De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Omgang en verzorging H4.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Omgang en verzorging H4."— Transcript van de presentatie:

1 Omgang en verzorging H4

2 Lesopbouw Oriëntatiefase Theorie Aan de slag Praktische instructie
Evaluatiefase

3 Oriëntatiefase Dekens Waarom gebruiken we dekens?
Noem voorbeelden van dekens. Welke dekens zie je vaak op stage? Toiletteren Waarom toiletteren we? Wat doe je op stage aan toiletteren? Opzadelen Onderhoud rijtuig

4 Oriëntatie opdracht Ontwerp in tweetallen de perfecte regendeken. Omschrijf / teken hierbij: - De vorm - Sluitingen - Loopsplitten of niet? - Soort STOF dat je zou gebruiken - Flapstaart/halsstuk?

5 Dekens Aanschaf deken:
Koop een deken van sterke kwaliteit. Hoe hoger de D-waarde, hoe sterker de deken. De sluitingen moeten veilig zijn. Koorden en singels met elastiek verhogen het comfort van de deken. Loopsplitten verhogen het draagcomfort. Een katoenen deken ligt beter dan één van wol of fleece. Kies een dikte van de deken die past bij de temperatuur. De warmte van een deken wordt bepaald door de vulling. Hoe meer gram vulling, hoe warmer de deken.

6 Dekens Dekens: Thermoneutrale zone van een ongeschoren paard ligt tussen de -5 en 15 °C. Geschoren paarden hebben eerder een deken nodig dan ongeschoren paarden. Er zijn verschillende dekens, met verschillende eigenschappen. (zomer-, winter- regen- vliegendekens etc.)

7 Wintervacht Het paard ontwikkelt een wintervacht als het daglicht
afneemt en de temperatuur daalt. Scheren: Voordelen: - Minder transpiratie. Nadelen: - Vatbaarder voor kou. - Deken(s) is (zijn) noodzakelijk.

8 Aan de slag Sorteren van verschillende dekens.
Zoek bij elke soort deken de Functie Wanneer te gebruiken Afbeelding

9 Toiletteren Waarom? Uiterlijke verzorging
Volgens regels keuring of wedstrijd Om het exterieur beter uit te laten komen

10 Het rijpaard Hoofd Manen Benen Staart

11 Het hoofd Tastharen Kin/kaaklijn Oogharen Oren Nek

12 De manen Trekken of knippen?

13 De benen Witte voeten Opscheren/opknippen

14 De staart Opscheren Ongewenste haren trekken
Inkorten op gewenste lengte

15 Het hele paard scheren

16 Vlechten van de manen Elastiekjes Naald en draad Knotjes Roosjes
Hengstenvlecht

17 Vlechten van de staart Vlechten met visgraatmodel

18 Andere rassen

19 Onderhoud zadel & hoofdstel
Regelmatig onderhoud verhoogt comfort en veiligheid. Maak zadel en hoofdstel schoon met zadelzeep. Wrijf ze daarna in met blanke was. Controleer het tuig regelmatig op scheurtjes en beschadigingen. Laat het zadel minimaal één keer per jaar controleren door een zadelmaker. Berg het tuig op in een stof- en vorstvrije en goed geventileerde ruimte.

20 Het bit Een dik bit is zachter voor de mond dan een dun bit.
Enkel of dubbel gebroken bitten zijn vriendelijk voor de mond omdat het beter past bij de vorm van de mond. Een passend bit heeft aan de zijkanten van de mond een halve centimeter over. Welk bit je ook kiest: Een bit is zo scherp als de hand die de teugel vasthoudt.

21 Het hoofdstel Kopstuk Frontriem Keelriem Bakstuk Neusriem Bit Teugel 1
2 3 4 5 7 6

22 Het zadel Benoem de onderdelen. Een slecht passend zadel: - Kan drukplekken veroorzaken. - Kan het paard beperken in zijn beweging. - Kan rijtechnische problemen veroorzaken. - Kan ook bij de ruiter blessures veroorzaken.

23 Het zadel Dressuurzadel Veelzijdigheids-zadel Springzadel Westernzadel

24 Praktische instructie
Opzadelen in groepen van 3. 1 iemand zadelt op. De anderen beoordelen degene die opzadelt door middel van het beoordelingsformulier. Opzadelen komt terug in de praktijktoets!

25 Evalutiefase Vragen? Quiz! Bordjes maken A, B, C, D.
1 groepslid wordt aangewezen meerkeuze vragen 1 groepslid wordt aangewezen voor open vragen 1 groepslid wordt aangewezen voor overige vragen  invulvragen, tekenopdrachten etc. Meerkeuzevragen worden pas beantwoord/bordjes omhoog gehouden als ik het teken geef, anders kunnen de andere teams al afkijken!


Download ppt "Omgang en verzorging H4."

Verwante presentaties


Ads door Google