De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VISIE op automutilatie bij borderlinepersoonlijkheidstoornis

Verwante presentaties


Presentatie over: "VISIE op automutilatie bij borderlinepersoonlijkheidstoornis"— Transcript van de presentatie:

1 VISIE op automutilatie bij borderlinepersoonlijkheidstoornis
Auteurs: R. Ghijsens B. Lowyck R. Vermote

2 Inleiding Wat is Automutilatie? → Intentionele, directe verwonding van lichaamsweefsel zonder de aanwezigheid van suïcidaal ideatie In dit artikel wordt gekeken naar de visie en behandeling van automutilatie bij bordelinepersoonlijkheidsstoornis.

3 Neurobiologische visie
PSYCHOLOGISCHE VISIE Verschillende modellen geven betekenis aan automutilatie: → Antidissociatiemodel → Affectregulatiemodel → Antisuïcidaalmodel → Interpersoonlijkebeïnvloedings model → Interpersoonlijkegrenzenmodel → Zelfbestraffende model → Sensatiezoekende model Tekort aan bepaalde stoffen die als gevolg een verhoogd risico hebben op automutilatie

4 Behandeling Vroeger: Voornamelijk farmacotherapie (medicatie)
Psychotherapie via 3 psychodynamische methodes

5 Psychodynamische behandelingsmethodes
1. Dialectische gedragstherapie (DGT) = Eclectische mix van verschillende methodes, gericht op de stemmingscomponenten en impulsiviteit bij borderlinepersoonlijkheid stoornissen. 2. Mentalization-based therapy (MBT) = Een therapeutische techniek toegepast bij borderlinepersoonlijkheid stoornissen. 3. Transference- focused psycho therapy (TFP) = Een toepassing van de psychoanalyse met als doel de verstoring van perceptie over zichzelf en anderen te corrigeren.

6 Recente psychodynamische modellen
Objectrelationeelmodel van Kernberg: → Automutilatie als poging om innerlijke slechte objecten te vernietigen of te controleren. Mentalisatiemodel van Bion: → Automutilatie als evacuatie van bèta elementen (= niet psychisch verwerkte ervaringen). Mentalisatiemodel van Fonagy, Target en Bateman: → Automutilatie als zelfbescherming, zelf de controle hebben. Recente psychodynamische modellen Niet enkel kijken naar betekenis van automutilerend gedrag, men richt de aandacht de behandeling op affectregulatie (= capaciteit om affecttoestanden te moduleren).

7 behandelingen volgens recente psychodynamische modellen
Objectrelationeel model van Kernberg: → in Dyades niet geïntegreerde affecten herbeleven in therapie. Mentalisatiemodel van Bion: → Moeder-kindmodel voor de psychotherapie. → Klemtoom: Bevorderen van het psychischfunct ioneren. Mentalisatiemodel van Fonagy, Target en Bateman: → Focus ligt niet op het ver werken van het verleden. → Leren omgaan met mentale gebeurtenissen in het heden.

8 Integratie in het model voor klinische psychotherapie
In het KLIPP benadert men automutilatie vanuit de drie recente psychodynamische modellen.

9 Doel Klipp → Versterken van innerlijk veiligheidsgevoel. → Integreren van splitsing en objectrepresentaties. → Psychisch innerlijk verwerken van affecten bevorderen. → Op een mentale manier leren begrijpen van gedrag en gevoelens zowel bij zichzelf als bij anderen. = Basaal spoor van het psychoanalystisch proces.

10 Conclusie Psychotherapie heeft als voornaamste doel een algemeen geïntegreerde persoonlijkheidsverandering, met automutilatie als een onderdeel hiervan.

11 Bronvermelding: ∙Ghijsens, R. , Lowyck, B. , & Vermote, R. (2010)
Bronvermelding: ∙Ghijsens, R., Lowyck, B., & Vermote, R. (2010). Psychodynamische visie op automutilatie bij borderlindepersoonlijkheidsstoornis. Tijdschrift voor psychiatrie, 52(5),


Download ppt "VISIE op automutilatie bij borderlinepersoonlijkheidstoornis"

Verwante presentaties


Ads door Google