De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 2. Wat is een kaart? = een verkleinde tekening van een gebied.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 2. Wat is een kaart? = een verkleinde tekening van een gebied."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 2

2 Wat is een kaart?

3 = een verkleinde tekening van een gebied.

4 Een verkenningsvliegtuigje vliegt over het noordelijk deel van Haaksbergen en maakt luchtfoto’s.

5 Vanuit het vliegtuigje worden hele series foto’s gemaakt, waarbij telkens de ene foto de andere iets overlapt zodat ook alles op de foto staat. Deze foto’s vormen de basis voor de kaarten.

6 Hieronder zie je het resultaat als de luchtfoto’s allemaal netjes aan elkaar gemonteerd zijn.

7 Cartograaf Hij moet aan de hand van de fotocollage een kaart maken. Dit is een heel precies tekenwerkje, waarbij hij sommige elementen vervangt door figuurtjes of symbolen. Daarna moet hij nog inkleuren.

8 Als de cartograaf klaar is met zijn teken- en kleurwerk moet hij op de grond uitzoeken wat zijn figuurtjes en kleuren in de tekening allemaal betekenen. Hij kan dan ook de namen van de belangrijkste straten en de hoogtes noteren

9 Om de kaartgebruiker duidelijk te maken wat hij met zijn figuurtjes en kleuren bedoelt maakt hij een legenda.

10 Ook wil de gebruiker weten waar het noorden is. Hij gebruikt hiervoor een windroos of een noordpijl. Als hij dit niet doet, dan is de bovenkant van de kaart altijd het Noorden. Noordpijl oost noord west Zuid Windroos zuid

11

12  Omdat de gebruiker van de kaart ook wil weten wat de afstanden op de kaart zijn, berekent de cartograaf de schaal.  Hij gebruikt daarvoor een schaalgetal.  Bv. 1 : 100.000  Dit betekent dat 1cm op de kaart in werkelijkheid 100.000 cm is of te wel 1km.

13

14  Overzichtskaart= geeft een overzicht van een gebied. - natuurkundig (vooral over water, hoogtes) - staatkundig (vooral over landen en steden)  Topografische kaart= een kaart die een precieze beschrijving geeft van een bepaald gebied.  Thematische kaart: gaat over een bepaald onderwerp (thema).

15  Tomtom (GPS, Global Positioning System)  Google Earth  Google maps

16

17 Topografische kaart

18

19 Thematische kaart

20

21 Overzichtskaartstaatkundig

22

23

24

25 Overzichtskaartnatuurkundig


Download ppt "Paragraaf 2. Wat is een kaart? = een verkleinde tekening van een gebied."

Verwante presentaties


Ads door Google