De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 3 LEVEN IN EEN MIDDELEEUWSE STAD. Wat moet je weten aan het einde van de les?  Hoe het leven in een middeleeuwse stad is  Hoe de nijverheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 3 LEVEN IN EEN MIDDELEEUWSE STAD. Wat moet je weten aan het einde van de les?  Hoe het leven in een middeleeuwse stad is  Hoe de nijverheid."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 3 LEVEN IN EEN MIDDELEEUWSE STAD

2 Wat moet je weten aan het einde van de les?  Hoe het leven in een middeleeuwse stad is  Hoe de nijverheid in een middeleeuwse stad geregeld is.

3 De markt was hét centrum van de stad Rond de markt stonden de kerk, het stadhuis en huizen van rijke kooplieden.

4 In steden waren gilden. gilden Een gilde is een vereniging van mensen met het zelfde beroep Gilderegels : - werktijden - kwaliteit van de producten - Opleiding Wat was het voordeel van lid zijn van een gilde? - Vaste prijs - Steun bij ziekte/ overlijden - Voorkomen concurrentie Het gilde leidde zelf nieuwe ambachtslieden op. Je werkte eerst als gezel bij een meester. Na het afleggen van een meesterpoef was je meester. Leerlooiers. De gildeleden moesten zich houden aan de regels van het gilde.

5 Welke invloed van gilden vinden we nog terug?  Mandemakerssteeg  Haringpakkerssteeg  Looiersgracht  Kuiperssteeg In Deventer werd tot in de kleinste details de bereidingswijze vastgelegd. Dit om de koek altijjd het dezelfde smaak te geven.


Download ppt "Paragraaf 3 LEVEN IN EEN MIDDELEEUWSE STAD. Wat moet je weten aan het einde van de les?  Hoe het leven in een middeleeuwse stad is  Hoe de nijverheid."

Verwante presentaties


Ads door Google