De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

We leren over milieuzorg in Rwanda en maken de vergelijking met MOS in België. We leren de noden kennen van mensen die het met heel wat minder moeten stellen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "We leren over milieuzorg in Rwanda en maken de vergelijking met MOS in België. We leren de noden kennen van mensen die het met heel wat minder moeten stellen."— Transcript van de presentatie:

1 We leren over milieuzorg in Rwanda en maken de vergelijking met MOS in België. We leren de noden kennen van mensen die het met heel wat minder moeten stellen. We ondernemen actie om hen een blij gevoel te geven; BOS in Rwanda.  in actie voor mens en natuur!

2   Afval  Natuur  Energie  Water  Verkeer  Biodiversiteit  Fairtrade MOS

3   Plastiekzakken zijn zeer moeilijk afbreekbaar en slecht voor het milieu. 1. Afval Wist je dat plastiekzakken honderden jaren kunnen blijven liggen voordat ze afbreken?

4   Wat doe jij om plastiek te vermijden? De Rwandese regering beslist om plastiekzakken te verbieden. Nergens vind je nog plastiekzakken. In de luchthaven wordt je valies hierop gecontroleerd.

5   Rwanda is een proper land. Nergens tref je zwerfvuil aan. Alles kan gebruikt en hergebruikt worden. Zij zijn zeer creatief om met ‘afval’ aan de slag te gaan. Zwerfvuil Blikken worden gebruikt als bloempot. Met een verzameling platgeklopte conserven kan men een deur maken.  Wat doe jij wanneer je zwerfvuil ziet?

6  Met ijzerdraad ontwerpen kinderen, weliswaar noodgedwongen, hun eigen speelgoed. Recyclage

7

8  Met bananenbladeren en touwtjes worden ballen gemaakt, die bovendien super goed botsen.

9  schoolbel = autowiel

10  Kroonkurkjes = telraam

11  Met reclamepanelen maken ze een dak op hun boot.  Wat heb jij al eens gemaakt uit ‘afval’?

12   Jaarlijks, in november, plant elke Rwandees een boom. Dit is verplicht. Op die manier proberen ze de opwarming van de planeet tegen te gaan. 2. Natuur  Wat doe jij om de opwarming van de planeet tegen te gaan?

13  Puur natuur Met welke materialen maak je een Afrikaanse bezem?

14  Met een kalebas ontwerpen ze lampenkapjes. Bemerk het gebruik van spaarlampen.  Wat kunnen wij maken met dingen uit de natuur?

15  Hoe maak je een boot (prauw) en een step in Rwanda?

16  Sap van de agave = vernis voor kunst

17  In Rwanda was er in 2008 geen enkele gloeilamp meer te zien. Men is daar van het ene moment op het andere overgeschakeld op spaarlampen omdat dit zo veel beter is voor het milieu. 3. Energie  Wat doe jij om te besparen op energie?

18  Met de hand gewassen kleren drogen in de wind Hoe doen wij de was?

19  4. Water In Afrika heb je een regenseizoen en een droogseizoen. Tijdens het droogseizoen leg je best een voorraad regenwater aan. Want er is geen stromend water buiten de grote steden.

20  Geen lavabo’s in de toiletten, dus ook geen water om de toiletten te spoelen.

21  Aan de waterput haal je drinkbaar water met een bidon. Een waterflesje (= agacupa) gebruiken kinderen wel 100 keer opnieuw en opnieuw en …

22   Taxifietsen, taxibrommers en jeeps 5. Verkeer

23  Minibusjes zijn het openbaar vervoer. Ze rijden vanuit vaste plaatsen om het uur, vol of niet vol. Je kan je ticket op voorhand kopen. Deze busjes worden veel gebruikt.

24  De belangrijkste wegen die vertrekken vanuit de hoofdstad Kigali zijn goed onderhouden.

25  Een piste  de roodbruine aangestampte aarde vormt een natuurlijke weg.

26  Op het Kivumeer kun je met een bootje naar de vele eilanden.

27  Transport van goederen

28  De meeste mensen stappen overal naar toe: naar school, naar de markt, naar familie, naar het veld, …

29  6. Biodiversiteit GorillaNijlpaard Kraanvogel Giraf Vliegende hond Tilapia

30  Het bergregenwoud

31  Landbouw en veeteelt

32  7. Fairtrade plantages Koffie en thee

33  rijst

34  bananen

35  Fairtrade = eerlijke handel  Exotische producten, zoals koffie, thee, rijst, bananen, cacao, suiker, … kunnen in Rwanda goed groeien.  De boeren hebben het vaak moeilijk om zichzelf te voeden!  Fairtrade zorgt ervoor dat boeren in het Zuiden voldoende verdienen voor hun harde werk.  Boeren kunnen lid worden van Fairtrade, daar moeten ze iets voor doen:  Samenwerken met elkaar  samen sterk!  Producten telen met respect voor milieu en natuur.  Arbeiders die ze in dienst hebben goed betalen, met respect voor iemand die ziek is.

36   De aankopers die de producten kopen, kunnen ook lid worden van Fairtrade. Daar moeten ze ook iets voor doen:  Een eerlijke prijs betalen voor de producten van de boeren.  Een extra centje (Fairtrade premie) betalen, zodat boeren echt uit de armoede kunnen geraken. (zo is er schoolgeld, kan er in het dorp een medische post opgericht worden, kan er geïnvesteerd worden in het bedrijf …)  De producten worden verkocht in een verpakking met daarop het blauw-groene Fairtrade label, zodat klanten kunnen zien dat het wel degelijk om een Fairtrade product gaat. Fairtrade = eerlijke handel

37   België staat op de 5e plek van de lijst met landen met de hoogste ecologische voetafdruk per inwoner! Als iedereen wereldwijd zou leven als een Belg, hadden we maar liefst 4,3 planeten nodig om onze manier van leven te kunnen verderzetten! (Living Planet Report 2014) Ecologische voetafdruk

38  Ecologische voetafdruk van België is 8 t.o.v. Rwanda 1,02

39   Leg nog eens met je eigen woorden uit waar BOS voor staat?  Denk na over hoe jij dit gevoel (Blij Op School) kunt overbrengen op de Rwandezen.  Op ons MOS T-shirt staat op de achterkant: ‘In actie voor mens en natuur!’ Wat betekent dit?  Kunnen wij dit ook doen voor Rwanda? Hoe? BOS

40  Rwandese kinderen hebben hardere noten te kraken!

41  Kabgayi A & B, basisschool in Muhanga

42

43   In actie voor mens en natuur!  Ideetjes? En nu?


Download ppt "We leren over milieuzorg in Rwanda en maken de vergelijking met MOS in België. We leren de noden kennen van mensen die het met heel wat minder moeten stellen."

Verwante presentaties


Ads door Google