De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 11 februari 2015.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 11 februari 2015."— Transcript van de presentatie:

1 Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 11 februari 2015

2 1. Hommelbier HOMMELBIER (Poperinge) Werd gecreëerd in 1991 ter gelegenheid van de driejaarlijkse hoppestoet. Poperinge is het centrum van de Belgische hopteelt. Hommel is het plaatselijk dialect voor hop. Goudblond bier van hoge gisting met nagisting op de fles en een vol. alc. van 7,5%. Sterk gehopt bier met een verfijnd aroma en een verfrissende, licht bittere smaak. In de neus alcohol en honing maar vooral hop en subtiele gisten. Het heeft een unieke smaak van honig, citrus/sinaas met altijd manifest aanwezig de hop (3 soorten) en de specifieke gisten. Hoewel men spreekt van Poperings honigbier komt er geen honig aan te pas maar wordt die smaak verkregen door toevoeging van verse hop na de hoofdgisting. Bier autoriteit Michaël Jackson detecteerde zelfs komijn…(?) Een mooie witte schuimkraag die beklijft en een fijne parel bekronen dit complex en ‘levendig’bier. Brouwerij VAN EECKE WATOU Belgische familiebrouwerij opgericht in 1862 op een terrein waar al sinds de 17 de eeuw werd gebrouwd. Na de tweede wereldoorlog werd de brouwerij erg bekend door haar abdijbieren ‘Kapittel’. Het Poperings Hommelbier is het paradepaardje van de brouwerij en geniet grote faam ook in het buitenland. Happas (uit de oven): gegrilde aubergine, courgette en paprika.

3 2. Hopus HOPUS Helder blond bier van hoge gisting met nagisting op de fles en een vol. alc. van 8,3%. Gebrouwd volgens geheim recept en gecreëerd voor het huwelijk van brouwerszoon Paul Lebebvre. Unieke combinatie van bitterheid en geur. Gebruiken zeldzame, sterke, pure hopsoorten. De neus wordt gekenmerkt door een mengeling van vegetatieve toetsen en citrus- en fruitimpressies. Intens bittere smaak waarbij de hoptoetsen de moutsmaak en de fruitigheid niet overheersen. Bittere, lange afdronk, krachtig maar niet storend. Hopus blijft een elegant, mooi schuimend bier dat liefhebbers van wat meer hop zeker zal bevallen. Het wordt geschonken in een hoog ‘fluitjes’glas en een shot’(gistglaasje) Dit bier past uitstekend bij visgerechten en kan ook perfect als aperitief gebruikt worden. Brouwerij LEFEBVRE QUENAST Familiebrouwerij sinds 1876. Abdijbieren sinds 1978. Momenteel gerund door 5 de en 6 de generatie. Produceren een uitzonderlijk groot gamma van diverse bieren waaronder ook ‘Barbar’ en ‘Moeder Overste’ en het ganse gamma ‘Floreffe’ abdijbieren. Deze brouwerij werd reeds uitvoerig toegelicht bij het proeven van de Floreffe Tripel. Hapje: Grijze garnalen op een bedje van kroepoek met een toefje looksaus.(eigen ‘kweek’)

4 3. La Guillotine LA GUILLOTINE Goudblond,, neigend naar oranje/amber, meergranen bier van hoge gisting met hergisting op de fles en een vol. alc. van 8,5%. Persistente, volle schuimkraag. Zeer floraal bouquet met geur van koriander, banaan en sterke aanwezigheid van granen, waarbij gerst de boventoon voert. Toch fruitig met hinten van appel en sinaas. Plezierig zoetje bij aanvang met een vleugje bitter. Lange afdronk waarbij de maltsmaak zich manifesteert. Complex en mooi in balans, warm en plezierig om te drinken. Een uitzonderlijk bier met een zeer toegankelijke smaak voor dit type, sterk bier waarbij de licht ‘aardse’ smaak geen spelbreker is. Het bier werd op de markt gebracht in 1989 voor de 200 ste verjaring van de Franse Revolutie. Brouwerij HUYGHE MELLE Deze brouwerij werd uitvoerig toegelicht bij de proeverij van december 2015. La Guillotine is het 2 de bekendste bier van de brouwerij na hun kassucces ‘Delirium Tremens’. Hapje: Paté van de Chef op peperkoek met uienconfijt.

