De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rekenen & Tekenen sciencmc2.nl.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rekenen & Tekenen sciencmc2.nl."— Transcript van de presentatie:

1 Rekenen & Tekenen sciencmc2.nl

2 Wat gaan we behandelen? Kenmerken van een schematische tekening
Lenzenformule Constructiestralen Vergroting

3 Leerdoelen Na het belopen van deze serie kan je:
de kenmerken van een schematische tekening benoemen; de lenzenformule toepassen; een beeld tekenen door gebruik te maken van constructiestralen; de vergroting van het beeld berekenen.

4 Kenmerken schematische tekening
Brandpuntsafstand – f Voorwerpsafstand – v Beeldafstand - b F Hoofd as Brandpuntsafstand Brandpunt is het punt waar alles lichtstralen van een positieve lens naar toe gaan. Dit gebeurt door de convergerende werking van een positieve lens. Voorwerpsafstand Beeldafstand

5 Lenzenformule Voor een scherp beeld bestaat er een verband tussen de afstanden Dit verband is de lenzenformule Gebruik bij het invoeren dezelfde eenheden. Dus v en b in cm dan is f ook in cm. Gebruik x ̵ ¹ knop op je rekenmachine om antwoord te krijgen.

6 Oefenopgave Bereken de brandpuntsafstand in cm.

7 Oefenopgave Gegeven: v = 20 cm b = 40 cm Gevraagd: f in cm Formule: Berekening:

8 Constructiestralen Teken de hoofdas en brandpunten (F)
Geef in de tekening L1 en L2 aan (L1 bovenkant voorwerp, L2 onderkant voorwerp) Teken 1e constructiestraal voor L1: Horizontale lijn naar de lens Van lens rechte lijn door brandpunt Teken 2e constructiestraal voor L1: Rechte lijn door het midden van de lens Waar de lijnen kruisen zet je punt eerste beeldpunt(B1) Doe dit ook voor L2 Verbind B1 en B2 om het beeld te krijgen Met constructiestralen kunnen we voorspellen waar het beeld terecht komt. Erg handig als je met een diaprojector moet werken.

9 Constructiestralen L1 Hoofdas L2 F F

10 Vergroting Meestal vergroten of verkleinen lenzen, met de
volgende formules kan je de vergroting berekenen. Als je de grootte of breedte weet: Als je de beeld- en voorwerpsafstand weet: N HEEFT GEEN EENHEID

11 Samenvatting Kenmerken schematische tekening Lenzenformule
Hoofdas, brandpunt en afstanden Lenzenformule Denk aan eenheid en Constructiestralen Stappenplan Vergroting Twee formules, denk ook hier aan eenheden.


Download ppt "Rekenen & Tekenen sciencmc2.nl."

Verwante presentaties


Ads door Google