De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

24 TABOES bij dementie het onzegbare zegbaar maken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "24 TABOES bij dementie het onzegbare zegbaar maken."— Transcript van de presentatie:

1 24 TABOES bij dementie het onzegbare zegbaar maken

2 Wat zijn uw taboes? Eén op de drie mensen krijgt te maken met dementie. Bij dementie verandert iemands gedrag. We verliezen grip. Er ontstaan lastige situaties, voor degene zelf en de omgeving. Dingen mogen niet gezegd, gevoeld, gedacht of gedaan worden. Terwijl erkenning belangrijk is voor verwerking en acceptatie.

3 Taboe 1 Beginnend dement zijn Als we dement worden gaan we ons anders gedragen. We kunnen of weten dingen niet meer. Dat wil niemand. En dus ontkennen we het. Dan is het er niet. Toch?

4 Taboe 2 Normaal gedrag ? Niks aan de hand Je kunt alles vertellen over het veranderende gedrag en de zorg voor iemand met dementie Maar als mensen het niet zien dan 'valt het wel mee’ Dementie valt niet mee. Het wisselt hoogstens soms van zwaarte.

5 Taboe 3 Help! Dementie kan veel beroep op je doen. En je vindt dat je alles zelf moet kunnen. Men zegt: ‘ Zeg maar als je hulp nodig hebt ’. Zien ze dat niet dan? En: ‘We zijn er voor je’. Maar waar dan? Mensen weten niet hoe ermee om te gaan. Hulp vragen, bieden of aannemen helpt iedereen.

6 Taboe 4 Iemand met dementie aanspreken Ik heb geheugen- en spraakproblemen, kan niet alles en gedraag me soms anders. Maar ik ben niet doof, blind of dom.

7 Taboe 5 : Je niet schuldig voelen Als naaste kun je je gauw schuldig voelen als je denkt tekort te schieten. Maar voor je het weet heb je niets meer, omdat je jezelf helemaal wegcijfert. Je doet je best. Meer kun je niet doen. (Behalve voor jezelf zorgen, met anderen).

8 Taboe 6: Erkennen dat dementie dodelijk is Ongeneeslijkheid erkennen is het moeilijkste dat er is. Erkennen betekent de weg vrij maken om te bedenken wat je (samen) nog uit het leven wilt halen.

9 Taboe 7 Niet zorgen voor je partner Je partner heeft dementie, dús (?) zorg je voor hem of haar. Je bent al gewend aan je eigen ongemakken. En soms was het sowieso al niet leuk samen. Dus die zorgjaren kunnen er ook nog wel bij? Ieder mens heeft zijn grens.

10 Taboe 8 : Na een jaar nog verdriet hebben Dementie is telkens opnieuw verlies lijden. Verlies begint bij de eerste veranderingen, jarenlang, tot ver na opname of afscheid. Bij elke verandering kun je verdriet hebben. En rouwen – als je eraan toekomt…

11 Taboe 9 De dementie erkennen Dementie erkennen klinkt als zeggen dat je de heftige veranderingen aanvaardt. Niet dus. Maar het is wel erkenning van een veranderend mens met gevoel. Praten we met de mens? Of Praten we over de-ment?

12 Taboe 10 Boos worden Je mag van jezelf niet boos worden op je naaste met dementie, of gek worden van het herhalen. Hij kan er immers niks aan doen? Let wel: mantelzorgers zijn net mensen. Maak van je hart geen moordkuil.

13 Taboe 11 Agressie Iemand met dementie kan agressief worden. Een mantelzorger ook. Onderken de frustraties. Maak het bespreekbaar.

14 Taboe 12 Lachen of grapjes maken Niets is zo gezond als lachen. Niet lachen verandert niks aan de situatie. Erken de moeilijke kanten van dementie. Maar probeer te lachen wat er te lachen valt.

15 Taboe 13 Mijn partner is mijn partner niet meer Geleidelijk aan raak je als naaste degene kwijt zoals je die ooit leerde kennen. Jan is nog steeds Jan, maar wel anders. Hij is niet meer je steun en toeverlaat of je intieme vriend. Dat is zo. Dat mag erkend worden.

