PO4 3-) – Stalmest (reducenten zetten dit om tot.
Goederenverwerking H20 Milieu Manager Handel.
HACCP in eipakstation Cursus HACCP Thielen Consult BV Postbus 5100
Opbouw van de Nederlandse levensmiddelenwetgeving
KAM H3 Milieu Logistiek teamleider.
Uitvoeren gewasbescherming
Gewasbescherming Het etiket.
Meerjaren-plan gewasbescherming MJPG. Start in 1987  Veel milieuproblemen:  - vervuilde lucht  - vervuild oppervlaktewater  - vervuilde grond  Eén.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
Bestrijdingsmiddelen in WPM gebied Gabriel.zwart DB 27 augustus, AB cie Waterbeheer 11 september.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuur-bedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Hoofdstuk 4 bodems beoordelen
Uitvoeren gewasbescherming
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Frans Verhees 1 en Peter Hoekstra 2 1 Universitair docent, Marktkunde en Consumentengedrag Wageningen University 2 Senior Director, Market Probe.
HACCP.
BASISVEILIGHEID (VCA)
Uitvoeren Gewasbescherming
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Aardappelteelt.
Uitvoeren Gewasbescherming
Aardappelteelt.
Uitvoeren Gewasbescherming
Soorten meststoffen test.
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
bestrijdingsmethodes
HACCP.
Schaarste en voedselverspilling
Uitvoeren Gewasbescherming
HACCP.
Gevaarlijke chemische producten
Wetgeving en normering
Gevaarlijke chemische producten
Organische meststoffen
Veilig en verantwoord werken
Algenbestrijding in kunstgrasvelden Regelgeving voor biociden
Uitvoeren Gewasbescherming
Gevaarlijke chemische producten
Gevaarlijke chemische producten
Aardappelen.
Gevaarlijke chemische producten
Uitvoeren Gewasbescherming
Supermarkt Voedselveiligheid.
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Veilig en verantwoord werken
Uitvoeren Gewasbescherming
Veilig en verantwoord werken
Supermarkt Voedselveiligheid.
Veilig werken in de logistiek (KAM)
Bedrijfsvoeren gewasbescherming
Kunstmeststoffen Les 3 test.
Uitvoeren Gewasbescherming
Uitvoeren Gewasbescherming
Logistieke kwaliteitsprocessen
6. Certificering van uitgangsmateriaal
Onkruidbestrijding.
Organische meststoffen
Asbest en keramisch materiaal
Gevaarlijke chemische producten
HACCP.
Transcript van de presentatie:

Bedrijfsvoeren gewasbescherming Basiscursus Licentie 2 Bedrijfsvoeren gewasbescherming

Planmatige aanpak gewasbescherming Hoofdstuk 5 Planmatige aanpak gewasbescherming

1 Ondersteuning bij plantmatige aanpak Preventie maximaal geïntegreerd welke aantasting verwacht je? preventieve maatregelen nemen. Welke?

1 Ondersteuning bij plantmatige aanpak Grondonderzoek Machines, kas reinigen Resistente cultivars, sortiment Juiste groeiomstandigheden, cultuurmaatregelen Bodem Klimaat…

1 Ondersteuning bij plantmatige aanpak Waarnemen waarschuwingssystemen (weerfax zie blz 185) vangsystemen …

1 Ondersteuning bij plantmatige aanpak Bronnen www.ctgb.nl www.Fytostat.nl Sites GBM firma’s www.kennisakker.nl www.nvwa.nl Milieumeetlat

Vragen Hoe wordt op jouw bedrijf waargenomen? 2. Waarom is de site CTGB belangrijk voor de inzet van GBM? Om te weten of je middel is toegelaten in die teelt.

2. Gewasbeschermingsmonitor 3.Gewasbeschermingsmonitor verplicht sinds 1-1-2015 i.p.v. GB plan omvat in ieder geval; Teeltfrequentie en voorvrucht, vruchtwisselingsplan. Rassenkeuze en uitgangsmateriaal, aandacht voor: resistente/tolerante cultivars en standaard- of gecertificeerd zaai- en plantgoed. Monitoring schadelijke organismen.