5 4. Paix Dieu PAIX DIEU Een smeuïge, goudblonde tripel, niet gefilterd en niet gepasteuriseerd, met een vol. alc. van 10%. Zeer karaktervol bier met een heerlijk smaakpallet, gebrouwd volgens de aloude traditie van de abdij bieren. Eigen giststam en waterput worden gekoesterd. Die traditie wordt niet alleen vertaald in het brouwproces en de gebruikte ingrediënten, maar ook in de voortzetting van de ‘verering’ van de maan en de krachten die daaraan werden toegeschreven. Om de ‘ziel’ van dit abdijbier te bewaren wordt slechts één keer per maand gebrouwd en dat alleen bij VOLLE MAAN, juist zoals in een ver verleden. Het bier onderscheidt zich daar alleen al door van alle andere abdijbieren. Op elk flesje staat een symbool waardoor je kunt te weten komen bij welke volle maan uw Paix Dieu gebrouwd werd. De aanzet is ietsje zoetig, fruitig en kruidig met een vleugje hop en een aangename, verfijnde bitterheid. Romige, rijke schuimkraag bekroont een zeer evenwichtig en smaakvol bier. Eén van de betere tripels op de markt. Ook bijzonder is het glas waarvan de bovenkant schuin werd afgevlakt. Zo kan de neus er dieper in en komen de geuren nog meer tot hun recht. Elk glas wordt individueel met de mond geblazen en is dus uniek, wat zich vertaalt in de prijs. Brasserie CAULIER Kleine familie brouwerij uit de streek rond Doornik, momenteel aan de 4 de generatie toe. Brouwen volledig ambachtelijk met 100% natuurlijke producten naar de traditie van de abdij. Zij vonden het zeer belangrijk om die tradities in ere te houden. Productie bedraagt slechts 5.000 hl. Hapje: Goulash met krenten/notenbrood. Abdij PAIX-DIEU AMAY Ligt in een valleitje en is omgeven door bossen, velden en weiden. Het is een rustige architecturale locatie, volkomen in harmonie met de natuur. De geschiedenis van de abdij begint in de 18 de eeuw met de komst van vrouwelijke geestelijken., De maancyclus speelde een cruciale rol in hun levensritme. De brouwerij werd gerenoveerd in 1997 maar de Paix Dieu wordt momenteel gebrouwd door de familie Caulier. Momenteel is de site cultuurerfgoed en in gebruik bij de toeristische dienst met o.a. een gastenverblijf.

6 5. Kempisch vuur BROUWERIJ PIRLOT ZANDHOVEN Midden jaren 80 begon Guy Pirlot met experimenteren in de keuken van moeder de vrouw in een ketel(tje) van 10 liter. Water, mout, hop en gist … op zoek naar een lekker (tripel)bier. Buren, vrienden en familie mochten proeven en commentariëren. Elk nieuw brouwsel werd aangepast aan de hand van de proefresultaten en bevindingen van zijn publiek. Het resultaat was een mooi tripelbier dat plaatselijk al snel een zekere reputatie genoot. De vraag om meer klonk steeds luider en er werden professionele proevers bijgehaald voor een ultieme test. Die was unaniem lovend. Na lang aarzelen en heel wat administratieve rompslomp werd in 1998 eindelijk een commerciële proefbrouwerij opgestart. Door het succes was de installatie al gauw te klein en uiteindelijk kwam hij in 2001 terecht in de bekende proefbrouwerij in Lochristi. Maar de droom van een eigen brouwerij, met voldoende capaciteit, bleef intact. Uiteindelijk werd een oude hoeve aangekocht in Zandhoven.(2007) Door de verbouwing en renovatie en de administratieve lijdensweg die daarmee gepaard ging, duurde het nog tot september 2011 eer het eerste bier uit de brouwketels stroomde. Het zoveelste succesverhaal van een gepassioneerde bierliefhebber die van zijn hobby zijn beroep maakte. Hapje: Boterham met kipkap en mosterd. Citroenjenever KEMPISCH VUUR (Jeneverbier) Een lichtblond bier dat na hergisting op de fles een vol. alc. heeft van 6,5%. Een goede ‘doordrinker’ noemt men dat. In tegenstelling van wat men zou kunnen denken wordt geen jenever toegevoegd, maar worden jeneverbessen gebruikt bij het brouwproces. Dat zorgt voor de typische bitterheid die eigen is aan deze bes. Die bitterheid kun je trouwens al waarnemen in de neus, nog voor je een slok gedronken hebt. Niet direct wat wij gewend zijn, maar in combinatie met…best te pruimen.

7 Bierproefclub “De Witte Kragen” Hommelbier Hopus La Guillotine Paix Dieu Kempisch vuur Volgende proeverij : 7 april 2016 om 19:30 uur Bierfestival : 26 maart 2016 vanaf 11:00 uur tot 23 uur. Iedereen een goede terugreis !


Download ppt "Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 11 februari 2015."

Verwante presentaties


Ads door Google