De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Responsible Research and Innovation Verantwoord onderzoek en innovatie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Responsible Research and Innovation Verantwoord onderzoek en innovatie."— Transcript van de presentatie:

1 Responsible Research and Innovation Verantwoord onderzoek en innovatie

2 Binnen de EU is beleid ontwikkeld om onderzoek en innovatie meer te sturen Dit beleid wordt Responsible Research and Innovation genoemd, afgekort tot RRI

3 Wat is RRI? Een manier van denken bij het opzetten van onderzoek waarbij rekening gehouden wordt met Ethiek Duurzaamheid Wat wil de maatschappij Wat heeft de maatschappij nodig?

4 RRI heeft zes dimensies

5 De eerste dimensie van RRI: betrokkenheid gezamenlijke betrokkenheid van onderzoekers, industrie en de maatschappij bij het onderzoek en innovatie proces Wie zijn dat? Tellen alle stemmen even zwaar mee?

6 De tweede dimensie: gelijkheid Gebruik maken van het volle potentieel in de maatschappij Wat is een juiste verhouding tussen mannen en vrouwen?

7 De derde dimensie: natuurwetenschappelijk onderwijs Creatief onderwijs dat tegemoet komt aan de behoeftes van de toekomst

8 De vierde dimensie: ethiek Hieronder valt ook de sociale relevantie en aanvaardbaarheid van de opbrengsten van onderzoek en innovatie Welke ethische waarden hanteer je? Belemmert dit onderzoek? Wordt bij een product rekening gehouden met sociale en milieu waarden? Is het product duurzaam?

9 De vijfde dimensie: open access Vrije toegang tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek Geldt dat alleen voor wetenschappers of voor iedereen? Moet het ook risico’s vermelden? Hoe werkt dit met patenten?

10 De zesde dimensie: Governance De verantwoordelijkheid van beleidsmakers om harmonieuze modellen voor RRI te ontwikkelen, waarin alle dimensies van RRI voorkomen Wie heeft supervisie? In welke stadia van onderzoek en innovatie? Welke macht heeft de supervisor Moeten wetenschappers aan iemand verantwoording afleggen?

11 Kies één van de zes dimensies en pas die toe op de geschiedenis van lood Extra informatie vind je in de leelringen tekst over RRI


Download ppt "Responsible Research and Innovation Verantwoord onderzoek en innovatie."

Verwante presentaties


Ads door Google