Waarschuwings-, advies- en beslissingsondersteunende Waarschuwings-, advies- en beslissingsondersteunende systemen gericht op tijdig signaleren van toenemende ziektedruk. Biologische, fysische en mechanische gewasbescher- mingsmaatregelen, waaronder de inzet van biologische bestrijders en mechanische onkruidbestrijding. Keuze van GBM op basis van risico’s voor mens en milieu. Emissiebeperkende maatregelen, inclusief toedieningstechnieken.

Resistentiemanagement. Overige maatregelen. Oordeel over het succes van de toegepaste beheersmaatregelen. na 2 maanden na de afronding van de teelt Plannen bijstellen indien nodig voor volgende teelt 3 jaar bewaren NVWA controleert Vrijstellen veehouder met mais en grasland < 2 ha

Vragen Waarom kun je beter direct na toepassen van een maatregelen deze evalueren? Dan zit het nog vers in het geheugen. 2. Welke wettelijke verplichte registratie is er? Zie vorige 3 dia’s

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie residu controle bij goed gebruik PBM geen overschrijding Maximale residu limiet (MRL) maximale residu is bepaald voor elk PBM Europese norm 2 overwegingen: bescherming volksgezondheid en goed landbouwkundig gebruik maximale hoeveelheid residu bij dagelijkse opname

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie MRL (maximale residulimiet) bepalen Bepaling van residutolerantie voor acute- en chronische giftigheid: ARfD ( Acute referentie Dosis) limiet voor kortdurende blootstelling ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) limiet voor levenslange blootstelling MRL’s lager dan noodzakelijk voor bescherming gezondheid MRL’s zijn handelsnormen bij import en export NVWA controleert MRL

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie MRL overschrijdingen (%) met gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit naar land van herkomst, 2010 - 2013

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie Factoren die van invloed zijn op residugehaltes: dosering spuitinterval aantal bespuiting met dezelfde werkzame stof hoeveelheid middel die op gewas komt groeisnelheid van een gewas eigenschappen W.S. (afbraak door licht of vocht, hechting, systemisch of contact middel) Monstername onderin het gewas of bovenin Groeit plant binnen of buiten

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie HACCP Global-GAP Eigen certificering MPS ECAS Milieu Keur

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) Verplicht voor bedrijven die voedsel produceren, bewerken en opslaan Hygiëne protocol RIE op gebied van voedselveiligheid Voor teeltbedrijven nog niet verplicht

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie Global Gap standaard in voedselproductie Tracking and tracing Eigen certificering bijv. Coson (Suikerunie) suikerbieten Qualitree in de boomkwekerij

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie MPS ECAS (Milieu Project Sierteelt Certificering) Registratie energieverbruik, GBM, Meststoffen en afvalstromen Internationaal MPS A, B of C Doormelding van de gebruiksgegevens naar de Uitvoerings Organisatie (U.O.) UO controleert tevens op afspraken uit activiteitenbesluit

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie Milieukeur Stichting Milieukeur Aanvullende eisen voor residu Sommige middelen zijn verboden binnen milieukeur Andere middelen geven strafpunten Registreren inzicht, controle,transparantie

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie Registreren bemesting soort mest gehaltes mineralen hoeveelheid mest toedieningsdatum toepassingsapparatuur verklaring schone grond proeven niet toegelaten middelen aangeven schone opslag middelen verontreiniging melden

4. Voedselveiligheid, certificering en registratie Registreren GBM (Gewasbescherming Monitor) datum toepassing toelatingsnummer naam middel en W.S. dosering toepassingsmethode zelfde registratie bij gebruik GBM tijdens bewaring op welk organisme of onkruid

Vragen 1. Wat versta je onder residu tolerantie? De hoeveelheid restant van middelen die op of in het product mogen voorkomen. 2. Global-Gap werkt via tracking and tracing. Wat is dat? Je kunt achterhalen waar en hoe het is geproduceerd. 3. Welke 2 factoren bepalen de hoogte van MRL’s? De bescherming volksgezondheid en goed landbouwkundig gebruik.