De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b)."— Transcript van de presentatie:

1 Van achter naar voor

2  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).

3

4

5

6

7

8 http://www.schooltv.nl/video/eetbare-paddenstoelen-hoe-worden- paddenstoelen-gekweekt/#q=%22champignon%22 http://www.schooltv.nl/video/champignons-paddenstoelen-om-op-te- eten/#q=%22champignon%22 Zo doodt men de bacteriën.

9 Planten hebben mest nodig om te groeien. Uitwerpselen zijn een goede meststof (varkensmest, koeienmest). Wetten zeggen hoeveel mest er mag gebruikt worden. Guano  Uitwerpselen van zeevogels  Goede meststof voor landbouw!

10 Mest in reservoir waar geen lucht aan kan  ontstaan methaangas  branden  energie (warmte) Uitwerpselen om hutten langs de buitenkant te bestrijken. Papier van uitwerpselen van olifanten  plantenvezels.

11 Vis en varkens eten uitwerpselen. Sledehonden eten uitwerpselen van dierlijk voedsel.

12 Kopi luwak  duurste koffie ter wereld Koffie wordt gemaakt van de geroosterde bessen van de koffieplant. Koffieboon blijft over na het roosteren. Duur omdat bessen speciale weg aflegden voor het roosteren. Civetkat eet koffiebes. Harde pit wordt niet verteerd dus samen met uitwerpselen naar buiten. Lichte vertering zorgt voor bijzondere smaak. Pitten worden gewassen en geroosterd. Ze zijn zeldzaam en dus duur.

13

14

15 https://www.youtube.com/watch?v=a2VaSkmeaC0

16

17 http://www.schooltv.nl/video/spijsvertering-spijs-is-voedsel-vertering-is- klein-maken/#q=spijsvertering http://www.schooltv.nl/video/de-spijsvertering-de-weg-die-het-voedsel-in- het-lichaam-aflegt-van-mond-tot-einddarm/#q=spijsvertering

18 Mond: voedsel verkleinen en speeksel toevoegen. Slokdarm: vermalen voeding naar de maag brengen. Maag: kneden en verteren door zure sappen. Dunne darm: verder verteren en voedingsstoffen afgeven aan bloed. Lever: gal maken. Galblaas: opslaan van gal die in de lever gemaakt werd. Dikke darm: water opnemen uit resten. Anus/aars: uitwerpselen uit het lichaam verwijderen. Blinde darm/appendix: dient nergens voor.

19

20

21 Uitwerpselen  onverteerde resten van wat we eten + water + bacteriën Bacteriën helpen bij het verteren van eten. Er zijn veel nuttige bacteriën (bifidus in yoghurt). Schadelijk bacteriën  Bijv. door slecht bewaard voedsel.

22

23

24

25

26

27

28

29


Download ppt "Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b)."

Verwante presentaties


Ads door Google