De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Windows key uitlezen Op welke manier kunnen we de windows key uitlezen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Windows key uitlezen Op welke manier kunnen we de windows key uitlezen"— Transcript van de presentatie:

1 Windows key uitlezen Op welke manier kunnen we de windows key uitlezen
En wat met de key in de bios/uefi

2 Inleiding Om Windows legaal te installeren is er een sleutel of key nodig. Dit is dat getal dat uit 5x5 cijfers en letters bestaat. (8, e+38 combinaties) Bij Win XP, Vista en 7 meestal terug te vinden op een sticker ergens op de pc of meegeleverde DVD. Bij Win 8 en 10 is er meestal geen sticker met key meer te vinden Als Win voor geïnstalleerd op de pc staat is er meestal geen key meer te bekennen en anders is hij meegeleverd met de DVD.

3 Wat voor keys zijn er Bij aankoop van een windows pakket is het simpel. De key is meegeleverd met de DVD. Op de pc is er nog niets aanwezig. Bij installatie wordt de key ingegeven en in het register onleesbaar opgeslagen. Bij Microsoft wordt deze key via internet of telefoon aan de desbetreffende pc gekoppeld zodat deze key als in gebruik wordt gekenmerkt.

4 Wat voor keys zijn er Windows is voor geïnstalleerd op de pc en meegeleverd Op de pc zit een sticker (win xp, vista en 7) met een unieke key De windows versie die is voor geïnstalleerd is niet met deze key legaal gemaakt maar met een groeps key van de fabrikant. De fabrikant (zoals Dell, Acer, Medion enz.enz.) hebben een massa licentie waar ze hun voor geïnstalleerde versies mee uitrusten. Ook grote bedrijven hebben meestal zo een massa licentie. Dus op dit moment heb je eigenlijk 2 keys. De unieke key op de sticker. De fabrieks key in de geïnstalleerde windows, maar deze zie je niet en ken je dus ook niet.

5 Wat voor keys zijn er De OEM key (Original equipment manufacturer) https://nl.wikipedia.org/wiki/Original_equipment_manufacturer Deze key is opgeslagen in de BIOS/UEFI SLIC tabel en voor de gebruiker niet te lezen. SLIC = Software Licensed Internal Code Versie 1.0 is voor Win XP en server 2008 Versie 2.0 is voor Win Vista en server 2008 Versie 2.1 is voor Win 7 , 8x , 10 en server 2008 R2 en backward compatibel. De OEM key is valid voor de eveneens in de BIOS/UEFI aangeduide windows versies. Als men op deze pc de juiste windows versie opnieuw installeerd, dan zal er niet om een key gevraagd worden, want deze wordt automatisch gevonden in de BIOS. Als men een andere windows dan de in de BIOS aangeduide versie wil installeren, dan wordt er om een nieuwe key gevraagd.

6 Uitlezen van de key met Jelly Bean
Om de key die men niet kan lezen toch te lezen bestaat er natuurlijk software. Een van de meest bekende is Magical Jelly Bean KeyFinder https://www.magicaljellybean.com/keyfinder/ Leest alle keys van windows uit Xp, Vista, 7, 8, 8.1 en 10

7 Uitlezen van de key met ProduKey
Leest de windows en office key uit Kan ook de key van externe windows lezen (harde schijf met windows op uit een andere pc)

8 Uitlezen van de BIOS key met OEM Query tool
Leest de voornaamste data die in de BIOS staat uit. Versie van de SLIC tabel. OEM windows key Voor welke OEM windows is deze key geldig is

9 Uitlezen van de key met Slic toolkit
https://drive.google.com/file/d/0Bxj5NEo7I3z9WE1NS2dVVjc4VEE/view?pref=2&pli=1 om slic toolkit te downloaden. https://drive.google.com/file/d/0Bxj5NEo7I3z9dWx3VndfenZBWVE/view?pref=2&pli=1 om bijhorende certificaten te downloaden. Dit programma kan veel meer dan alleen de key uitlezen. Met Slic toolkit is het ook mogelijk om de slic tabel in de bios aan te passen en zo van bv een Dell pc een Medion pc te maken. De werking van dit programma valt verder buiten de doelstelling van deze presentatie. Wie meer wil weten. https://techdoors.wordpress.com/2012/09/26/activating-windows-7-oem-way/

10 Zijn er nog Er zijn nog programma’s die windows key uit het register kunnen lezen, en in de BIOS kunnen lezen en aanpassen. Voorbeeld is RwPortable Het is belangrijk om te weten dat (buiten de eerste 3 programma’s die enkel lezen) als je niet goed weet wat je doet je beter niet in de BIOS gaat rommelen. Van een nieuwe pc …. Blijf daar van af, maar een oude die anders naar het container park gaat, daar kan het geen kwaad om mee te experimenteren.


Download ppt "Windows key uitlezen Op welke manier kunnen we de windows key uitlezen"

Verwante presentaties


Ads door Google