De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Absolutisme in de rest van Europa. Vooraf In Frankrijk in de 17 e eeuw had de koning veel macht (absolutisme) Gold dat ook voor Engeland?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Absolutisme in de rest van Europa. Vooraf In Frankrijk in de 17 e eeuw had de koning veel macht (absolutisme) Gold dat ook voor Engeland?"— Transcript van de presentatie:

1 Absolutisme in de rest van Europa

2 Vooraf In Frankrijk in de 17 e eeuw had de koning veel macht (absolutisme) Gold dat ook voor Engeland?

3 Vraag 11 a. Ontwikkeling van de Britse Monarchie  Bron 4/5 (1603-1625) koning veel macht/voorzitter parlement en god op aarde, hij bepaalt wanneer het parlement samenkomt  Bron 6 (1628) parlementsleden eisen meer rechten en inspraak (bijv. voor betalen van belastingen)  Bron 7 (1642) meer eisen, parlement meer rechten over aanstellen van bestuurders en meer inspraak  Bron 8 (1689) parlement staat boven de vorst: vorst moet toestemming hebben (‘constitutionele monarchie’)

4 b. Je ziet dat de vorst zijn macht steeds moet afstaan en dat de macht van het parlement steeds groter wordt

5 Vraag 12 a. De Engelse koning pikt dit niet: breekt een burgeroorlog uit (1642-1651) b. Overeenkomst met Frankrijk: strijd tussen koning en onderdanen ook in Frankrijk rond 1650 / Verschil met Frankrijk: koning wint in Frankrijk, koning verliest in Engeland

6 Vraag 13a (b hoeft niet) Frankrijk Absolute monarchie (sterke koning, zwak parlement) Engeland ‘Constitutionele monarchie’ (zwakke koning, sterk parlement)


Download ppt "Absolutisme in de rest van Europa. Vooraf In Frankrijk in de 17 e eeuw had de koning veel macht (absolutisme) Gold dat ook voor Engeland?"

Verwante presentaties


Ads door Google