De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 1 Wat moet u eten Extra Energie voor sporters.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 1 Wat moet u eten Extra Energie voor sporters."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 1 Wat moet u eten Extra Energie voor sporters

2  Projectbundel  Projectkalender  Hoofdstuk 1 boek ‘Wat moet ik eten’  Theorie energiebehoefte sporter  Uitleg huiswerk Taak 1

3 De basisvoeding de belangrijkste bron van alle benodigde voedingsstoffen.

4

5  Vers, biologisch, van het seizoen  Vitaminen, mineralen en fitonutriënten  o.a. antioxidanten (natuurlijke verdediging tegen vrije radicalen)  Vocht, vezels en koolhydraten.  Eet variatie in kleur en seizoen.

6  Basisvoeding voor de sportmaaltijd  Brandstof voor sporters  Glycogeengehalte in spieren op peil te houden.  Hoofdleverancier: vezels, vitamine B en ijzer.  Neem ongeraffineerde volkorengraanproducten  Let op de GI (glycemische index) invloed op de bloedsuikerspiegel.  Hoge GI wordt snel verteerd door onze spijsvertering en een lage GI langzaam.

7  Hoe dichter de GI van een voedingsmiddel bij 100 komt, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt  Glucose = GI 100.  Hanteer GI uitsluitend als grove richtlijn, waarden hebben betrekking op een nuchtere maag en op afzonderlijk voedingsmiddelen.

8  De aanwezigheid van vezels: oplosbare vezels reduceren de stijging van de bloedsuikerspiegel  De aanwezigheid van vetten en eiwitten: beide verminderen de stijging van de bloedsuikerspiegel  Het type zetmeel: van zetmeel in bonen bijv. stijgt de bloedsuikerspiegel langzamer dan van zetmeel in brood  Koken en bewerking: gekookt of bewerkt zetmeel zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel.

9  Sporters hebben meer eiwit nodig dan mensen die niet sporten. 1,2 en 1,8g eiwit per kg lichaamsgewicht.  Spier herstel en ontwikkeling.  Voorkeur: magere eiwitproducten.  Ontdek variatie aan plantaardig eiwitproducten (soja, lupine, quorn)

10  Omega 3 en 6 zorgen voor een snel herstel.  Omega 3 vetzuren zorgen dat er meer zuurstof naar de actieve spieren wordt gebracht.  Kunnen uithoudingsvermogen verbeteren (meer vetverbranding, langer doen met glycogeenvoorraden)  Noten en zaden bevatten essentiële vetzuren. Plantaardige olie en vette vis.

11  Kunnen zorgen voor snelle energie (hoge GI koolhydraten/suikers)  Soms nuttig tijdens het sporten, om vermoeidheid uit te stellen.  Vaak veel lege calorieën en weinig essentiële voedingstoffen.

12 1. Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde 2. Neem niet te veel snelle koolhydraten 3. Ga voor langzame verbranding 4. Eet meer eiwitten 5. Wees vet-vriendelijk 6. Neem veel vitaminen en mineralen 7. Drink regelmatig 8. Eet groen.. En rood, paars en oranje

13  Vergelijk in tweetallen de schijf van vijf met de sportvoedings pyramide.  Schrijf de belangrijkste verschillen op.

14 Energie! Brandstof voor sporters

15  Energie in ons lichaam wordt geproduceerd door het splitsende chemische verbindingen ATP  In elke cel van het lichaam wordt ATP geproduceerd uit het afbreken van koolhydraten, vetten en eiwitten.

16  Warmte ¾  zweet / vochtverlies  Lichaamsarbeid ¼  38 ATP per glucosemolecuul  Zuurstof noodzakelijk voor volledige verbranding!

17  Korte termijn: Koolhydraten en alcohol  Lange termijn: Vetten  Noodgevallen: Eiwitten

18  Als Glycogeen  In lever 400kcal  In spieren 1200kcal  kcal max

19


Download ppt "Hoofdstuk 1 Wat moet u eten Extra Energie voor sporters."

Verwante presentaties


Ads door Google