De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MEDIA EN GEWELD Merlier Michael, 1BaTPB1. IS ER MEER GEWELD IN DE MEDIA?  Tonen van geweld met de loop der jaren steeds verder opgerekt  Steeds plastischer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "MEDIA EN GEWELD Merlier Michael, 1BaTPB1. IS ER MEER GEWELD IN DE MEDIA?  Tonen van geweld met de loop der jaren steeds verder opgerekt  Steeds plastischer."— Transcript van de presentatie:

1 MEDIA EN GEWELD Merlier Michael, 1BaTPB1

2 IS ER MEER GEWELD IN DE MEDIA?  Tonen van geweld met de loop der jaren steeds verder opgerekt  Steeds plastischer in beeld gebracht  Compassie met slachtoffers in films verder te zoeken  Vroeger op de avond uitgezonden  kinderen en jongeren worden ermee geconfronteerd  Games: verheviging van geweld

3 GEWELD ALS PUBLIEKSTREKKER  Geweld in de media een probaat middel zijn om kijkers te lokken, maar geen voldoende voorwaarde voor attractie!  De meest bekeken programma’s nog altijd genres van humor, nieuws en soap  Relativering over mediageweld is op z’n plaats!

4 LIEFHEBBERS VAN MEDIAGEWELD  Jongens en mannen meer geneigd met plezier te kijken naar geweld  Agressieve videospelletjes worden door jongens in de leeftijd van acht tot twaalf jaar hoger gewaardeerd dan door meisjes  Voorkeur agressieve media gerelateerd aan andere kenmerken van kinderen televisieprogramma’s met geweld  oudere kinderen, kinderen die het minder goed doen op school, …

5 WAAROM MEDIAGEWELD GELIEFD IS  1. Het is opwindend  hoog sensatiegehalte  2. Kinderen zoeken graag gewelddadige mediabeelden op, omdat het hen via identificatie de kans geeft zichzelf sterker te voelen  3. Volwassenen verbieden het  ‘verboden vrucht’ wordt aantrekkelijk

6 WAAROM MEDIAGEWELD GELIEFD IS  4. Het speelt in op socialisatieprocessen die tussen jongens en meisjes plaatsvinden  5. De aantrekkelijkheid van mediageweld gaat ervan uit dat personen die van zichzelf gewelddadig zijn het sterkst genegen zijn naar mediageweld te kijken, omdat zij daarin gedrag herkennen dat voor hen karakteristiek is  6. Mensen gaan graag met mediageweld om, omdat zij daardoor hun eigen angsten voor geweld leren beheersen.

7 EFFECTEN VAN MEDIAGEWELD  De opvatting dat het zien van geweld een gunstig effect zou hebben op kinderen in de vorm van het bieden van een ontlading kan worden afgewezen  Het zien van geweld kan ertoe bijdragen dat kinderen zich meer agressief gaan gedragen  afhankelijk van de ernst van het agressieve gedrag dat beïnvloed wordt  Het effect van televisiegeweld op niet-criminele agressieve gedragingen zoals vechten, schoppen, slaan en pesten is een stuk groter

8 EFFECTEN VAN MEDIAGEWELD

9 ZORGEN VAN OUDERS  > 80% van de ouders vindt het belangrijk om te weten of er schadelijke elementen in mediaproducten voorkomen  Reeds sinds de jaren ’90 ontstonden er zorgen van ouders!

10 BRONVERMELDING  Nikken, P., Justitiële verkenningen: Media en geweld, jrg. 26, nr. 1, 2000 (p61-72)


Download ppt "MEDIA EN GEWELD Merlier Michael, 1BaTPB1. IS ER MEER GEWELD IN DE MEDIA?  Tonen van geweld met de loop der jaren steeds verder opgerekt  Steeds plastischer."

Verwante presentaties


Ads door Google