16 Taboe 14 Praten over seks Ik mis de seks nu mijn partner dement is. Mijn demente vader is seksueel intimiderend Voor velen is dit heel herkenbaar. Deel het in vertrouwde omgeving.

17 Taboe 15 Geen andere relatie als je partner dementie heeft Elk mens heeft behoefte aan gehoord worden en aan intimiteit. Dat kan wegvallen als je partner dementie heeft. Terwijl je er dan juist zo'n behoefte aan hebt, in je eenzaamheid, en na je eed van trouw.... Oordeel zelf. Veroordelen is makkelijker.

18 Taboe 16 Stilte. Je moet praten. Stilte is voor veel mensen ongemakkelijk. Maar voor iemand met dementie is een goede balans tussen prikkels en geen prikkels heel belangrijk. Soms is er gewoon zijn al genoeg.

19 Taboe 17 De zwaarte bevestigen Lachende gezichten op het dementie-tijdschrift. Grappige teksten van mensen met dementie. En tegen jou: ‘Je doet het zo goed! Je kunt het!’ Maar jij trekt het niet meer. En hebt een monster van angst in je. Je verdient oog en oor voor jouw zwaarte.

20 Taboe 18 Een thuisrobot Een robot in huis is onmenselijk. De hele dag alleen thuis zitten ook.

21 Taboe 19 Dood wensen vóór opname Denkt u ook wel eens: ‘Laat hem alsjeblieft overlijden voordat hij wordt opgenomen’? Je wil niet de persoon kwijt. Je wil het lijden aan de ziekte kwijt.

22 Taboe 20 Geen opluchting mogen voelen bij afscheid Wanneer je naaste met dementie wordt opgenomen of overlijdt kan een loden last van je schouders vallen. Je raakt hem of haar kwijt, maar ook de zorg. Hoe verdrietig ook: het kan echt lucht geven.

23 Taboe 21 Gevorderde dementie ‘ Zo deed mijn vader nooit’. ‘Vroeger kon ze alles, nu niets meer’. ‘Je hebt er niets aan, ik ga niet meer langs’. ‘Mijn moeder laat alles lopen’. Je schaamt je. Of hebt verdriet. Je wil je naaste terug zoals hij was. Wat kan er nog wel?

24 Taboe 22 Iets anders doen met je oma Contact = praten, mailen, appen, bellen. What else? Raak je oma aan. Ga samen de frisse buitenlucht ervaren. Luister naar muziek. Kijk foto’s.

25 Taboe 23 Gedrag uit de kindertijd Bij dementie kan in de hersenen het eerst verdwijnen wat als laatste is opgeslagen. Eerst worden de kinderen niet meer herkend. Een groot verlies, voor alle betrokkenen. De eigen kindertijd blijft het langst in het geheugen. Een pop kan vertrouwd worden.

26 Taboe 24 Wie niet huilt rouwt niet Iedereen rouwt op zijn manier: met zijn gevoel en verstand door te huilen -met of zonder tranen- door te klussen door te praten door te sporten of nog heel anders. Een week of levenslang.

27 clementie

28 Hersenkraker Wat fijn dat je deze taboes durfde aan te pakken ondanks de omslag van oude grijze stof vol gaten, rafels en plak

29 Wat zijn jouw taboes ? Reacties en suggesties zijn welkom op: titiadaniels [at] kpnmail.nl Deze presentatie doorsturen mag ook

30 Verantwoording De taboes zijn afkomstig van ervaringsdeskundigen en professionals (casemanagers, verpleegkundigen, rouw- begeleider, activiteitenbegeleider, onderzoekers) op basis van persoonlijke vragen en (internet)citaten uit blogs, artikelen en literatuur. De taboes zijn samengesteld en van tekst voorzien door Titia Daniels in het kader van haar HBO-studie Toegepaste Gerontologie aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle en de minor ‘Beroepsmatig omgaan met verlies- en rouw-situaties’ aan de Hogeschool Utrecht. Januari 2016


Download ppt "24 TABOES bij dementie het onzegbare zegbaar maken."

Verwante presentaties


Ads door Google