De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F."— Transcript van de presentatie:

1 Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.

2 Wat kunt u van ons verwachten vanavond? -Een keur aan verschillende porten, gecombineerd met verschillende hapjes. -Uitleg over de productiemethode van port -Informatie over de wijnhuizen

3 Het Douro gebied

4

5 Port wijn Port is een beschermde naam, om dit te reguleren is the Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP) opgericht. Zij bepalen op welke percelen druiven voor port wijn mogen worden verbouwd.

6 Port wijn -Van de verbouwde druiven wordt slechts zo’n 10% gebruikt om port wijn van te maken. Van de overige 90% worden ‘gewone’ wijnen gemaakt. -Er zijn meer dan honderd druivensoorten waarvan rode port wijn kan worden gemaakt, echter worden in de praktijk slechts vijf op grote schaal gebruikt: -Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz (tempranillo), Touriga Francesca en Touriga Nacional.

7 Port Wijn Alhoewel de druiven van de wijnen in 3 regio’s in de Douro vallei worden verbouwd (Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior) wordt de port wijn op een andere plek gemaakt en gebotteld. Dit is Vila Nova de Gaia

8 Soorten Port Er zijn verschillende soorten port wijnen, maar om ze te classificeren houden we 3 stromingen aan.

9 Witte port Zoete witte port Droge witte port Verouderde witte port

10 Rode Port Ruby port Ruby reserva LBV Vintage

11 Tawny Port Tawny Tawny reserva Colheita Verouderde tawny port

12 Verschillen veroudering port

13 Oboé Tawny Deze port wordt geproduceerd van traditionele druivensoorten: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca. Een rode licht gouden wijn met fruitige aroma's. Kan worden geserveerd met zoetigheid. Serveer op kamertemperatuur.

14 Tawny + Hapje 1 De Tawny willen we combineren met een walnoot in honing. De nootachtige smaak van walnoot en het zoete van de honing laat zich uitsteken combineren met de Tawny

15 Vieira de Sousa Wit De witte port is licht goudgeel van kleur. Dit komt omdat de schillen in een vroeg stadium verwijderd worden uit het proces. In de neus rijk boeket van bloemen en tropisch fruit. Het is een volle en zoete witte port. Soepel in de mond, maar zeer rond en zacht. Mooi uitgebalanceerd met goede zuurgraad Hij is fris en jong en gemaakt van een blend van wijnen uit de rijke voorraad van Vieira de Sousa, dat innovatie combineert met bijna twee honderd jaar ervaring. Goed te drinken als aperitief, ook te mixen met frisdrank.

16 Witte port+ Hapje 2 Bij de Witte port combineren we met een stukje speculaas. Het kruidige van de kaneel en kruidnagel in de speculaas geeft een wonderlijke balans met de port

17 Morgadio da Calcada LBV 2007 Donkerrood van kleur, aroma’s gedomineerd door cacao en zeer rijp fruit. In de mond een stevige wijn met zachte tannines, resulterend in een elegante afdronk. Omdat de wijn ongefilterd is gebotteld moet deze voor het serveren worden gedecanteerd. Deze port kan worden geserveerd met: zachte kazen, zachte blauwe kaas, bittere chocolade desserts of zelfs een pepersteak! Let op: na opening beperkt houdbaar

18 LBV 2007 + Hapje 3 We hebben de combinatie gemaakt van LBV 2007 met een stukje bittere chocolade. Het bittere van de chocolade laat zich fantastisch combineren met het zoete fruitige van de LBV port.

19 Oboé Ruby Deze port wordt geproduceerd van traditionele druivensoorten: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinta Barroca. Oboé Ruby heeft een dieprode kleur met aroma's van rood fruit met name framboos. In de mond plezierige tanines met een opmerkelijk aromatische afdronk. Kan worden geserveerd met kaas, noten en zoete desserts.

20 Ruby + Hapje 4 Bij de ruby port hebben we besloten te combineren met een stukje brownie. Het fruitige van de Ruby met de chocolade brownie is een plezierige combinatie.

21 DR Porto 30 años Een wijn van traditionele druivensoorten: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca & Tinto Cão. Een zorgvuldig geslecteerde selectie van superieure in hout gerijpte portwijnen van 30 jaar. Sterk, zacht, met een lange afdronk. Kan worden geserveerd met zoetigheid, kazen, chocolade en noten.

22 Tawny 30 jaar + hapje 5 Bij deze bijzondere port hebben we gekozen een oude kaas te serveren. De zoute elementen in de kaas worden volledig opgenomen door het zoete en karamel in de port

23 DR Porto 20 años Een wijn van traditionele druivensoorten: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca & Tinto Cão. Een zorgvuldig geslecteerde selectie van superieure in hout gerijpte portwijnen van 20 jaar. Sterk en harmonieus, met een lange afdronk. Kan worden geserveerd met zoetigheid kazen, chocolade en noten. Serveer op kamertemperatuur.

24 Tawny 20 jaar + Hapje 6 De 20 jaar oude tawny willen we combineren met een blauwaderkaas. Het scherpe van de blauwaderkaas komt volledig in balans met het zoete van de 20 jaar oude port.

25 Vieira de Sousa Wit 10 años Oranje kleur met wat cognacachtige en bruine tinten. Heerlijke aroma’s van gedroogde vruchten, gebrande amandelen, chocolade en tabak. In de mond een soepele wijn met een fijne structuur en een mooie balans tussen zuur en zoet met hinten van gedroogde abrikozen en vijgen en een langdurige afdronk.

26 Wit 10 jaar oud+ hapje 7 De Witte 10 jaar oude port wordt gecombineerd met een lepel crème brulee. De romige structuur met vanille en suiker laat zich uitstekend combineren met de 10 jaar oude port

27 Morgadio da Calcada Tawny Reserva Steenrode kleur, met een zeer rijk aroma van zeer rijpe vruchten (druiven en overrijpe vijgen), gedroogde vruchten, noten en amandelen, karamel en koffie. In de mond fris en elegant met een milde zuurgraad. De lange afdronk wordt gedomineerd door gedroogde vruchten.

28 Tawny Reserva + hapje 8 De wijn spijs combinatie voor de Tawny reserva hebben we gemaakt met camembert. Het zoete van deze port en het zalvige van de kaas brengt dit volledig in balans.

29 Zijn er nog vragen???

30 Prijzen van deze portwijnen 1 Oboé Tawny €12,50 2 VdS Wit €12,50 3 MdC LBV 2007€15,00 4 Oboé Ruby€12,50 5 DR Porto 30 Años€65,00 6 DR Porto 20 Años€45,00 7 VdS Wit 10 Años €25,00 8 MdC Tawny Reserva€15,00


Download ppt "Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F."

Verwante presentaties


Ads door Google